Burgerparticipatie? Niet loslaten, maar los maken
Toen het kunstwerk DoLint onthuld werd, dat kleine labyrint en doolhof in de wijk Passart te Heerlen, kwamen de kunstenaars Leo en Leny met een doos vol ijzeren hangslotjes aan. Zo kunnen de bewoners en fans hun liefde verklaren, aan hun wijk, aan elkaar en aan DoLint, dat was hun idee. Participatie zit bij L2 in hun werk gesmeed, waarbij zij altijd zoeken naar de juiste balans. Wat kunnen de mensen zelf en brengt persoonlijke groei, waar is het vakmanschap van de professional gevraagd. Leo en Leny staan dan naast de vrijwilligers en samen doen zij het werk.
DoLint bestaat uit metaal en hout. De metaalplaten zijn opgehaald bij bedrijven en stortplaatsen, de houten stammen zijn de herinnering aan de knapen van bomen die elders in de wijk stonden. Metaal en hout is vakkundig bewerkt, met waterzagen en beitels, tot het enorme kunstwerk dat tonnen weegt vertederd is als uitgespreide vlinders. Het is fors hout en metaal, maar ook zo licht en los. Het ambacht van L2 zie je erin terug, maar ook de arbeid van de vrijwilligers uit de Passart. Als ieder bouwwerk moest DoLint vergund worden, wat knap lastig was voor een kunstwerk dat pas ontstond en getekend werd, toen het materiaal gevonden was.
Vergunnen op voorhand noem ik de slimme werkwijze van de gemeente Heerlen, bij gebrek aan betere woorden. Niet alleen de gemeente, ook vele andere mensen hebben veel regelwerk verricht om DoLint voor elkaar te krijgen. Een belangrijke rol was er voor de opbouwwerker Ed Hoogenboom van Alcander, want het kunstwerk wortelt in het project Passart’s DNA. Leo en Leny richten samen met Ed in een opgeknapte woning ook een huiskamer voor de buurt in, die vol hangt met schilderijen en foto’s van wijkbewoners. Het kunstwerk DoLint, de constructie en plaatsing, het participatieproces, het DNA-traject met de buurthuiskamer, het maakt heel veel gevoel en energie bij de mensen los. Meedoen en actief betrokken worden, zelf in beweging komen en andere mensen enthousiast maken, daar gaat het om bij burgerparticipatie. Het wordt dan ook tijd om afscheid te nemen van een veelgehoorde uitspraak, namelijk de mantra “Participatie is Loslaten”. Nee, Participatie is Los Maken!

Participatie: niet loslaten maar los maken
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Eindhoven komt met concreet plan voor meer kunst in openbare ruimte
11 apr om 08:57 uurEindhoven wil kunst en cultuur een vaste plek geven in de openbare ruimte. In het nieuwe Actieplan Cultuur 2025…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Een hoogwaardig stadsentree in Breda met aantrekkelijke verblijfsplekken
31 mrt om 09:59 uurKun je het schetsontwerp van een bank op de Stationslaan uitwerken, was de vraag van gemeente Breda. De…
Levy: ik was een hek en ben nu een fietsenrek
26 mrt om 09:32 uurOp de Nationale Klimaat Vakbeurs 2025, die plaatsvindt op 16 en 17 april in Expo Houten, presenteert Delta hun…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…