Artikel

Gracht boven spoortunnel in Delft

Portugees graniet geeft de stationsomgeving van Delft een chique uitstraling.

Het spoor heeft altijd een dominante rol gespeeld in Delft. In de jaren zestig werd dat extra zichtbaar door de bouw van een spoorviaduct. Eind jaren 80 ontstond bij de Nederlandse Spoorwegen de wens om het spoor te verdubbelen op het traject tussen Dordrecht en Amsterdam.

 

Ruimte voor al die treinen werd gevonden onder de grond. Drie jaar geleden werd het nieuwe ondergrondse station van Delft in gebruik genomen. Momenteel wordt nog gebouwd aan een tweede spoortunnel, waarmee een hoogwaardige en toekomstbestendige openbaarvervoerverbinding wordt gerealiseerd. Het oude spoorviaduct is inmiddels gesloopt en de vrijgekomen ruimte en het gebied er omheen werden opnieuw ingericht. Onder meer de oude molen De Roos werd na vijf jaar weer op zijn plek gezet.

 

Naast de spoortunnel en de bouw van woningen en kantoren omvat het project Spoorzone Delft een uitgebreid plan voor de herinrichting van de openbare ruimte. Dit plan komt voort uit de visie van Joan Busquets op de Spoorzone. Uitgangspunt van het ontwerp is een hoogwaardige, veilige en open ruimte waarin het prettig wonen, werken en recreëren is.

 

Water aan Spoorsingel terug

De Phoenixstraat, waar ook de historische molen zich bevindt, wordt een boulevard met veel bomen die aantrekkelijk is voor voetgangers en bewoners. Busquets brengt water aan de Spoorsingel terug. Dit water markeert de overgang tussen de binnenstad en de wijk Hof van Delft. De inrichting van de Phoenixstraat krijgt de uitstraling van de binnenstad. De Spoorsingel krijgt de uitstraling van het Hof van Delft. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld de keuze voor bestrating en lantaarnpalen.

 

Bij de historische molen, de tramhaltes en in lintlagen die door het hele plan heen lopen, is door Van den Ban een verbijzondering gemaakt in de verharding door de toepassing van het ingetogen Portugese graniet Favaco.


Dit artikel verscheen in Straatbeeld 2 van 2018. Het magazine is online te lezen in onze bibliotheek.

Deel dit artikel