Nieuws

Ongeregeldheden op het Leidseplein? Schijnwerpers aan!

Het Leidseplein beschikt sinds kort over zogeheten calamiteitenverlichting. Zodra er een melding binnenkomt over ongeregeldheden, worden de spots op het politiebureau met een eenvoudige druk op de rode knop geactiveerd.

Binnen een seconde is het plein fel verlicht, tot grote tevredenheid van de politie. Door deze extra verlichting worden oproer veroorzakende mensen afgeschrikt. Bovendien kunnen politieagenten veiliger werken bij overlast, geweld en incidenten. Ook zorgt de extra verlichting ervoor dat de camera's op het plein de situatie en kleuren haarfijn in beeld kunnen brengen voor de politie op het bureau. Dat stelt haar in de gelegenheid de situatie goed te beoordelen.

Extra verlichting na avondje stappen 

De schijnwerpers worden op de uitgaansavonden (vrijdag en zaterdagnacht) om 05.00 uur op halve sterkte aangezet. Zodra de uitgaansgelegenheden sluiten, gaat de extra verlichting standaard aan om het uitgaanspubliek op weg naar huis een veiliger gevoel te geven.


In opdracht van Ingenieursbureau Amsterdam en de gemeente Amsterdam deed Luminext de afgelopen twee jaar een pilot met calamiteitenverlichting op het Leidseplein. Nu is ook de rest van het Leidseplein voorzien van calamiteitenverlichting. In totaal zijn op 12 plekken schijnwerpers geplaatst. De verlichting op het plein is opgedeeld in 2 secties, die elk afzonderlijk zijn te bedienen en te beheren.

Deel dit artikel