Plan voor beter buiten sporten

vrijdag 3 januari 2020
timer 4 min
Speelplan werkt samen met gemeentes aan een openbare ruimte waar uitdaging in beweging en spel centraal staan. In de afgelopen tijd is een aantal sportprojecten gerealiseerd die jong en oud stimuleren om meer te bewegen en lekker te sporten in de buitenruimte. In deze parken zijn uitdagingen te vinden voor alle niveaus en diverse sportdisciplines. Daarnaast vervullen deze plekken een centrale functie; ze bieden een platform waar ontmoeting en activiteiten tot stand komen.

Urban Sportspark Lansingerland

Het Urban Sportspark in Lansingerland in het Annie M.G. Schmidtpark is op 28 september feestelijk geopend. Len van Duin (12) gaf de eerste aanzet, door een brief te schrijven naar de gemeente waarin hij zijn wens voor een freerunpark uitsprak. Samen met een klankbordgroep van inwoners, jeugd- en jongerenwerkers, sporters en personal trainers hebben er vervolgens diverse brainstormsessies plaatsgevonden om alle wensen en ideeën in beeld te krijgen. Speelplan heeft in samenwerking met de gemeente Lansingerland alle wensen vertaald naar een realiseerbaar plan. Het openbaar toegankelijke park bevat veel uitdagingen voor fanatieke buitensporters. De voorziening stimuleert alle leeftijdsgroepen om te bewegen en te sporten in de buitenruimte.


In het Urban
Sportspark is uniek in Nederland door de uitgebreide variatie aan te beoefenen sporten/disciplines: calisthenics, boulderen, bootcamp, ninja Warrior, slackline en freerunning. Het park is ingericht met toestellen van Nijha B.V. en elementen van verschillende (hergebruikte) materialen. Samen vormt het een sportieve en dynamische uitstraling. 

Urban Athletes Park Alphen a/d Rijn 

In Alphen a/d Rijn is in 2017 het Urban Athletes Park aangelegd. Dit is een uitdagende plek met diverse calisthenics-, freerunning-, en outdoor fitness toestellen. De sportplek is sinds de aanleg een trekpleister voor urban sporters uit de hele regio! 


Het
initiatief kwam van Dave van Hogenboom (Parkour Disciplines) en Jaco Poot (Bar-Excellence). Zij hadden het idee om verschillende disciplines bij elkaar te brengen op één locatie. Wat begon met zelfgebouwde en samengestelde opstellingen is uitgegroeid tot een groot park. Speelplan heeft de ideeën omgezet in een uitvoerbaar en veilig plan. Met behulp van financiële-, en materiële hulp van de gemeente en verschillende bedrijven uit Alphen is het park gerealiseerd.  


Voor het vergroten van de aantrekkingskracht is het belangrijk om het gehele recreatiegebied op beeldniveau A+ te krijgen. Ook moeten maatregelen genomen worden om de veiligheid van sporttoestellen en ondergronden te waarborgen. Om deze twee doelstellingen te bereiken, heeft Speelplan een uitgebreid beheer- en onderhoudsplan opgesteld, waarin zowel de kosten als werkzaamheden uitgewerkt zijn. Door middel van zorgvuldig, planmatig beheer kan de veiligheid van toestellen en ondergronden gewaarborgd worden en kan de levensduur van de faciliteiten verlengd worden.

Het Schenge Goes 

In Goes is Freerunpark ’t Schenge gerealiseerd. Een groep enthousiaste jongeren droeg het idee aan om de sport-, en beweegmogelijkheden in de openbare ruimte van Goes uit te breiden. Samen met deze jongeren zijn de ideeën verder uitgewerkt tot een park om calisthenics, freerunning en parkourte beoefenen.  


Hergebruikte boomstammen en betonelementen vormen de basis in het plan. Door met verschillende hoogtes en afstanden te werken zijn er uitdagingen te vinden voor alle niveaus. Een leuke feature van dit park is de oude tv-toren.

Binnenkort… Kluunpark Zeewolde 

Sinds 2016 wordt er al druk gewerkt aan plannen voor een Beweegparcours voor senioren en mindervaliden door Erik Wallenburg. Parallel daaraan werd er nagedacht over een Freerunparcours vanuit de gymnastiek- en freerunvereniging ‘De Zeesterren Zeewolde’ door Stephan Doosje. De basis van de ontwerpen lag al enige tijd klaar. Speelplan is ingeschakeld om samenhang tussen beide plannen te creëren, waarbij nog meer sportdisciplines worden aangesproken en een ontmoetingsfunctie is geïntegreerd.  


In het Kluunpark bevind
en zich al een balspelveld, skatebaan en atletiekvereniging. Daarnaast wordt hier ook nog een krabbelbaan van de ijsvereniging gerealiseerd. Kortom, het Kluunpark is straks de uitgelezen plek om diverse sporten te beoefenen en om uit te rusten in de groene schaduwrijke oase. De realisatie start in het eerste kwartaal van 2020. 

Samenwerken  

Al deze mooie projecten zijn tot stand gekomen door enthousiaste initiatiefnemers, mensen met een droom om een vrij toegankelijke plek in de openbare ruimte te realiseren waar iedereen kan bewegen.  Speelplan werkt graag mee om deze droom op een uitdagende, veilige en vernieuwende manier om te zetten naar een realiseerbaar plan, om zo onderdeel te zijn van een sportieve en speelse omgeving. Nu en in de toekomst! 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: MH2O

22 sep 2023
Spelen met water en zand blijft het leukste wat er is! Maar hoe kun je een mooie, veilige en duurzame waterplaats…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen, dat is een vak apart 

20 sep 2023
  Speelplan staat ook dit jaar weer op de vakbeurs openbare ruimte. Ze horen al jaren bij de vaste groep…
Lees verder »
descriptionArtikel

Jong en oud samen in beweging op het Beweegpad in Hoogeveen

19 sep 2023

In het Drentse Hoogeveen is in 2022, naast woonzorgcentrum Bilderdijk, het Beweegpad geopend. Het Beweegpad is…

Lees verder »