Verlichting beheren is een fluitje van een cent met LMS

maandag 4 december 2023

Openbare verlichting efficiënt beheren én onderhouden: wie wil dat nu niet? Waar voorheen in Excellijstjes werd bijgehouden (of beter gezegd: níet werd bijgehouden) hoe het ervoor stond met lichtmasten, is het in deze tijd een must om dat online te doen. Maar, hoe zorg je ervoor dat de juiste data online komt en welk systeem is daarvoor het meest geschikt? Met het Licht Management Systeem (LMS) van het Nederlands Licht Instituut (NLI) ben je klaar voor de toekomst. En die begint al eerder dan je denkt…

De geboorte van LMS 

Eind 2010 gebeurde het: het idee voor LMS werd geboren. Bert Stegeman, directeur NLI, vertelt hoe dat ging: “Het leek ons handig om een beter inzicht in de workflow van storingen en schades te hebben, waarbij alle betrokken partijen dezelfde voortgang zien. Voor gemeenten en beheerders gingen we op pad om het areaal te inventariseren en deze in ons systeem te zetten. Vanaf dat moment konden burgers een storing melden en aannemers deze afmelden. Het voordeel is dat het een onafhankelijk systeem is. Daarnaast is het heel intuïtief: een uitgebreide handleiding is niet nodig. Onze klanten reageerden enthousiast en zo is het LMS uitgegroeid tot een volwaardig systeem.” 

 
Waarom heb je dit nodig? 

Nu rijst de vraag: ‘waarom hebben gemeenten een operationeel systeem nodig, naast een centraal assetsysteem? Ook dat legt Stegeman uit: ”Een centraal systeem is vaak erg statisch. Het legt de assets vast, maar niet de workflow, facturatie van storingen en schades, onderhoud, NEN-keuringen en ga zo maar door. Het LMS is een stuk gereedschap om werk in te plannen en te monitoren. Ook de aannemer kan er prettig in werken. Dat vinden wij belangrijk, want het is hun core business om storingen te verhelpen, niet om met administratie bezig te zijn. Het LMS ondersteunt dus de dagelijkse operatie en processen.” 

 
LMS anno 2023: een onderscheidend systeem 

Waar digitale ontwikkelingen de afgelopen jaren razendsnel zijn gegaan, heeft ook de ontwikkeling van LMS niet stilgestaan. Derrin Mensink (NLI) vertelt hoe het systeem vandaag de dag werkt.  
“Het is een compleet systeem om alle aspecten rondom de openbare verlichting te managen. Je kunt projecten en storingen van A tot Z operationeel sturen. Ook NEN3140-inspecties en schouwrondes kunnen vanuit LMS geborgd worden. Iedere gebruiker logt vanuit een eigen rol in en ziet in één oogopslag hoe het ervoor staat. Deze stappen verlopen volledig automatisch in het LMS: 

  1. Een burger doet een melding, vaak bij een gemeente op de website. Deze burger klikt op een digitale kaart de lichtmast aan die niet werkt.  

  1. De melding gaat direct door naar de beheerder of aannemer. De monteur krijgt een werklijst vanuit het LMS met alle storingen en lichtmasten waar hij die dag heen kan. 

  1. Is de storing verholpen? Dan krijgt de burger automatisch een seintje.  

  1. Vervolgens eindigt de ‘storing’ bij de aannemer om te factureren, waarna de gemeente deze in het LMS goedkeurt.   

Gebruikers aan het woord: 

Arjan Kieft, Projectleider Van Gelder Verkeerstechniek:  
“Zonder LMS hadden wij als bedrijf nooit zo hard kunnen groeien. Met dit systeem werken we veel efficiënter; je ziet heel snel wat er waar aan de hand is. De kaart is overzichtelijk. Muteren op stuks niveau is simpel, maar ook een compleet vervangingsplan muteren gaat snel. Bovendien kunnen we zelf Excelformats importeren. Dankzij dit gebruiksgemak heb ik minder kantoorpersoneel nodig om contracten te beheren.”  

Karin Hemmen, Civiel Medewerker gemeente Coevorden:  
“Het voor bewoners heel makkelijk om een melding te doen in LMS. Deze melding krijgt de aannemer direct en ik heb het overzicht. Dit maakt de lijntjes kort. Als beheerder kun je er heel veel mee; analyseren, schades afwerken, het reguliere onderhoud. Het voordeel voor ons zit ‘m in gebruiksgemak en vooral in tijdbesparing. Sommige aannemers werken rechtstreeks in LMS en dat is fantastisch. Ik zie dan direct wat een monteur heeft gedaan en hoe ver hij is. Het contact met NLI is heel goed; een vooruitstrevende organisatie waar je energie van krijgt!” 

Continu ontwikkelen voor de toekomst 

Op de vraag of het LMS uitontwikkeld is, zij ze bij NLI duidelijk: nooit. Niels van 't Hof (NLI) legt uit: “Het systeem blijft constant in ontwikkeling dankzij de gebruikers zelf. Zowel beheerders als aannemers leveren input: zij geven aan welke functionaliteiten we moeten toevoegen. Wij toetsen vervolgens of de ingebrachte punten bijdragen aan het grotere doel, namelijk een optimaal operationeel beheerssysteem. Daarnaast zijn we zelf bezig met API-koppelingen met andere systemen en het IMBOR-GWSL als basis voor de database.” 

Liever vandaag dan morgen 

Is het LMS een leuke tool of een noodzaak? Dat laatste, vindt Van 't Hof: “Het is noodzakelijk om die data op orde te gaan brengen, omdat uiteindelijk diverse systemen met elkaar verbonden gaan worden. Dus als je niet voor problemen wilt komen staan die onder druk opgelost moeten worden, kun je beter nu al stap voor stap je data op orde brengen.” 

Zelf ervaren? Gratis demo! 

Wil je zelf eens ervaren hoe slim beheer werkt? Scan dan de QR-code en test het Lichtmanagementsysteem.  

Over het NLI 

Het Nederlands Licht Instituut (NLI) is een onafhankelijk adviesbureau voor de openbare verlichting. Met een compleet dienstenpakket zorgen zij samen met opdrachtgevers voor het ontwerp, beheer  
en de veiligheid van openbare verlichting. www.nederlandslicht.nl  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »