Greenpoints ideale oplossing om openbare ruimte te vergroenen

donderdag 6 januari 2022
timer 5 min
De greenpoints van FURNS nemen een vlucht in de openbare ruimte. De eenvoudig te verplaatsen plantenbanken zijn de ideale oplossing om de leefomgeving te vergroenen. Sil van Duijnhoven, operationeel manager bij FURNS, vertelt er alles over.

De verplaatsbare greenpoints zijn een schot in de roos. Dat heeft er vooral mee te maken dat gemeenten in sneltreinvaart de openbare ruimte aan het vergroenen zijn, stelt Van Duijnhoven vast. “Hoe kun je het aangezicht van steden en dorpen veranderen in een groene corridor, maar toch flexibel blijven? Dat is een vraag die speelt bij gemeenten." FURNS ontwerpt en produceert niet alleen maar plantenbakken, maar ook zitelementen, boombeugels en afvalbakken voor de openbare ruimte. “Wat we merken is een toenemende interesse in groenoplossingen waarin een zitelement geïntegreerd is. Dan zijn onze greenpoints een ideale oplossing. De combinatie tussen beplanting en meubilair maakt de omgeving tot een warme huiskamer. Omdat de elementen eenvoudig te verplaatsen zijn, kunnen ze ook goed gebruikt worden op pleinen waar bijvoorbeeld de wekelijkse markt is of waar een kermis gehouden wordt. Tijdens een evenement kun je de greenpoints eenvoudig verplaatsen.”

Steeds meer pleinen hebben een verblijfsfunctie. Dan is een zitelement met geïntegreerde plantenbak een ideale oplossing, aldus Van Duijnhoven. “Mensen kunnen lekker loungen op onze bankjes en zitten daarnaast ook nog in de schaduw door de boom in de plantenbak. We hebben onlangs een project afgerond waarbij een gemeente een plein opnieuw ging inrichten met verplaatsbare elementen. Wij hebben een ontwerp gemaakt en plantenbakken geproduceerd in verschillende groottes. Zo is één greenpoint vier meter hoog en zeer geschikt om een klimop in te laten groeien. Dat was ook de vraag vanuit de betreffende gemeente.” 

greenpoint

Lange levensduur

Bij FURNS hebben ze inmiddels veel ervaring in het ontwerpen en produceren van mobiele elementen. “We weten precies welke vraagstukken er komen kijken en waar je aan moet denken tijdens de productie en het plaatsen van de bakken”, begint Van Duijnhoven te vertellen. “Iedereen weet dat in de openbare ruimte straten nooit 100 procent vlak zijn en op veel plekken afschot moeten hebben. Dus als je een bak zo op de grond zet, staat het eigenlijk altijd scheef. Daarvoor gebruiken we speciale zware last stelpoten en hebben we een voet ontwikkeld die meegroeit met de bestrating. Onze grootste kwaliteit is simpel denken. De greenpoints zijn sterk door eenvoud en er hoeft niet te veel poespas aan toegevoegd worden naar onze mening. Zo wordt er soms gevraagd om een vulbuis te integreren in de plantenbak. Door onze ervaringen weten we dat deze buis nauwelijks gebruikt wordt en de bomen er eerder last dan profijt van hebben. Een boom moet juist vanuit boven bewatert en bemest worden voor de capillaire werking in de bak.”

Daarnaast verwerkt FURNS standaard verankeringsogen in de greenpoints zodat de groenvoorziener de kluit van de boom eenvoudig vast kan zetten. “Met name als de bomen net gepland zijn is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de boom zo min mogelijk stress ervaart”, legt Van Duijnhoven uit. “De bak is daarnaast volledig waterdicht. Sommige producenten kitten de boombak dicht. Dat vinden wij niet duurzaam, omdat de levensduur van kit beperkt is. Wij werken met een waterdichte polyurea-coating die 30 tot 50 jaar meegaat. Het is eigenlijk een waterdichte zak, die je in een bak spuit. Omdat de verplaatsbare elementen zo robuust zijn, kunnen theoretisch makkelijk nog een tweede ronde mee in een andere gemeente. De mobiele plantenbakken zijn gemaakt van cortenstaal of aluminium voorzien van 2- of 3-laagse poedercoating. Je ziet bij straatmeubilair dat het snel verweert of beschadigt. Bij hout en beton wordt dit gezien als materiaal dat leeft, maar bij een gecoat product is dat anders. Om deze reden hebben wij bijvoorbeeld als standaard een poedercoating die op Qualicoat Klasse 2 zit. Dit is de hoogste Europese klasse die kleur en glans vaststelt.”

Bij FURNS merken ze dat bamboe als materiaal een vlucht aan het nemen is. “We hebben een project gedaan in Pijnacker waar de gemeente eigenlijk FSC-hardhout wilde gebruiken. Door onze kort pitch zijn alle zitelementen uiteindelijk van bamboe gemaakt. Als je gemeenten kunt uitleggen dat bamboe de meest duurzame oplossing is, dan hebben ze eigenlijk geen keuze. Bamboe is niet alleen het snelst groeiende bouwmateriaal ter wereld, het is ook een snel hernieuwbaar materiaal dat in alle (sub)tropische regio’s van de wereld in overvloed beschikbaar is. Bamboe neemt de rol van hardhout langzamerhand over in de openbare ruimte”, zegt Van Duijnhoven.

greenpoint

Participatie

In Horst heeft FURNS een project afgerond waarbij op maat gemaakt straatmeubilair werd ontworpen. “Aan de hand van een participatietraject hebben ondernemers en bewoners van het centrumgebied kunnen kiezen op hun favoriete ontwerp. In eerste instantie was de wens uitgesproken om een groen eiland te creëren. Mede door onze ideeën is het uiteindelijk geen eiland geworden, maar een lint van verschillende elementen die samen één geheel vormen. Vanaf het gemeentehuis richting het centrum komen de verschillende elementen steeds terug. In de smalle straatjes zijn wat lagere plantenbakken geplaatst. Dat is ook gedaan voor de ondernemers in deze straten. Zo blijft de gevelreclame goed zichtbaar.” In de gemeente Berkelland ontwikkelde FURNS ook boombakken, zowel vaste bakken als mobiele greenpoints. “Daar had de gemeente een duidelijke visie op welke producten ze wilden hebben. Wij hebben hier de vertaalslag gemaakt naar de ontwerpen, het technisch advies en uiteraard de productie van het meubilair”, aldus Van Duijnhoven. 

Eigen beheer

FURNS ontwerpt en produceert al het straatmeubilair zelf. Van Duijnhoven: “In Polen staat onze eigen fabriek waar alle cortenstalen, aluminium en verzinktstalen onderdelen worden gemaakt. Ons zusterbedrijf Awood is gespecialiseerd in het leveren van hout, composiet of bamboe buiten- en gevelparketten. In de productie werken we samen, maar als bedrijf hebben we ieder een eigen lijn. Zij verwerken voor ons het hout op de metalen onderdelen en maken bijvoorbeeld onze hardhouten plantenbakken. We kunnen in principe morgen een volledig plein opleveren met onze producten uit voorraad. Maar we merken toch dat gemeente vaak op maat gemaakte elementen willen hebben. Onze engineers en ontwerpers maken een 3D-ontwerp en deze wordt ter goedkeuring naar de klant gestuurd. Op het moment dat de klant akkoord geeft, wordt het technisch uitgewerkt en begint het productieproces. Aan de hand van de tekeningen maken de medewerkers in Polen uiteindelijk de producten. We hebben alle kennis in eigen huis en hoeven dus nooit taken uit te besteden.” 

greenpoint

Van Duijnhoven merkt dat FURNS steeds vaker vanaf het begin van een project aan tafel zit. “We worden door gemeenten, landschapsarchitecten en groenvoorzieners in een vroeg stadium gevraagd om aan te sluiten om mee te praten over een ontwerp. Groenvoorzieners denken vanuit groen, gemeenten hechten veel belang aan beheer en onderhoud en landschaparchitecten kijken vaak naar het gehele plaatje. Door gezamenlijk te kijken naar ieders wensen ontstaan vaak de mooiste ontwerpen”, zo besluit Van Duijnhoven.

FURNS Street Furniture
Uden
0413 - 395262
www.furns.nl   

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Je merkt dat steeds meer gemeenten over circulariteit nadenken’

24 jan om 12:05 uurtimer4 min
De inrichting van de openbare ruimte is aan het veranderen. Dat is de constatering van Marco Ekelmans, directeur…
Lees verder »
descriptionArtikel

De buitenbank van de toekomst

20 jan om 13:42 uurtimer4 min
De aanschaf van circulair straatmeubilair is onlosmakelijk verbonden met het creëren van een duurzame,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Straatmeubilair van gerecycled kunststof: circulairder kan het niet

12 jan om 12:27 uurtimer3 min
MI Groep heeft een andere bedrijfsnaam: Recycled Outdoor Solutions (R.O.S.) “Deze naam dekt beter de lading van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Informatiezuilen wijzen de weg in stadscentrum Zwolle

12 jan om 11:23 uurtimer2 min
In 2018 is het centrum van Zwolle voorzien van informatiezuilen. In opdracht van de gemeente Zwolle heeft Jesse…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fietskluis is een meerwaarde om fietsgebruik te faciliteren

7 jan om 14:25 uurtimer2 min
De TopSafe fietskluizen van Armada Mobility worden steeds vaker ingezet in de openbare ruimte. Fietsen kunnen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Pleinen in Putten na herinrichting gereed voor verschillende evenementen

4 jan om 13:17 uurtimer3 min
De gemeente Putten heeft het Kerk- en Fontanusplein in het centrum opnieuw ingericht. De lay-out was sterk…
Lees verder »
flash_onNieuws

Stadsrenovatie en maatwerk: Vaals en Amsterdam

21 dec 2021 timer2 min
Als het aankomt op vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling, is duurzaamheid vandaag geen trend meer maar de norm. Dat…
Lees verder »
hoofdfoto
descriptionArtikel

Stationsgebied Zwolle: gastvrije en groene entree naar de stad

20 dec 2021
In Zwolle wordt hard gewerkt aan een transformatie van de spoorzone. De locatie ligt opgesloten door spoor en…
Lees verder »