Expertcolumn Nico Wissing: 'Rijker dan we denken.'

zondag 9 november 2014
timer 4 min
Nico Wissing, oprichter en eigenaar van NL Greenlabel en GreenM2, heeft meer dan 30 jaar ervaring in tuin- en landschapsontwerpen. Door zijn geheel eigen kijk op, en gebruik van duurzame materialen wordt hij in het binnen- en buitenland met grote regelmaat gevraagd voor adviezen, ontwerpen of lezingen. Daarnaast schreef hij meerdere boeken. Nico Wissing treedt op als Expert Duurzaam Landschap op het Acquire platform. Dit is zijn eerste column.

Rijker dan we denken

“Het klimaat toont ons in extremen dat iets moet veranderen in ons gedrag en in de aanleg van onze buitenruimte. Nu steeds meer mensen in de stad (gaan) wonen, wordt ruimte een luxe. Door schaarste wordt de creativiteit geprikkeld. Er ontstaat een noodzaak om slim om te gaan met het bestaande. Maar dat zouden we eigenlijk altijd moeten doen, want verspilling is geen optie.”


De tijd is er rijp voor

Wat ik wil, is u inspireren met mijn visie. U overtuigen van de noodzaak om op een andere manier met groen om te gaan, richting een meer duurzaam bestaan en een fijne en gezonde leefomgeving.  Laat u inspireren door de plek, natuur, architectuur, multimedia, mode, literatuur, deskundigen, leken, etc., maar geef vooral ook alle ruimte aan uw eigen ideeën, fantasie en kennis. Samen kan dit leiden tot verwonderende, vernieuwende vormgeving en goede, duurzame producten. Een inrichting die past bij de locatie en gebruik maakt van de bestaande kwaliteit.

 

Een omslag in denken en handelen wordt gevraagd. Er is al een positieve beweging ontstaan in de wereld van ‘de makers’: vormgevers, industrie, architecten, planologen,  projectontwikkelaars, etc. Zij pikken de signalen op dat we anders om moeten gaan met onze omgeving. Maar ook ‘de ontvangers’: de hedendaagse consumenten worden kritischer, willen iets wat zich onderscheidt. Zomaar iets maken is er niet meer bij. Daadkrachtig en innovatief samenwerken waarbij wordt uitgegaan van de kracht van het bestaande leidt tot meer geaccepteerde klimaat, milieu en toekomstbestendige projecten.


Bewuste keuze

Partijen die duurzaamheid integreren en groen en water op waarde schatten en van meet af aan logisch onderdeel en in hun plannen laten zijn, geven uiting aan hun verantwoordelijkheid. Iedereen moet inzicht kunnen krijgen in de duurzaamheid van producten en de specifieke eigenschappen van de leefomgeving. Zodat een bewuste keuze gemaakt kan worden door opdrachtgevers en gebruikers. Als neveneffect zal hierdoor het aanbod duurzame materialen en producten gaan toenemen.

 

Met duurzame  producten kan inmiddels een complete buitenruimte ingericht worden. Het  gebied kan als geheel een label krijgen dat de waarde van groen weergeeft. Voor overheden, bedrijven en particulieren kan dit dienen als instrument voor de opstart, financiering, realisatie, monitoring en beheer van groene initiatieven.

 

Er kan een waardevolle eenheid ontstaan tussen gebouw en omgeving, door met respect voor de plek en het aanwezige te handelen. Als al vroeg in het ontwerpproces een groenontwerper wordt meegenomen, kan deze de waarde van het bestaande landschap laten zien, waardoor een plan er heel anders uit gaat zien. Zo kan een mooie grote boom in een nieuwbouwproject een fijne ‘volwassen’ sfeer brengen, wat anders zelden of pas na zeer lange tijd mogelijk is. Zoek de kracht van de symbiose tussen het aanwezige en het nieuwe. De kwaliteit van de leefomgeving wordt verhoogd door de grotere biodiversiteit.


Een méér natuurlijke inrichting van de buitenruimte kan ook financieel voordeel betekenen, als men het totaal van aanleg en onderhoud bekijkt voor langere periode. Het toepassen van een waterdoorlatende verharding bespaart op riolering, het is een verantwoorde keuze voor waterbeheersing. Vaak kan er ook minder verharding aangelegd worden. Door al vroeg in het ontwerpproces (toekomstige) gebruikers te betrekken zal de (nieuwe) buitenruimte beter aansluiten bij wat men echt wil. Waarom een grasveld aanleggen als niet wekelijks gevoetbald gaat worden, dan kan het ook een mooie bloemenweide zijn, die niet elke week gemaaid hoeft te worden. Gradaties in onderhoudsniveau voor intensieve en extensieve delen en toegepaste materialen zijn ook een kwestie van smaak. Gelukkig wordt de diversiteit in duurzame producten steeds groter. Hiermee kan een hoogwaardige duurzame buitenruimte worden vormgegeven in vrijwel elke stijl.


Uit onderzoek is gebleken dat een groene leefomgeving een positieve uitwerking heeft op gezondheid en de ontwikkeling van mensen.  Waardevolle buitenruimten die aantrekkelijk zijn nodigen uit tot buitenspelen, bewegen, verblijven en genieten. Een groene leefomgeving versterkt het contact  tussen diverse bezoekers , vergroot het respect voor elkaar en zet aan tot een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen en jeugd. Onderwijs in een groene omgeving, bevordert de creativiteit, beleving, fantasie en denkwereld van kinderen.


Als de bestaande kwaliteiten van de plek en de noodzaak van een groene leefomgeving vanaf het begin op waarde wordt geschat, zijn we rijker dan we denken!

 

Nico Wissing

 

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »

Weber ontwikkelt eco mortel voor 3D betonprinten

11 mrt om 14:06 uur

Weber, een pionier op het gebied van 3D betonprinten, heeft met Weber 3D eco de volgende generatie van haar…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Bij groen in de stad is één plus één zeven’

29 feb om 09:35 uur

Meer groen in de buitenruimte, het lijkt een inkoppertje in een tijd waarin we steeds regelmatiger kampen met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »