Regenwater hergebruikt bij waterspeelplaats voor kinderen

dinsdag 4 januari 2022
timer 3 min
In samenwerking met EWB Circular Rain heeft Mh2o een systeem ontwikkeld om regenwater te hergebruiken bij waterspeelplaatsen voor kinderen. Na een succesvolle proef in onder meer Den Helder wordt het systeem nu breed in de markt gezet.

Een waterspeelplaats geeft unieke kansen om spelen en educatie te koppelen aan een klimaatadaptatieproject. Buffering, infiltratie en hergebruik van regenwater ligt daarbij het meeste voor de hand. “Mh2o heeft de knowhow in huis om regenwater veilig te kunnen gebruiken als speelwater”, vertelt eigenaar Timo Smith. “Door innovatief gebruik te maken van natuurlijke materialen, kunnen we regenwater afvloeien van verharding of daken, opslaan en filteren. De circulaire opzet van het systeem zorgt ervoor dat hetzelfde water keer op keer hergebruikt kan worden. Hierdoor kunnen ook langere periodes van droogte overbrugd worden.” 

Circulair regenwater 

Het Urban Rainshell systeem is inmiddels op verschillende locaties getest, waaronder speellocatie Fort Westhoeve in Den Helder. “Daar hebben we regenwater ingezet als speelwater voor de kinderen. Het regenwater stroomt naar een ondergrondse schelpenbuffer. Vervolgens wordt het water gezuiverd door een mineralenmengsel onder de schelpenbuffer. Het water loopt daarna via een drainagepijp naar een bufferput. De kinderen kunnen vervolgens zelf het gezuiverde water naar het speelelement pompen. In samenwerking met de gemeente hebben we het systeem aan kunnen leggen in de speeltuin. We hebben technisch gezien alles kunnen testen en weten nu dat het systeem goed werkt.” De proef in de speeltuin is onderdeel van het onderzoeksproject TKI Circular Rain, waarin wordt onderzocht in welke mate met de Urban Rainshell hevige regenbuien opgeslagen kunnen worden en beschikbaar gemaakt voor hergebruik als bluswater, sproeiwater en speelwater.  
 
Het hergebruik van regenwater als speelwater is niet nieuw, vertelt Smith. “Maar op het moment dat kinderen willen spelen met water, is er vaak niks voorhanden omdat het dan niet regent. Een ondergrondse opslag is niet snel groot genoeg. Door de filterwerking is dat verleden tijd. Het speelwater kan weer terugstromen in de buffer. Door het systeem heb je ook controle op de kwaliteit van het water. Tijdens de proef in Den Helder is het water ook meerdere malen getest. De kwaliteit is zo hoog dat we nu zeker weten dat het systeem werkt. Je kunt de opslag zo groot maken als je wilt. In Den Helder maakten we gebruik van een opslagruimte van vijftien kuub. Je kunt het systeem ook onder een wadi of pleinen aanleggen. Ook kun je het regenwater opslaan wat normaal meteen naar het riool stroomt met alle gevolgen van dien.” 

hergebruik regenwater

Bron- en leidingwater 

Mh2o maakt normaal gesproken veelal gebruik van bronwater bij waterspeelplekken. “Maar die kwaliteit is niet altijd voldoende en bronwater is ook niet overal voorhanden. Dan moet je gebruik maken van kraanwater, maar dat zien we toch als verspilling. Regenwater hergebruiken is een veel duurzamere manier”, aldus Smith. De ervaringen in Den Helder werden door de gemeente als zeer positief ervaren, zegt Smith. “Wat het iets makkelijker maakte is dat we een natte zomer hebben gehad, er was genoeg regenwater beschikbaar. Je merkt als gebruiker niet dat het regenwater is. We geven altijd wel aan door middel van waarschuwingsborden dat het geen drinkwater is.” Het alternatief met bron- of leidingwater zorgt ook voor meer beheer, stelt Smith vast. “Zo’n systeem is minder robuust en vraagt om meer onderhoud. Daarnaast zorgt het boren naar water er ook voor dat de druk op de ondergrond toeneemt. Daardoor wordt de regelgeving ook steeds strenger, ook omdat er ondergronds sowieso al veel geboord wordt. Dan moet je de vraag stellen of het wel wenselijk is om overal putten te boren.” 
 
Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte sprak Smith met veel geïnteresseerde partijen. “En dat ondanks het feit dat er het nodige grondwerk moet gebeuren als je een buffer van bijvoorbeeld 15 kuub wilt aanleggen. Bron- of leidingwater vervangen door ons systeem zorgt ook voor andere kosten, maar we merken dat partijen die bezig zijn met klimaatadaptatie geïnteresseerd zijn in het Urban Rainshell systeem. Gemeenten lopen er ook tegenaan dat er veel klimaatadaptieve maatregelen genomen worden die voor inwoners nauwelijks bovengronds zichtbaar zijn. Een waterspeelplaats geeft een goede mogelijkheid om te laten zien waar je mee bezig bent als gemeente”, besluit Smith.  
 
Mh2o 
Grootebroek 
0228 - 820 997 
https://mh2o.eu/  

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6, thema trends. Download hier het magazine.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spelen en leren in het groen op speelplein in Vlaardingen

19 jan om 12:53 uurtimer3 min
Het leerlingenbestand van IKC ’t Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden uit hun jasje. Het naastgelegen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Geef buitenspelen een boost met deze online tools

14 jan om 13:26 uurtimer2 min
Online participatie, dat is de afgelopen maanden niet meer weg te denken. Bij Speelplan merken ze dat als bewoners…
Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatieve infiltratiegoot in centrum Berlicum

13 jan om 10:57 uurtimer4 min
April dit jaar startte men in Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel) met de realisatie van de herinrichting van…
Lees verder »
person_outlineBlog

Expertcolumn - Lucy Bathgate

20 dec 2021 timer3 min
Lucy Bathgate wordt ook wel de klimaatburgemeester van Tilburg genoemd. In haar expertcolumn roept ze op om meer…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dag glijbaan, hallo lokaal gekapte boomstam

15 dec 2021 timer2 min
Wat is duurzaam? Duurzaam betekent onder meer geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur…
Lees verder »

ACO viert 75-jarig jubileum

14 dec 2021 timer2 min
In 1946 richt Josef Severin Ahlmann (1924-2006) zijn bedrijf ACO op op het terrein van de Carlshütte in Rendsburg…
Lees verder »
descriptionArtikel

Groene speelplekken voor natuurlijk spelen

2 dec 2021 timer3 min
Bij het inrichten van groene speelplekken is het van belang om actuele thema’s zoals klimaatadaptatie,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Enorme tijdsbesparing dankzij revolutionaire afwatering

26 nov 2021 timer3 min
De herinrichting van het Koopmansplein was een belangrijk project in de herinrichting van de binnenstad van…
Lees verder »