Duurzaamheid ook van toepassing op de visie van een onderneming

dinsdag 7 december 2021
timer 4 min
Het begrip duurzaamheid kent meerdere interpretaties. Waar voorheen dit predicaat met name betrekking had op robuuste producten met een lange levensduur, wordt dat nu ook steeds meer van toepassing op de visie van een onderneming. De gebruikte productieprocessen, welke grondstoffen, het hergebruik na gedane arbeid en niet in de laatste plaats op de toepassing van de producten.

Duurzaamheid is dus meer dan een woord. Verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving, natuurlijke grondstoffen en toekomstige generaties zijn leidend in onze benadering daarin. Eind 2020 heeft het gerenommeerde Concrete Sustainability Council (CSC) METTEN’s productie geheel doorgelicht en hebben zij als eerste betonsteen producent de certificering Zilver ontvangen in de gehele keten van op duurzaamheid gericht ondernemen.  

Hoe werkt METTEN aan duurzaamheid? 

Klimaatneutrale productie 
Sinds 2020 is de gehele productie bij METTEN Stein+Design vanuit haar vestiging in Overath klimaatneutraal. Om de uitstoot van broeikasgassen zo veel mogelijk te verminderen, zijn binnen het gehele bedrijf omvangrijke maatregelen doorgevoerd. Zelfs met de meeste moderne productietechnieken zijn bouwmaterialen, zoals ook betonstenen, niet 100 procent emissievrij te produceren. De bij ons nog resterende CO2 uitstoot wordt gecompenseerd door ‘my climate’ gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten. 

natuur als voorbeeld
Productinnovaties  
METTEN Stein+Design staat voor producten van een uitmuntend kwaliteitsniveau. Het bedrijf probeert ook bij te dragen aan een beter (leef) milieu door de ontwikkeling van zeer specifieke en innovatieve productlijnen.  

EcoTerra - Technologie 

Met de meest recente fabriekseigen ontwikkeling van de EcoTerra - Technologie is het mogelijk een betonsteen zonder cement in de toplaag te produceren. Dit en het gebruik van gerecyclede grondstoffen maken een CO2 besparing van 15 procent per vierkante meter. Nu bespaart EcoTerra niet alleen grondstoffen maar ontstaan er ook opmerkelijke goede eigenschappen zoals een kleurvast- en kalkuitbloeiingsvrij oppervlak en neemt deze cementvrije bovenkant minder vuil op. Eigenschappen die deze technologie in korte tijd enkele prestigieuze onderscheidingen opleverde waaronder een RedDot innovative product 2020 -, German Design 2021- en German Innovation 2021 Award. Inmiddels is op deze innovatie een wereldwijd patent aangevraagd. 
 
De waterafvoer via de bestrating 
De problemen met waterbeheer worden wereldwijd steeds groter, niet alleen door de demografische en economische ontwikkelingen maar ook door klimaatveranderingen. Waar de bodem door bebouwing, wegen en dergelijke afgesloten is, kan regenwater niet meer ongehinderd ter plaatse in de bodem trekken. Dit heeft een gestaag dalende grondwaterspiegel tot gevolg wat leidt tot verdroging.  
 
Er zijn verschillende manieren waarop ook in de buitenruimte hierop gereageerd kan worden. Zoals met een waterdoorlatende bestrating. We praten over waterdoorlatend als de steen dusdanig van samenstelling is dat regen- en smeltwater door het materiaal zelf of via zijkanten van het product kan wegstromen in de ondergrond. In het METTEN programma zijn er zes heel specifieke waterdoorlatende stenen. Zoals bijvoorbeeld de AquaSix, AquaPrima en La Linea serie. Bij AquaSix ontstaat de zeer hoge doorlaatbaarheid middels een zestal ontwateringsopeningen aan de bovenkant die uitmonden in een tweetal aan de onderzijde van de steen aangebrachte ontwateringskanalen.  

BlueAir-Technology 

BlueAir is onze bijdrage aan zuivere lucht, anders en wellicht slimmer dan bijvoorbeeld een rigoureus rijverbod voor bepaalde voertuigen in bepaalde stedelijke zones. Naar het voorbeeld van fotokatalyse van planten bouwt de BlueAir-Technology van Metten aanwezige stikstofoxiden in de lucht actief af - dit doordat het bestratingsmateriaal fotokatalytisch geactiveerd wordt. Met behulp van de katalysator titaandioxide wordt onder invloed van daglicht schadelijke stikstof-oxiden (NOX) uit de lucht omgezet in het minder schadelijk nitraat (NO3). Deze voor de mens en het milieu minder gevaarlijke stof mineraliseert aan het betonoppervlak en vloeit met de eerstvolgende regenbui via de riolering weg. 

blue air 

De fotokatalysator titaandioxide zelf blijft bij dit proces in ongewijzigde hoeveelheid behouden, de reactie is daarom eindeloos herhaalbaar. De werking van BlueAir-Technology behoudt de steen zijn leven lang. Het proces wordt telkens weer geactiveerd, wanneer titaandioxide met daglicht in aanraking komt. 

CleanTop-Technology 

Het internationaal erkende en gepatenteerde systeem voor duurzame oppervlakte veredeling. Net als natuursteen heeft ook beton fijne capillairen, waarin vocht en vuil kunnen binnendringen. Het CleanTop-systeem is onderdeel van het productieproces en is daarom duurzaam met de steen verbonden. Het geeft het product een extra bescherming en behoeft geen nabehandeling. Vocht en vuil kunnen, afhankelijk van de Clean Factor waarde, of niét of slechts in beperkte mate doordringen. Vervuilingen laten zich met water al dan niet met toevoeging van een reinigingsmiddel zeer effectief verwijderen. Bovendien behoeven oppervlakken welke voorzien zijn van de CleanTop Technology minder vaak schoon gemaakt te worden en heeft daarmee langere levensduur. 
 
Met dit beleid en deze visie probeert METTEN zijn steentje bij te dragen aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarmee het milieu. 
  
METTEN Stein+Design 
Eck en Wiel 
0344 – 661764 
https://www.metten.nl/home-nl/  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Meer ruimte voor groen in gemeenten is nog niet vanzelfsprekend

21 nov om 13:14 uur
Om in te spelen op het veranderende klimaat moeten we het groen meer de ruimte geven, dat besef leeft breed.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Metingen Kerb-IT: lokale infiltratie met positief effect openbaar groen

19 nov om 16:37 uur
Kerb-IT is een waterinfiltrerend bandensysteem dat reguliere buien afvangt en laat infiltreren. Water dat op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdam zet de monumentenverlichting eerder uit

12 nov om 12:11 uur
Amsterdam gaat lampen die monumenten en andere bijzondere locaties extra aanlichten, eerder uitzetten. Bij een…
Lees verder »
flash_onNieuws

Proef met kabelgoten voor opladen auto's in De Ronde Venen

3 nov om 16:20 uur
Je auto vanuit huis opladen met eigen energie, dat is een groeiende wens van veel eigenaren van elektrische auto's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Groeneplaats in Den Burg voldoet weer aan hedendaagse eisen

2 nov om 12:06 uur
De grootste plaats op het Waddeneiland Texel is Den Burg. Een plaats met een rijke historie die terug gaat tot de…
Lees verder »
descriptionArtikel

De veiligheid van de hellingbaan

31 okt om 10:48 uur
Nu er steeds vaker wordt (of is) nagedacht over het toegang bieden aan mensen met een beperking, zijn er ook…
Lees verder »
descriptionArtikel

Marktkoopman aan het roer bij afrekenen stroom

31 okt om 08:50 uur
Stroom kan via Marktstroom op onder andere marktpleinen, evenemententerreinen en andere openbaar toegankelijke…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een blauw schoolplein is dichterbij dan je denkt

27 okt om 16:48 uur
Alleen nog maar standaard lesgeven in het lokaal is allang niet meer van deze tijd. Scholen en leerkrachten worden…
Lees verder »