Nieuws

Onderzoek naar vlinders in Vleuten

Biologe Marianne Noordijk registreert samen met Joop Spaans, adviseur bijzonder gebruik openbare ruimte van de gemeente Utrecht, de aanwezigheid van vlinders en bijen langs de ecologische parkpergola aan de rand van het Maximapark in Vleuten bij Utrecht.

 

 

Het is één van de grootste bijen- en vlinderbollenprojecten van Nederland. Afgelopen najaar zijn in het Máximapark 400.000 bij- en vlindervriendelijke bloembollen als krokussen, blauwe druifjes, botanische tulpen en verschillende soorten sieruien geplant. Tot in juni bloeien de bloembollen nog volop. Noordijk meet vanaf april eens per week de aanwezigheid van bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. Die gegevens worden verwerkt in de landelijke database van de Vlinderstichting. Volgens de biologe trekken de bloeiende bollen tot nu toe veel insecten aan, maar door het relatief koude en winderige voorjaar zijn de vlinders nog nauwelijks actief, ondanks dat de sieruien volop voedsel voor hen bieden. Het onderzoek wordt eind september afgerond.
 

Muizen en konijnen

Het bloembollenmengsel is samengesteld door bollenleverancier JUB Holland uit Noordwijkerhout in samenwerking met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en de Vlinderstichting. Joop Spaans: “In het begin was er wat last van vraat door muizen en konijnen maar, tot nu toe zijn wij bijzonder tevreden over de bloeiresultaten van de verwilderingsbollen. De buurtbewoners zijn zeer enthousiast en maken veel foto’s. Van vandalisme is niet of nauwelijks sprake.”

Deel dit artikel