Bedrijfsnieuws

Iepen in Verenigd Koninkrijk nu ook beschermd

Dutch Trig® is een beproefd biologisch injectiemiddel voor iepen in de strijd tegen iepziekte. Naast de toepassing in Nederland (sinds 1992) wordt Dutch Trig® ook in het buitenland succesvol ingezet (o.a. Zweden, Duitsland, Verenigde Staten en Canada). Na het verkrijgen van de Europese toelating voor de Centrale Zone vanaf begin dit jaar, is de vergunning voor het Verenigd Koninkrijk nu ook een feit. Dit jaar worden de eerste iepen in het Verenigd Koninkrijk preventief geïnjecteerd tegen iepziekte.

Bescherming cultureel erfgoed 

Dat iepen in het Verenigd Koninkrijk ‘leven’, blijkt uit het feit dat veel vrijwilligers betrokken zijn bij de strijd tegen iepziekte. Iepen vertegenwoordigen een belangrijke landschappelijke en culturele waarde voor de lokale bewoners en zijn belangrijke leefomgevingen voor veel zeldzame Britse soorten waaronder de iepenpage.


Eén van de belangrijkste Britse iepengebieden ligt aan de kust van Sussex, waar langlopende beheerprogramma’s voor iepziekte ervoor hebben gezorgd dat duizenden oude iepen zijn overgebleven. “Het is van belang dat we ons erfgoed behouden voor toekomstige generaties. Momenteel betekent dit het vellen van zieke iepen om te voorkomen dat andere iepen geïnfecteerd raken”, zegt Anthony Becvar, Elm Officer East Sussex. De ligging van Sussex aan zee, langs de kust van het kanaal, zorgt voor overwegend wind uit zee. Dit maakt het voor de iepenspintkever een lastig te bereiken gebied, waardoor veel oude iepen zijn overgebleven. East Sussex bevat daardoor de grootste populatie iepen van het Verenigd Koninkrijk die de iepziekte hebben overleefd.

 

Proef met Dutch Trig® voor iepen in East Sussex

De toelating van Dutch Trig® is enthousiast ontvangen door The Conservation Foundation die, via het Ulmus Maritime Project, al jaren inzet op het behoud van het iepenlandschap aan de kust van Sussex.. James Coleman van The Conservation Foundation: “De toelating van Dutch Trig® biedt mogelijk een nieuw middel voor het behoud van onze iepen. Er zijn grote beschermingsprojecten met sanitaire maatregelen uitgevoerd om keverpopulaties te beheren. Helaas  zijn al deze maatregelen curatief in plaats van preventief. Dutch Trig® biedt een kans om iepen te beschermen tegen iepzekte, dus we zijn enthousiast om het vaccin in Sussex te testen.”


David Shreeve, Director van The Conservation Foundation, voegt daarbij toe: “De iep is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel binnen het Engelse landschap. De afgelopen jaren zijn er veel iepen verdwenen, maar met dit vaccin is er nieuwe hoop voor deze prachtige bomen en een kans om de iep aan de kust van Sussex te beschermen, zodat nieuwe generaties ervan kunnen blijven genieten.”


Dutch Trig® veroorzaakt een reactie van het immuunsysteem en activeert het natuurlijk afweersysteem van de boom. Hierdoor wordt iepziekte sneller herkend door de boom en kan die tijdig reageren en iepziekte overleven. Het is een veilige, snelle en gemakkelijke manier van bescherming. Met de toelating van Dutch Trig® in het Verenigd Koninkrijk is een nieuw hoofdstuk aangebroken in de bescherming van de iep.

Deel dit artikel