Project

Gouden Slinger verbindt stad en binnenstad Tiel

De K.G. Zocherbrug in Tiel, ook wel de ‘Gouden Slinger’, moet de looproute tussen de boodschappenpoort en de binnenstad met elkaar versterken. De brug maakt een diagonale oversteek voor een zo sterk mogelijk visuele aansluiting met de oevers, waardoor de Gouden Slinger als ‘stadspoort’ functioneert.

Visitekaartje

De 25 meter lange brug maakt door zijn gebogen vorm deel uit van de padenstructuur van de ‘belommerde wandeling’, aldus wUrck, verantwoordelijk voor het ontwerp. “De continuïteit van de route wordt benadrukt door de maaiveldpeilen vanuit zowel de binnenstad en de stationsbuurt in de brug door te trekken en met een sierlijke boog te verbinden. Door de toog ontstaat echt het gevoel dat het water wordt overgestoken.”


De Gouden Slinger heeft een duidelijke gebogen vorm.
© Jan de Vries


De Gouden Slinger is ook een visitekaartje voor de Burensepoort door zijn gouden coating, de kleur van de gemeente Tiel. Om de brug ook ’s avonds zichtbaar te maken, wordt de brug in het donker verlicht door een gouden lichtgordijn dat boven de gracht zweeft.
 

Constructie

“De brug heeft een asymmetrische langsdoorsnede en wordt uitgevoerd als een stalen constructie waarbij het brugdek en de liggers tot één slank en gesloten geheel samengevoegd zijn. Ook het tussensteunpunten en de leuningen worden in staal uitgevoerd. Het constructieve deel van de funderingen aan de zijde van de binnenstad wordt in beton gemaakt en is geheel aan het oog onttrokken. Aan de zijde van de kade wordt de brug opgelegd aan een op een betonnen fundatie die afgewerkt wordt met metselwerk.”


De Gouden Slinger in Tiel, 's avonds
© Jan de Vries


Ter vergroting van het contrast tussen stad en binnenstad landt de brug op verschillende wijzen aan op de twee oevers: aan de stationsbuurtzijde rust het dek op de gemetselde kademuur en aan de binnenstadszijde ligt de brug op een groen talud.

Deel dit artikel