Regenwater hergebruikt bij waterspeelplaats voor kinderen
Een waterspeelplaats geeft unieke kansen om spelen en educatie te koppelen aan een klimaatadaptatieproject. Buffering, infiltratie en hergebruik van regenwater ligt daarbij het meeste voor de hand. “Mh2o heeft de knowhow in huis om regenwater veilig te kunnen gebruiken als speelwater”, vertelt eigenaar Timo Smith. “Door innovatief gebruik te maken van natuurlijke materialen, kunnen we regenwater afvloeien van verharding of daken, opslaan en filteren. De circulaire opzet van het systeem zorgt ervoor dat hetzelfde water keer op keer hergebruikt kan worden. Hierdoor kunnen ook langere periodes van droogte overbrugd worden.”
Circulair regenwater
Het Urban Rainshell systeem is inmiddels op verschillende locaties getest, waaronder speellocatie Fort Westhoeve in Den Helder. “Daar hebben we regenwater ingezet als speelwater voor de kinderen. Het regenwater stroomt naar een ondergrondse schelpenbuffer. Vervolgens wordt het water gezuiverd door een mineralenmengsel onder de schelpenbuffer. Het water loopt daarna via een drainagepijp naar een bufferput. De kinderen kunnen vervolgens zelf het gezuiverde water naar het speelelement pompen. In samenwerking met de gemeente hebben we het systeem aan kunnen leggen in de speeltuin. We hebben technisch gezien alles kunnen testen en weten nu dat het systeem goed werkt.” De proef in de speeltuin is onderdeel van het onderzoeksproject TKI Circular Rain, waarin wordt onderzocht in welke mate met de Urban Rainshell hevige regenbuien opgeslagen kunnen worden en beschikbaar gemaakt voor hergebruik als bluswater, sproeiwater en speelwater.
Het hergebruik van regenwater als speelwater is niet nieuw, vertelt Smith. “Maar op het moment dat kinderen willen spelen met water, is er vaak niks voorhanden omdat het dan niet regent. Een ondergrondse opslag is niet snel groot genoeg. Door de filterwerking is dat verleden tijd. Het speelwater kan weer terugstromen in de buffer. Door het systeem heb je ook controle op de kwaliteit van het water. Tijdens de proef in Den Helder is het water ook meerdere malen getest. De kwaliteit is zo hoog dat we nu zeker weten dat het systeem werkt. Je kunt de opslag zo groot maken als je wilt. In Den Helder maakten we gebruik van een opslagruimte van vijftien kuub. Je kunt het systeem ook onder een wadi of pleinen aanleggen. Ook kun je het regenwater opslaan wat normaal meteen naar het riool stroomt met alle gevolgen van dien.”
Bron- en leidingwater
Mh2o maakt normaal gesproken veelal gebruik van bronwater bij waterspeelplekken. “Maar die kwaliteit is niet altijd voldoende en bronwater is ook niet overal voorhanden. Dan moet je gebruik maken van kraanwater, maar dat zien we toch als verspilling. Regenwater hergebruiken is een veel duurzamere manier”, aldus Smith. De ervaringen in Den Helder werden door de gemeente als zeer positief ervaren, zegt Smith. “Wat het iets makkelijker maakte is dat we een natte zomer hebben gehad, er was genoeg regenwater beschikbaar. Je merkt als gebruiker niet dat het regenwater is. We geven altijd wel aan door middel van waarschuwingsborden dat het geen drinkwater is.” Het alternatief met bron- of leidingwater zorgt ook voor meer beheer, stelt Smith vast. “Zo’n systeem is minder robuust en vraagt om meer onderhoud. Daarnaast zorgt het boren naar water er ook voor dat de druk op de ondergrond toeneemt. Daardoor wordt de regelgeving ook steeds strenger, ook omdat er ondergronds sowieso al veel geboord wordt. Dan moet je de vraag stellen of het wel wenselijk is om overal putten te boren.”
Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte sprak Smith met veel geïnteresseerde partijen. “En dat ondanks het feit dat er het nodige grondwerk moet gebeuren als je een buffer van bijvoorbeeld 15 kuub wilt aanleggen. Bron- of leidingwater vervangen door ons systeem zorgt ook voor andere kosten, maar we merken dat partijen die bezig zijn met klimaatadaptatie geïnteresseerd zijn in het Urban Rainshell systeem. Gemeenten lopen er ook tegenaan dat er veel klimaatadaptieve maatregelen genomen worden die voor inwoners nauwelijks bovengronds zichtbaar zijn. Een waterspeelplaats geeft een goede mogelijkheid om te laten zien waar je mee bezig bent als gemeente”, besluit Smith.
Mh2o
Grootebroek
0228 - 820 997
https://mh2o.eu/
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6, thema trends. Download hier het magazine.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving
2 okt om 13:52 uurHet groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…
Fitness Circus brengt wijkbewoners Maaspoort Den Bosch in beweging
12 sep om 09:05 uurIn de gemeente ’s-Hertogenbosch is onlangs het eerste Fitness Circus van Nederland gerealiseerd en geopend. Het…
Meer oog voor sporten en bewegen in de openbare ruimte
30 aug om 10:48 uurVakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…
Nieuw meetinstrument beoordeelt kindvriendelijkheid buurt door ogen ouders
12 aug om 11:03 uurHoe meet je hoe kindvriendelijk een buurt is? Ouders zijn daarin een belangrijke factor, zij bepalen immers…
Waar spelen kinderen buiten, waarom juist daar en wat doen ze daar?
22 jul om 12:18 uurHij ontmoette Dave Ensberg-Kleijkers ooit nadat hij had vernomen dat de directeur van Jantje Beton zijn model…
Hoe AI de veiligheid van kinderen in speeltuinen kan bevorderen
5 jul om 08:42 uurKinderen kunnen veilig spelen in speeltuinen dankzij goed onderhouden speelobjecten. Om te kijken na hoeveel…
Ramegon Airtrampoline viert 25-jarig bestaan
24 jun om 09:08 uurHet familiebedrijf Ramegon Airttrampolines bestaat dit jaar 25 jaar. Eigenaar Anita Versteeg kijkt terug en…
3D-geprint straatmeubilair biedt veel voordelen
17 jun om 16:20 uurHet 3D-printen van betonnen straatmeubilair en skate-objecten blijkt veel voordelen te bieden. “Je hebt een…