Nieuws

Stimuleer lopen met de juiste inrichting

Lopen is goed voor de mens; het is gezond, zorgt voor betere (werk-)prestaties, verhoogt het vestigingsklimaat en legt een beperkte claim op de beschikbare ruimte. Toch zijn niet alle wandel- en looprouters en trottoirs gebruiksvriendelijk en veilig. En ook de inrichting van de openbare ruimte kan soms extra aandacht gebruiken.

Tijdens het Lopen Loont congres op 4 juli in Rotterdam staat de voetganger centraal en wordt er aan alle facetten van lopen aandacht geschonken. Waaronder hoe men de beschikbare openbare ruimte het beste kan inrichten om zo lopen te stimuleren én te faciliteren, zonder dat de uitstraling van de omgeving verloren gaat.

 

Ofwel, hoe zorg je er voor dat de omgeving als prettig, leefbaar, aantrekkelijk en veilig wordt ervaren door de voetganger?  Volgens Kyra Kuitert, auteur van het succesvolle ‘Prettige Plekken, Handboek Mens & Openbare Ruimte’, is een goed bruikbare openbare ruimte essentieel voor de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van steden en buurten. ‘Prettige plekken zijn per definitie aantrekkelijk voor ‘de voetganger’, inclusief spelen, (sportief) bewegen en verplaatsing met rolstoel of kinderwagen’, aldus Kuitert. De inpassing en inrichting van de openbare ruimte zijn in grote mate bepalend of een plek een prettige plek voor voetgangers wordt. Of juist niet…

Tijdens het Lopen Loont congres laat Kuitert zien welke ruimtelijke kenmerken samenhangen met een goed gebruikte openbare ruimte: in theorie en aansluitend in de Rotterdamse praktijk.  Zij leert u kijken door ‘De bril van de gebruiker’ en geeft inzicht in 'De vier V’s', de basisvoorwaarden voor een goed gebruikte openbare ruimte: veiligheid, variatie, verblijf en verplaatsing.


Welkom

Lopen Loont stelt zich ten doel vakprofessionals met elkaar te verbinden. Samen kijken naar, praten over en werken aan integrale oplossingen die gezondheid, mobiliteit, bewegen, leefbaarheid en verblijven combineren. Samen een stap vooruit om lopen hoger op de (bestuurlijke-) agenda te krijgen.

Ziet u de waarde van lopen in en wilt u graag in gesprek met vakgenoten en professionals uit andere vakgebieden over dit onderwerp? U bent van harte welkom! Wanneer u samen met een collega komt, kunt u gebruik maken van € 20.- collega korting. Kijk voor meer informatie op: www.lopenloont.nlDeel dit artikel