Openbare verlichting efficiënt beheren én onderhouden: wie wil dat nu niet? Waar voorheen in Excellijstjes werd bijgehouden (of beter gezegd: níet werd bijgehouden) hoe het ervoor stond met lichtmasten, is het in deze tijd een must om dat online te doen. Maar, hoe zorg je ervoor dat de juiste data online komt en welk systeem is daarvoor het meest geschikt? Met het Licht Management Systeem (LMS) van het Nederlands Licht Instituut (NLI) ben je klaar voor de toekomst. En die begint al eerder dan je denkt…
Verlichting beheren is een fluitje van een cent met LMS
De geboorte van LMS
Eind 2010 gebeurde het: het idee voor LMS werd geboren. Bert Stegeman, directeur NLI, vertelt hoe dat ging: “Het leek ons handig om een beter inzicht in de workflow van storingen en schades te hebben, waarbij alle betrokken partijen dezelfde voortgang zien. Voor gemeenten en beheerders gingen we op pad om het areaal te inventariseren en deze in ons systeem te zetten. Vanaf dat moment konden burgers een storing melden en aannemers deze afmelden. Het voordeel is dat het een onafhankelijk systeem is. Daarnaast is het heel intuïtief: een uitgebreide handleiding is niet nodig. Onze klanten reageerden enthousiast en zo is het LMS uitgegroeid tot een volwaardig systeem.”
Waarom heb je dit nodig?
Nu rijst de vraag: ‘waarom hebben gemeenten een operationeel systeem nodig, naast een centraal assetsysteem? Ook dat legt Stegeman uit: ”Een centraal systeem is vaak erg statisch. Het legt de assets vast, maar niet de workflow, facturatie van storingen en schades, onderhoud, NEN-keuringen en ga zo maar door. Het LMS is een stuk gereedschap om werk in te plannen en te monitoren. Ook de aannemer kan er prettig in werken. Dat vinden wij belangrijk, want het is hun core business om storingen te verhelpen, niet om met administratie bezig te zijn. Het LMS ondersteunt dus de dagelijkse operatie en processen.”
LMS anno 2023: een onderscheidend systeem
Waar digitale ontwikkelingen de afgelopen jaren razendsnel zijn gegaan, heeft ook de ontwikkeling van LMS niet stilgestaan. Derrin Mensink (NLI) vertelt hoe het systeem vandaag de dag werkt.
“Het is een compleet systeem om alle aspecten rondom de openbare verlichting te managen. Je kunt projecten en storingen van A tot Z operationeel sturen. Ook NEN3140-inspecties en schouwrondes kunnen vanuit LMS geborgd worden. Iedere gebruiker logt vanuit een eigen rol in en ziet in één oogopslag hoe het ervoor staat. Deze stappen verlopen volledig automatisch in het LMS:
-
Een burger doet een melding, vaak bij een gemeente op de website. Deze burger klikt op een digitale kaart de lichtmast aan die niet werkt.
-
De melding gaat direct door naar de beheerder of aannemer. De monteur krijgt een werklijst vanuit het LMS met alle storingen en lichtmasten waar hij die dag heen kan.
-
Is de storing verholpen? Dan krijgt de burger automatisch een seintje.
-
Vervolgens eindigt de ‘storing’ bij de aannemer om te factureren, waarna de gemeente deze in het LMS goedkeurt.
Gebruikers aan het woord:
Arjan Kieft, Projectleider Van Gelder Verkeerstechniek:
“Zonder LMS hadden wij als bedrijf nooit zo hard kunnen groeien. Met dit systeem werken we veel efficiënter; je ziet heel snel wat er waar aan de hand is. De kaart is overzichtelijk. Muteren op stuks niveau is simpel, maar ook een compleet vervangingsplan muteren gaat snel. Bovendien kunnen we zelf Excelformats importeren. Dankzij dit gebruiksgemak heb ik minder kantoorpersoneel nodig om contracten te beheren.”
Karin Hemmen, Civiel Medewerker gemeente Coevorden:
“Het voor bewoners heel makkelijk om een melding te doen in LMS. Deze melding krijgt de aannemer direct en ik heb het overzicht. Dit maakt de lijntjes kort. Als beheerder kun je er heel veel mee; analyseren, schades afwerken, het reguliere onderhoud. Het voordeel voor ons zit ‘m in gebruiksgemak en vooral in tijdbesparing. Sommige aannemers werken rechtstreeks in LMS en dat is fantastisch. Ik zie dan direct wat een monteur heeft gedaan en hoe ver hij is. Het contact met NLI is heel goed; een vooruitstrevende organisatie waar je energie van krijgt!”
Continu ontwikkelen voor de toekomst
Op de vraag of het LMS uitontwikkeld is, zij ze bij NLI duidelijk: nooit. Niels van 't Hof (NLI) legt uit: “Het systeem blijft constant in ontwikkeling dankzij de gebruikers zelf. Zowel beheerders als aannemers leveren input: zij geven aan welke functionaliteiten we moeten toevoegen. Wij toetsen vervolgens of de ingebrachte punten bijdragen aan het grotere doel, namelijk een optimaal operationeel beheerssysteem. Daarnaast zijn we zelf bezig met API-koppelingen met andere systemen en het IMBOR-GWSL als basis voor de database.”
Liever vandaag dan morgen
Is het LMS een leuke tool of een noodzaak? Dat laatste, vindt Van 't Hof: “Het is noodzakelijk om die data op orde te gaan brengen, omdat uiteindelijk diverse systemen met elkaar verbonden gaan worden. Dus als je niet voor problemen wilt komen staan die onder druk opgelost moeten worden, kun je beter nu al stap voor stap je data op orde brengen.”
Zelf ervaren? Gratis demo!
Wil je zelf eens ervaren hoe slim beheer werkt? Scan dan de QR-code en test het Lichtmanagementsysteem.
Over het NLI
Het Nederlands Licht Instituut (NLI) is een onafhankelijk adviesbureau voor de openbare verlichting. Met een compleet dienstenpakket zorgen zij samen met opdrachtgevers voor het ontwerp, beheer
en de veiligheid van openbare verlichting. www.nederlandslicht.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatieve oversteekplaatsen verbeteren verkeersveiligheid Etten-Leur
2 dec om 09:49 uurIn de strijd voor een veiliger straatbeeld heeft Etten-Leur een vooruitstrevende stap gezet. De gemeente heeft…
Samenwerken is voor een toekomstbestendig beheer steeds belangrijker
29 nov om 09:11 uurIn deze rubriek bieden we makers van de openbare ruimte de mogelijkheid om elkaar vragen te stellen. Maurice…
Quooker zorgt voor ruimte(s) om te groeien
27 nov om 10:29 uurIn Ridderkerk wordt momenteel op het gloednieuwe bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard een duurzaam bedrijfspand…
Utrecht gaat dode bomen vaker laten staan
22 nov om 17:29 uurDe gemeente Utrecht kiest ervoor om dode bomen en boomstronken vaker laten staan. Deze kunnen namelijk van…
Knipperlichten in wegdek maken oversteken in Valkenburg veiliger
16 nov om 10:38 uurBreda test verschillende manieren van scooter- en fietsparkeren
15 nov om 13:52 uurBreda draait een pilot voor fiets- en scooterparkeerplaatsen. De gemeente wil de stad zo nog fietsvriendelijker…
OVL awards voor Studio Philip Ross en Siteco
15 nov om 13:41 uurStudio Philip Ross en Siteco zijn winnaars geworden van de eerste OVL awards. Deze nieuwe prijs in de wereld…
Slimme stroomvoorziening voor markten en evenementen
15 nov om 08:11 uurBij Seijsener ontwikkelen we al jaren praktische en betrouwbare oplossingen voor het beheer van openbare…