Nieuws

GaLaBau 2014: trefpunt voor de groene branche

Van 17 tot en met 20 september 2014 kleurt alles weer groen in het beurscentrum Neurenberg. Dan opent GaLaBau voor de 21e keer zijn deuren. Dit jaar worden meer dan 1.200 exposanten en zo’n 62.000 professionele bezoekers verwacht.

Nu al tekent GaLaBau een behoorlijke toename van de oppervlakte op. In 13 beurshallen tonen internationale bedrijven vier dagen lang hun complete aanbod voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en groengebieden.

 

PLAYGROUND en de Deutsche Golfplatztage

De dragende kracht achter het concept en de oprichting van GaLaBau is Bundesverband für Garten-, Landschafts- und Sportplatzbau (BGL, Duitse federatie voor de aanleg van tuinen, landschappen en sportterreinen). Samen met de beurs vinden PLAYGROUND en de Deutsche Golfplatztage plaats. Een uitgebreid randprogramma met het nieuwe GaLaBau-praktijkforum ‘Planung und Wissen kompakt’, diverse speciale tentoonstellingen, vakbijeenkomsten, prijsuitreikingen en wedstrijden maken van GaLaBau een Europees trefpunt voor de groene branche.

 

Internationaal karakter

Stefan Dittrich, eventmanager NürnbergMesse, is bijzonder tevreden over de voorbereidingen van de beurs: “De organisatie van het evenement loopt op volle toeren. Wat betreft de exposanten zijn wij momenteel zeer blij dat het aantal inschrijvingen maar liefst 10 procent hoger is dan twee jaar geleden. Bovendien wordt GaLaBau 2014 nog internationaler dan de vorige editie. Onze exposanten kunnen zich verheugen op bezoekersdelegaties uit Rusland, Groot-Brittannië en Singapore. Bezoekers kunnen net als in 2012 uitkijken naar het Tsjechische paviljoen, waar vooral machines worden getoond. Daarnaast zullen op twee nieuwe gemeenschappelijke standen bedrijven uit Zuid-Tirol/Italië en Rusland vertegenwoordigd zijn."


Premières op GaLaBau

Voor het eerst op GaLaBau is er een gemeenschappelijke stand voor jonge innovatieve bedrijven, die wordt gesteund door het Duitse ministerie van Economie en Energie. “De vraag is zeer groot. Op meer dan 300 vierkante meter tonen GaLaBau-nieuwkomers welke nieuwe technische ontwikkelingen op het gebied van producten en procedures zij in hun aanbod hebben. De tendens is stijgend”, licht Stefan Dittrich toe. Daarnaast kunnen bezoekers de nieuwe speciale tentoonstelling ‘Individueller Traumgarten’ (‘Individuele droomtuin’) ontdekken. Die is ondergebracht in de nagelnieuwe beurshal 3A en is gericht op hoogwaardige tuininrichting. Ook het driedaagse GaLaBau-praktijkforum ‘Planung und Wissen kompakt’ (‘Planning en kennis compact’) in hal 1 is een première voor 2014. De lezingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor landschapsarchitecten, ontwerpers en gemeenten. Op de eerste beursdag, 17 september, gaat het vooral over het vakkundig ontwerpen en construeren van verharde buitenoppervlakken. Op de tweede dag kunnen bezoekers luisteren naar bijdragen over het thema speelpleinen en naar lezingen van exposanten. Op vrijdag 19 september is het forum gewijd aan duurzame benaderingen van ontwerpen.

 

Afdeling PLAYGROUND: informatie over speelpleinen

Een vaste waarde op de GaLaBau-beurs is de afdeling PLAYGROUND in hal 1. Daar stellen fabrikanten van speeltuigen en recreatie-inrichtingen hun noviteiten voor. Er zal ook weer een speciale tentoonstelling zijn, die Bundesverband der Spielplatzgeräte- und Freizeitanlagen-Hersteller (BSFH, Duitse federatie voor fabrikanten van speeltuigen en recreatie-inrichtingen) op zijn stand organiseert. Het thema is ‘Bewegungsareale U3 – Krabbler ganz groß’ (‘Bewegingsruimten U3 – kruipers in het heel groot’). Geïnteresseerden krijgen er antwoord op de vraag hoe speelpleinen voor kinderen onder drie jaar moeten worden ingericht, om geschikt te zijn voor die belangrijke doelgroep. Nieuw: de lezingen van BSFH over de onderwerpen speelpleinen voor kleine kinderen, inrichting van schoolpleinen, bewegingsparcours en veiligheid op speelpleinen worden geïntegreerd in het nieuwe GaLaBau-praktijkforum ‘Planung und Wissen kompakt’ en vinden ’s ochtends plaats op donderdag 18 september.

 

Deutsche Golfplatztage: de golfsport doen leven

In de beurshallen van GaLaBau vinden greenkeepers, managers en exploitanten van golfterreinen niet alleen machines en apparaten voor het onderhoud van grasvelden, maar ook zaaigoed, substraten en innovatieve bewateringssystemen. Met in totaal zo’n 160 exposanten is deze afdeling het belangrijkste evenement van de branche in het Duitse taalgebied. Het hart en centrale punt van de ‘Duitse golfbaandagen’ is het hervormde ‘meeting point’ in hal 4A, dat met 20 bedrijven is volgeboekt. Ervaren en startende mkb-bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het aanleggen, onderhouden en beheren van golfterreinen, stellen zich hier voor. Daarnaast zijn ook alle Duitse golfverenigingen die het evenement sponsoren, vertegenwoordigd. Nieuw: in de ontdekkingswereld met putting green en kooi kan men golf echt beleven. Op 18 en 19 september vindt parallel met de beurs het golfcongres in NCC Ost plaats. Dat zal meer dan 200 managers en exploitanten van golfterreinen naar Neurenberg brengen. Naast de vakinformatie staat netwerking tussen de deelnemers er centraal.

 

Derde editie tentoonstelling ‘Baumpflege und Baumklettern’

Om bomen gezond te houden, is een vakkundige en grondige verzorging onontbeerlijk. Voor professionele boomklimmers en andere geïnteresseerden heeft GaLaBau ook heel wat te bieden. Al voor de derde keer is de speciale tentoonstelling ‘Boomverzorging en boomklimmen’– dit jaar in de nieuwe hal 3A – helemaal gewijd aan de behoeften van de boom. Tweemaal per dag, tussen 10.00 en 11.30 h en tussen 14.00 en 15.30 h geven experten van verschillende bedrijven uit de branche lezingen met tips en suggesties. Daarnaast stellen ze nieuwe producten voor en beantwoorden ze vragen van het publiek. Verder worden op de praktijkgerichte tentoonstelling beproefde en nieuwe arbeidstechnieken gedemonstreerd met een speciale uitrusting (takelwerk) die als boom fungeert. Bezoekers kunnen onder begeleiding ook zelf actief aan de slag.

 

Focus op jong talent: Landschaftsgärtner-Cup en GALABAU-CAMP

GaLaBau is niet alleen een uitgebreide tentoonstelling van producten, er is ook een veelzijdig randprogramma dat wordt georganiseerd door de dragende kracht achter het concept van de beurs, Bundesverband Garten-, Landschafts- und Sportplatzbau (BGL). Een vast bestanddeel van het evenement is bijvoorbeeld de ‘hovenierscup’. Aan deze nationale beroepenwedstrijd op 18 en 19 september in hal 2 nemen de beste hoveniers in opleiding deel, om hun vakkundigheid te bewijzen en een plaats te veroveren in het Duitse kampioenenteam dat later naar het wereldkampioenschap zal gaan. Ook bij het ‘GALABAU-CAMP’ in hal 3 staat jong hovenierstalent centraal. Onder het motto ‘Gemeinsam Wachsen’ (‘samen groeien’) dient dit kamp als netwerkplatform voor jonge hoveniers en pas opgerichte bedrijven om van gedachten te wisselen over de perspectieven van het groene beroep. Meer te weten komen en inschrijven kan op www.galabaucamp.de en facebook.com/galabaucamp.

 

Vaste waarde: de GaLaBau-Innovationsmedaille

Al sinds 1986 wordt de ‘GaLaBau-innovatiemedaille’ uitgereikt in het kader van de beurs. Hij is hét kwaliteitslabel in de groene branche. Ook dit jaar worden weer nieuwe en innovatieve producten en procedures voor de aanleg en het onderhoud van tuinen en landschappen met deze medaille onderscheiden.

 

Economische situatie van de groene branche in Duitsland

Ondanks de lange winter in het begin van het jaar heeft de branche voor de aanleg van tuinen en landschappen in 2013 in Duitsland met in totaal 103.551 medewerkers een totale omzet van 6,33 miljard euro gerealiseerd. “De extra omzet van meer dan 200 miljoen euro betekent voor de groene branche een omzetgroei van bijna 4% in vergelijking met het vorige jaar”, aldus BGL-voorzitter August Forster, die verheugd is over de aanhoudende positieve ontwikkeling van de branche. Het marktaandeel voor particuliere tuinen bleef met 56,3 procent stabiel in vergelijking met vorig jaar (2012: 56 procent). In het publieke bereik was het omzetaandeel van 2013 met 17,7 procent licht hoger dan het resultaat van 2012 (17,3 procent). Het opleidingsquotum gemeten ten opzichte van het aantal werknemers in bedrijven bedroeg in 2013 bijna negen procent. In totaal werden 6.749 jonge mensen opgeleid tot hovenier.

Deel dit artikel