Project

Boombakken langs de A58

Langs de A58 ter hoogte van Goirle-Tilburg staan tegen de achtergrond van een langgerekt gebouw enorme bakken met dennen op hoge pilaren. De bomen, het geluidskerende gebouw en de wijk erachter maken deel uit van één stedenbouwkunsig concept.

Boombakken langs de A58

Woningen als geluidsscherm

Om de goed ontworpen woonwijken niet te verstoppen achter geluidsschermen die het zicht vervuilen maakte Buro Lubbers een geïntegreerd ontwerp. De achtergevels van 170 woningen vormen samen een 700 meter lang en 14 meter hoog geluidsscherm. Het concept is gebaseerd op een landschappelijk-stedenbouwkundig uitgangspunt, dat volgens het bureau “de hectische wereld van de snelweg aan de noordzijde en de stille, groene wereld van het bos aan de zuidzijde met elkaar verbindt”.

Snelweg, wonen en groen verbonden

Deze verbinding wordt onder andere tot stand gebracht door de gevel 5procent naar achter te laten hellen. Dit schept ruimte richting de snelweg en creëert een beschutte ligging voor de woningen georiënteerd op de zon. Onderdoorgangen in het gebouw leiden naar verdiept gelegen parkeerkoffers gelegen in de groene veiligheidszone van de snelweg. De bomen in de bakken langs de snelweg versterken de verbinding van de weg met het bos achter het ‘geluidsscherm’.   

Winnend ontwerp

Buro Lubbers had verstrekkende architectonische randvoorwaarden geformuleerd alvorens de architect bij het project betrokken werd. Het concept werd vervolgens verder uitgewerkt in samenwerking met Crepain-Binst Architecture. Samen met opdrachtgevers Concire en Rabo Vastgoed (Bouwfonds) won het uiteindelijke ontwerp in 2003 de ontwerpwedstrijd voor Boschkens. Voor de bomen en boombakken is intensief samengewerkt met Van den Berk Boomkwekerijen en BSI. Behalve de geluidswand en de boombakken ontwierp Buro Lubbers eveneens een serie natuurzones en de openbare ruimte van het bedrijventerrein T58.

Deel dit artikel