Kan bamboe een alternatief zijn in de openbare ruimte?

woensdag 11 januari 2023
Ja, dat kan, zegt Sil van Duijnhoven als hem de vraag wordt gesteld of bamboe in de openbare ruimte een alternatief voor hardhout kan zijn. Hij legt uit hoe het proces werkt waarin deze grassoort van plant tot plank wordt omgetoverd en daarmee een neutrale CO2 footprint achterlaat. En hoe je het kan toepassen in de openbare ruimte.

“Op de manier waarop we nu met de aarde omgaan, zal ook onze generatie nog de tijd meemaken dat bepaalde grondstoffen niet meer te winnen zijn. Met name de plastics die voor een groot deel uit olie bestaan, zullen over 75 jaar niet meer te winnen zijn”, zegt Sil van Duijnhoven, mede-eigenaar van FURNS Straatmeubilair. “Daarom gaat het dagelijks over circulariteit en het hergebruiken van grondstoffen.”

FURNS

Bamboe in straatmeubilair 

FURNS zocht voor zijn straatmeubilair een duurzame grondstof. “Als ontwerper weet ik hoe lastig het is om materiaal te vinden dat duurzaam en onuitputtelijk is, dat bestendig is in de openbare ruimte en het Nederlandse weer en bovendien een warme en natuurlijke uitstraling heeft.” Van Duijnhoven kwam uit bij reuzenbamboe, dat herbruikbaar is, razendsnel groeit en grote hoeveelheden CO2 opslaat tijdens die groei. Bovendien heeft het een grotere treksterkte dan staal en is het harder dan hardhout.  

Het bedrijf uit Uden betrekt het bamboe van de Nederlandse partner MOSO bamboe, dat in een eigen fabriek in China de holle, natuurlijk gevormde bamboestam verwerkt tot industrieel thermisch gemodificeerd en geëngineerde bamboe: het bamboegras wordt al na vijf jaar geoogst, waarna er strips van worden gemaakt. “Dat is vrij simpel, denk aan friet waarbij je een aardappel door een stervormig mes perst.” 

De strips worden thermisch behandeld en onder hoge druk geperst, waarna er hoogwaardige producten mee gemaakt kunnen worden. “Die zijn dan extreem hard, daardoor gaan ze ook lang mee. En de speciale, gepatenteerde thermische behandeling zorgt ervoor dat de producten de hoogste duurzaamheidsklasse hebben binnen de EU-wetgeving”.  

Voordelen

"Om bamboe te produceren hoef je niet te ontbossen, je hebt een jaarlijkse oogst die de moederplant versterkt, het overleeft in extreme klimaten en de hele stam wordt benut, voor verschillende industrieën. Het is een hernieuwbare grondstof die steeds blijft groeien", legt Van Duijnhoven uit. “Volgens de EN 15804 is MOSO Bamboo X-treme CO2-negatief gedurende de levensduur van het product, inclusief alle productiestappen, het transport en alle grondstoffen die nodig zijn. Ook slaat het veel meer CO2 op dan andere, soortgelijke materialen.” 

FURNS Utrecht

Bamboe in de openbare ruimte 

Hoewel er veel vraag is naar warme, natuurlijke materialen zie je bamboe in de openbare ruimte nog maar weinig terug. “Dat komt omdat we vastzitten in onze denkpatronen en regelgeving, vast in onze bestekken van vijf jaar geleden en in onze huisstijlen van soms wel tien jaar oud”, meent Van Duijnhoven.  

“Bij onze manier van inrichten is hardhout niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Wij willen hardhout door de bewezen levensduur en de duurzaamheid die het kan hebben. Maar in ons onderbewustzijn willen wij ook hardhout door de uitstraling die het heeft bij aanvang, namelijk licht bruin en warm.” 

Bamboe kan daarin ook voorzien, is zijn overtuiging. “Het heeft door de thermische modificatie in het begin een extreme, donkere uitstraling, maar zal net als iedere houtsoort ook vergrijzen. En mooier eigenlijk, het houdt veel langer een warme gloed.”  

FURNS heeft bamboe in het volledige assortiment toegepast, ook in de verplaatsbare greenpointscollectie. “Het straatmeubilair dat standaard werd bekleed met hardhout is nu ook leverbaar in een bamboevariant. Er worden vaak hoge eisen gesteld aan straatmeubilair in de openbare ruimte. Bamboe voldoet daar volledig aan, het gaat 40 tot 50 jaar mee, heeft een hoge esthetische waarde en is duurzaam.” 

FURNS 
Uden 
0413 - 395 262 
furns.nl/nl/producten 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Friese brug krijgt via Groningen tweede leven in Drenthe

29 mrt om 10:15 uur

Bij het Drentse Klijndijk krijgt een Friese fietsbrug na een Gronings verblijf een tweede leven over de Drentse…

Lees verder »
descriptionArtikel

Struikrovers redden planten van de sloop

20 mrt om 09:47 uur
Waar bouwmateriaal vaak al hergebruikt wordt, is dat bij groen anders. Bij nieuwbouw, renovatie of sloop van een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme snelheidsmeters in Den Haag geven probleemlocaties door

18 mrt om 10:37 uur

Een groen lachend gezichtje als je je aan de snelheid houdt en een rood verdrietig gezichtje als je te snel…

Lees verder »

Olifantenpaadjes op gemeentegrond

17 mrt om 11:21 uur
In steden over de hele wereld zijn olifantenpaadjes te vinden. Deze kronkelende paden, vaak gemaakt door…
Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdam legt laadpalenpuzzel met inwoners

14 mrt om 13:00 uur
Steeds meer mensen rijden elektrisch, het levert een stillere en schonere stad op. Om die groei bij te benen, zijn…
Lees verder »
flash_onNieuws

Tussenstation Hoogeveen wil bouwmateriaal tweede leven geven

8 mrt om 09:38 uur
Bouwafval wordt nog veel te weinig op een hoogwaardige manier hergebruikt en Tussenstation in Hoogeveen wil hier…
Lees verder »
flash_onNieuws

Apeldoorn experimenteert met circulaire bodemverbeteraar

2 mrt om 17:04 uur
Apeldoorn zet in het najaar verzameld blad in om tot bodemverbeteraar Bokashi en gebruikt deze om te werken aan…
Lees verder »
descriptionArtikel

Collectief welzijn als sleutel naar klimaatneutraliteit

17 feb om 08:36 uur
Niet winstmaximalisatie maar collectief welzijn staat als doelstelling bovenaan bij baksteenfabrikant Vandersanden…
Lees verder »