Schoolplein anno 2018: een balans van groen, spelen en sporten
Bij het bezoeken van schoolpleinen valt pas op hoe vaak ze zijn vergrijst. “Sommige schoolpleinen zijn echt kaal,” zegt Edo Gabes van VrienDD. In onder meer Amsterdam wordt dit nu aangepakt. Daar geldt de ambitie om schoolpleinen te vergroenen. Een positieve ontwikkeling, die nog versneld wordt omdat scholen subsidie aan kunnen vragen. "Vergroening is een trend waar we dagelijks mee te maken hebben."
Naast het belang van het groen voor de kinderen, is een andere inrichting nodig vanwege het veranderende klimaat. Op de grijze pleinen is bij een fikse bui sprake van wateroverlast. Hoe de vergroening eruit ziet, is afhankelijk van de visie van de school. Gabes: "Sommige scholen willen moestuintjes of een buitenklas, zodat ze buiten les kunnen geven. Andere willen een bouwhoek op het plein om te kunnen knutselen. Weer andere willen vooral ruimte om te sporten en te spelen gecombineerd met groenvoorzieningen.”
“Wanneer we een ontwerp maken voor een schoolplein, proberen we de verschillende functies - groen, spelen, sporten en leren - zoveel mogelijk terug te laten komen. Voordat we een plan maken, bezoeken we vrijwel altijd eerst de school. Daarna maken we een voorlopig ontwerp. In Amsterdam wordt het voorlopig ontwerp beoordeeld door een expert team van de gemeente, om te kijken of de school in aanmerking komt voor de subsidie. Vervolgens wordt een definitief ontwerp gemaakt.”
Niet per se ingrijpend
Gabes geeft een voorbeeld van een combinatie van groen en spelen. “Als we schommels plaatsen, schermen we deze vaak af met een haag er omheen. Op een schoolplein in Oudewater hebben we de bestaande betonnen zandbak een natuurlijker uiterlijk gegeven. Door houten paaltjes om de zandbak te plaatsen, krijg je een heel ander beeld. Niet alle veranderingen hoeven ingrijpend te zijn om een schoolplein een ander gezicht te geven.”
“We merken dat er meer wordt nagedacht over de inrichting van een schoolplein en dat het plein steeds vaker een buurtfunctie krijgt. Niet alleen bij scholen, maar ook bij kinderdagverblijven wordt de buitenruimte aangepakt, om te zorgen voor aangename verblijf- en speelplekken voor kinderen. Wij zorgen waar mogelijk voor een balans tussen groen, spelen en sporten.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
FURNS: jouw partner in maatwerk en advies
1 mei om 09:53 uurBij FURNS geloven we in de kracht van duurzaamheid. De transitie naar een circulaire economie is in volle gang…
Waterpret in het wild: nieuw speellandschap verrijkt Burgers' Zoo
1 jul om 08:48 uurIn de natuurlijke omgeving van Burgers’ Zoo is een bijzonder waterspeelelement verschenen dat kinderen uitdaagt…
Eerste sessies MOVE24 bekend
30 jun om 10:54 uurSpelen, sporten, bewegen en ontmoeten zijn de pijlers van de tweede editie van MOVE24. Dit keer krijgt het…
Spelen in de zon vraagt om slimme ontwerpkeuzes
30 jun om 08:14 uurSteeds vaker staat hitte centraal in het ontwerp van de openbare ruimte. Toch is schaduw niet altijd het…
Middelburg krijgt multifunctionele openbare ruimte met groen en inclusie
16 jun om 08:52 uurDe gemeente Middelburg presenteert een nieuwe visie op de inrichting van de openbare ruimte, gebaseerd op de…
Het onderschatte potentieel van schoolpleinen
5 jun om 08:00 uurSchoolpleinen worden vaak alleen gebruikt voor spelende kinderen, maar ze bieden veel meer mogelijkheden. Ze…
Breda uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland
11 apr om 13:21 uurDe gemeente Breda heeft de Jantje Beton Prijs 2025 gewonnen en mag zich de komende twee jaar de meest…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…