Spelen in, aan en boven water in het Egeltjesbos

woensdag 25 mei 2011
timer 4 min
In 2009 heeft de gemeente Uithoorn een heel bijzonder terrein bestemd als speel- en ontdekgebied; een eiland in het natuurgebied langs de Irislaan bij de kern De Kwakel. Het speelterrein is omgeven door, en bestaat voor een belangrijk gedeelte uit water.
Spelen in, aan en boven water in het Egeltjesbos

Spelen in, aan en boven water in het Egeltjesbos

In 2009 heeft de gemeente Uithoorn een heel bijzonder terrein bestemd als speel- en ontdekgebied. Het betrof een eiland in het natuurgebied langs de Irislaan bij de kern De Kwakel. Het toekomstige speelterrein en ontdekgebied was niet alleen omgeven door water, maar bestond ook voor een belangrijk gedeelte uit water. Het Programma van Eisen voor de inrichting werd door de gemeente opgesteld in samenwerking met leerlingen van basisschool De Zon die zich in De Kwakel bevindt.

Programma van eisen


De gemeente heeft aan een drietal leveranciers van speeltoestellen gevraagd om ideeën voor het inrichten van het gebied te ontwikkelen, op basis van een Programma van Eisen. Dit Programma van Eisen was opgesteld door de gemeente, in samenwerking met leerlingen van basisschool De Zon die zich in De Kwakel bevindt. Bij het opstellen van de eisen werd rekening gehouden met een doelgroep in de leeftijd van 8-12 jaar en met de specifieke kwaliteiten en kenmerken van het terrein. Na een eerste screening door de gemeente zouden de plannen door een grote kinderjury beoordeeld worden.

Spannend element


Na een presentatie en toelichting door de verschillende ontwerpers, werd het plan van Jan Ooms I Studio voor advies en ontwerp Spelen voor Goede Speelprojecten te Tilburg, vrijwel unaniem door de jury, bestaande uit circa 65 kinderen, als beste ontwerp gekozen. Belangrijk criterium was het gebruik van het water als spannend element, het gebruik van alle aanwezige eilanden en ondieptes en het maken van verschillende oversteken tussen oevers en eilanden. Ook werd de ontmoetingsplek voor volwassenen met banken en ook enkele speeltoestellen op een grasland belangrijk gevonden.

Wal


Het plan omvatte dus een aantal speelvoorzieningen op de “wal”, voorzieningen op de eilanden en verbindingen tussen de eilanden. Bij dat laatste scoorden hoog de kabelbaan (over water), het veerpontje tussen twee eilanden en de spannende oversteken over water als balanceerbalken, steltenparcoursen en net- en touwconstructies.

Veilig


Het inrichten van het gebied was minder eenvoudig dan gedacht. Reeds in de ontwerpfase was er door de ontwerper op gewezen dat het terrein veilig zou moeten zijn, ingevolge het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen. Spelen op water brengt, naast veel speelplezier, ook extra risico’s met zich mee. Kinderen mogen niet bloot gesteld worden aan verdrinkingsgevaar, de waterkwaliteit moet goed zijn en bij een eventueel ongecontroleerd te water raken mogen de kinderen geen onaanvaardbaar letsel op kunnen lopen.

Plasbermen


Het gehele gebied moest derhalve voorzien worden van “plasbermen”, ondiepe watergedeelten, met een betreedbare (vaste) bodem, met een gecontroleerde waterdiepte tussen 25 en 35 cm. Deze plasbermen moesten ook komen bij alle wateroversteken tot 1,50 m, aan weerszijden, buiten de speelvoorzieningen. Dat betekende dat er ook overleg moest komen met het Waterschap. Het aanleggen van de plasbermen was geen probleem, mits met duikers de doorstroming van het water gewaarborgd was en dat de totale waterbuffer niet verkleind zou worden. De plannen zijn daarop ook aangepast.

Broedseizoen


Het benodigde overleg, de weersomstandigheden en ook het broedseizoen leidden tot een latere aanvang dan gepland. Het plan is uiteindelijk gerealiseerd in het najaar van 2010. De instabiele bodem bracht nog aanpassingen in de funderingen met zich mee. Uit veiligheidsoverwegingen is het veerpontje pas later aangebracht.

IJs


Het natte najaar en de invallende vorst lieten afwerking van het terrein niet toe, maar voor de kinderen was dat geen bezwaar. Het ijs op het wat bleek een extra spelmogelijkheid. Toen de dooi inviel was het helemaal een uitdagende speelplek. Vooral het brekende ijs bleek interessant vanaf de overgangen over het water, met vollopende laarzen en natte kleding als resultaat (de kinderen bleken zich alleszins te kleden op de risico’s die ze zouden kunnen lopen.....).

Pontje


Na de winterperiode is het totale project begin maart 2011 afgewerkt; het terrein is opnieuw geprofileerd en ingezaaid, het pontje is ingehangen en ontbrekende touwconstructies zijn aangebracht. Ook is het geheel gekeurd ingevolge de WAS en als veilig gecertificeerd.

Terug naar overzicht >>>

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: MH2O

22 sep 2023
Spelen met water en zand blijft het leukste wat er is! Maar hoe kun je een mooie, veilige en duurzame waterplaats…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen, dat is een vak apart 

20 sep 2023
  Speelplan staat ook dit jaar weer op de vakbeurs openbare ruimte. Ze horen al jaren bij de vaste groep…
Lees verder »