Project

Binnenvaartschip wordt speelparadijs

Bewoners van de Rotterdamse wijk Katendrecht werken aan een avontuurlijke speelplaats voor kinderen. De 'Zeelands Luister' is nu nog een roestig binnenvaartschip, maar de komende tijd wordt het omgetoverd tot een kinderparadijs.

Binnenvaartschip wordt speelparadijs

Herbestemming havenwijk Katendrecht

De Rotterdamse havenwijk Katendrecht ligt op een schiereiland en wordt compleet herbestemd. Waar vroeger industrie was, verrijzen nu nieuwbouwwoningen. Voor jonge kinderen uit de wijk is er een prachtige speeltuin, maar voor kinderen boven de 8 is er niet zo veel te doen. “Maar daar gaat verandering in komen!” zegt Pauline de Mare enthousiast. Zij is secretaris van de stichting Kaapschip die is opgericht door een groep bewoners. “We gaan een binnenvaartschip op de kant leggen en creëren zo een unieke speelplek.”

Avontuurlijk spelen op het KAAPschip

KAAPschip is een bijzonder initiatief voor de kinderen van de Kaap, het deel van de wijk Rotterdam-Katendrecht aan de Maashaven. Een braakliggend heuvelachtig terrein wordt een tijdelijk speelterrein met een echt binnenschip waarop je eindeloos mag ravotten en klimmen. Het achterdeel van het schip zal dienen als een buitenpodium voor kleine culturele evenementen en in de heuvels is een tribune uitgegraven. De gemeente Rotterdam heeft al toegezegd dat de stichting het terrein aan de Maashaven Noordzijde vijf jaar lang mag gebruiken. De benodigde fondsen zijn grotendeels geworven en ook het schip is gekocht en recent richting de haven gesleept. Als alles goed gaat wordt het terrein, in een basisversie, deze zomer in gebruik genomen.

Financiële en natura ondersteuning

De Mare: “Je merkte dat ons plan direct leefde bij de organisaties waar we mee te maken hebben. Zo verwees de directeur van de Rabobank ons door naar een havenbedrijf uit zijn netwerk dat het schip aan wal gaat tillen. En zo zijn er meer organisaties die in natura ondersteuning bieden, zoals een scheepswerf die het schip schoon spuit.” Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak, die vanuit haar huis uitkijkt op de locatie, werd zelfs voorzitter van de stichting. Naast een bijdrage van Jantje Beton werden er diverse donaties verkregen.

Omvorming tot veilige speelplek

Het schip is recent vanuit Friesland aangekomen op een werf in de Rotterdamse Waalhaven, waar het onder handen genomen wordt. Het is het 100 jaar oude binnenvaartschip Zeelands Luister van 40 meter lang, en 6,5 meter breed. Met zandstralen wordt de roest verwijderd en het schip wordt helemaal aangepast aan de (veiligheids)eisen voor speeltoestellen. De sector Scheeps- en Jachtbouw van de STC-Group helpt, als onderdeel van hun lessenpakket, bij de werkzaamheden om de Zeelands Luister veilig te maken. "Maar het moet een echt avontuurlijk schip blijven", zegt René Bouman van de Stichting Kaapschip. Langs de reling komen gaasnetten en het ruim wordt dichtgemaakt. Het achterdek wordt ingericht als podium om openluchttheater mogelijk te maken. Bouman: “We laten kinderen uit de buurt en via de BSO, de speeltuin en scholen meedenken over de verdere invulling.”

Meer info: www.kaapschip.nl

 

Deel dit artikel