Duurzaamheid ook van toepassing op de visie van een onderneming

dinsdag 7 december 2021
timer 4 min
Het begrip duurzaamheid kent meerdere interpretaties. Waar voorheen dit predicaat met name betrekking had op robuuste producten met een lange levensduur, wordt dat nu ook steeds meer van toepassing op de visie van een onderneming. De gebruikte productieprocessen, welke grondstoffen, het hergebruik na gedane arbeid en niet in de laatste plaats op de toepassing van de producten.

Duurzaamheid is dus meer dan een woord. Verantwoordelijkheid voor onze leefomgeving, natuurlijke grondstoffen en toekomstige generaties zijn leidend in onze benadering daarin. Eind 2020 heeft het gerenommeerde Concrete Sustainability Council (CSC) METTEN’s productie geheel doorgelicht en hebben zij als eerste betonsteen producent de certificering Zilver ontvangen in de gehele keten van op duurzaamheid gericht ondernemen.  

Hoe werkt METTEN aan duurzaamheid? 

Klimaatneutrale productie 
Sinds 2020 is de gehele productie bij METTEN Stein+Design vanuit haar vestiging in Overath klimaatneutraal. Om de uitstoot van broeikasgassen zo veel mogelijk te verminderen, zijn binnen het gehele bedrijf omvangrijke maatregelen doorgevoerd. Zelfs met de meeste moderne productietechnieken zijn bouwmaterialen, zoals ook betonstenen, niet 100 procent emissievrij te produceren. De bij ons nog resterende CO2 uitstoot wordt gecompenseerd door ‘my climate’ gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten. 

natuur als voorbeeld
Productinnovaties  
METTEN Stein+Design staat voor producten van een uitmuntend kwaliteitsniveau. Het bedrijf probeert ook bij te dragen aan een beter (leef) milieu door de ontwikkeling van zeer specifieke en innovatieve productlijnen.  

EcoTerra - Technologie 

Met de meest recente fabriekseigen ontwikkeling van de EcoTerra - Technologie is het mogelijk een betonsteen zonder cement in de toplaag te produceren. Dit en het gebruik van gerecyclede grondstoffen maken een CO2 besparing van 15 procent per vierkante meter. Nu bespaart EcoTerra niet alleen grondstoffen maar ontstaan er ook opmerkelijke goede eigenschappen zoals een kleurvast- en kalkuitbloeiingsvrij oppervlak en neemt deze cementvrije bovenkant minder vuil op. Eigenschappen die deze technologie in korte tijd enkele prestigieuze onderscheidingen opleverde waaronder een RedDot innovative product 2020 -, German Design 2021- en German Innovation 2021 Award. Inmiddels is op deze innovatie een wereldwijd patent aangevraagd. 
 
De waterafvoer via de bestrating 
De problemen met waterbeheer worden wereldwijd steeds groter, niet alleen door de demografische en economische ontwikkelingen maar ook door klimaatveranderingen. Waar de bodem door bebouwing, wegen en dergelijke afgesloten is, kan regenwater niet meer ongehinderd ter plaatse in de bodem trekken. Dit heeft een gestaag dalende grondwaterspiegel tot gevolg wat leidt tot verdroging.  
 
Er zijn verschillende manieren waarop ook in de buitenruimte hierop gereageerd kan worden. Zoals met een waterdoorlatende bestrating. We praten over waterdoorlatend als de steen dusdanig van samenstelling is dat regen- en smeltwater door het materiaal zelf of via zijkanten van het product kan wegstromen in de ondergrond. In het METTEN programma zijn er zes heel specifieke waterdoorlatende stenen. Zoals bijvoorbeeld de AquaSix, AquaPrima en La Linea serie. Bij AquaSix ontstaat de zeer hoge doorlaatbaarheid middels een zestal ontwateringsopeningen aan de bovenkant die uitmonden in een tweetal aan de onderzijde van de steen aangebrachte ontwateringskanalen.  

BlueAir-Technology 

BlueAir is onze bijdrage aan zuivere lucht, anders en wellicht slimmer dan bijvoorbeeld een rigoureus rijverbod voor bepaalde voertuigen in bepaalde stedelijke zones. Naar het voorbeeld van fotokatalyse van planten bouwt de BlueAir-Technology van Metten aanwezige stikstofoxiden in de lucht actief af - dit doordat het bestratingsmateriaal fotokatalytisch geactiveerd wordt. Met behulp van de katalysator titaandioxide wordt onder invloed van daglicht schadelijke stikstof-oxiden (NOX) uit de lucht omgezet in het minder schadelijk nitraat (NO3). Deze voor de mens en het milieu minder gevaarlijke stof mineraliseert aan het betonoppervlak en vloeit met de eerstvolgende regenbui via de riolering weg. 

blue air 

De fotokatalysator titaandioxide zelf blijft bij dit proces in ongewijzigde hoeveelheid behouden, de reactie is daarom eindeloos herhaalbaar. De werking van BlueAir-Technology behoudt de steen zijn leven lang. Het proces wordt telkens weer geactiveerd, wanneer titaandioxide met daglicht in aanraking komt. 

CleanTop-Technology 

Het internationaal erkende en gepatenteerde systeem voor duurzame oppervlakte veredeling. Net als natuursteen heeft ook beton fijne capillairen, waarin vocht en vuil kunnen binnendringen. Het CleanTop-systeem is onderdeel van het productieproces en is daarom duurzaam met de steen verbonden. Het geeft het product een extra bescherming en behoeft geen nabehandeling. Vocht en vuil kunnen, afhankelijk van de Clean Factor waarde, of niét of slechts in beperkte mate doordringen. Vervuilingen laten zich met water al dan niet met toevoeging van een reinigingsmiddel zeer effectief verwijderen. Bovendien behoeven oppervlakken welke voorzien zijn van de CleanTop Technology minder vaak schoon gemaakt te worden en heeft daarmee langere levensduur. 
 
Met dit beleid en deze visie probeert METTEN zijn steentje bij te dragen aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarmee het milieu. 
  
METTEN Stein+Design 
Eck en Wiel 
0344 – 661764 
https://www.metten.nl/home-nl/  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5 / 2021, thema duurzaamheid. Download hier gratis het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

16 mei om 11:52 uurtimer3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

10 mei om 00:06 uurtimer3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Data Control introduceert Marktplaats voor speeltoestellen

8 mei om 23:31 uurtimer3 min
Marktplaats, wie kent het niet? Goed voor de portemonnee, goed voor de planeet en niet alleen leuk voor het…
Lees verder »

Panoramakijker met gesproken tekst

2 mei om 17:22 uurtimer2 min
Euroscope Benelux is reeds op vele plaatsen aanwezig met panoramakijkers waarmee u al dan niet tegen betaling van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Leidse routekaarten voor een circulaire openbare ruimte

25 apr om 20:38 uurtimer4 min
De gemeente Leiden heeft de route bepaald voor een circulaire openbare ruimte. Na een materiaalstromenonderzoek…
Lees verder »