Nieuws

Zwolle is Fietsstad 2014

De gemeente Zwolle is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2014 van de Fietsersbond. De jury, onder leiding van de directeur-generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers, noemt Zwolle "een stad waar de fietser zich zeer welkom voelt en dit ook uit de cijfers spreekt."

De gemeente zet al heel lang in op de fiets, zegt adjuct-directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond. Daardoor heeft Zwolle "een heel hoog basisniveau van fietsvoorzieningen."

 

Wederwijdse waardering

Volgens de jury is de titel voor Zwolle een beloning voor consequent hoogwaardig fietsbeleid sinds 1971. De fietsvoorzieningen in de stad zijn van hoge kwaliteit, en infrastructurele 'parels' als de Hanzeboog en de fietstunnel naar de wijk Stadshagen oogsten veel lof. Toch zijn het volgens Saskia Kluit niet deze grote projecten die goed fietsbeleid maken. "Goed fietsbeleid betekent dat je door de ogen van fietsers naar de stad kijkt. Kleine dingen zoals het net even iets breder maken van opstelstroken zorgen ervoor dat je je als fietser gewaardeerd voelt. En die waardering is wederzijds."

 

Fietsrotonde geprezen

Daarnaast is de gemeente volgens haar niet bang om te experimenteren: de juryleden zijn te spreken over de grote innovatiekracht van de gemeente Zwolle. Inspirerend voorbeeld is de fietsrotonde op de Wipstrikkerallee. Op deze rotonde kunnen auto’s niet helemaal rondrijden en fietsers wel.

 

Fietsen zonder hindernissen

Het thema van dit jaar was fietsen zonder hindernissen. Volgens Kluit is dit thema erg belangrijk voor fietsers. "We komen allemaal wel eens vervelende hindernissen tegen. Slecht wegdek, gevaarlijke kruispunten en onnodig omrijden kunnen het plezier in het fietsen flink verminderen en zijn soms zelfs reden om helemaal niet meer te fietsen. Zwolle gaat hier prima mee om door de fietser echt centraal te zetten. De nieuwe rotonde is slechts één van de voorbeelden waarmee Zwolle dit thema in de praktijk brengt.”

 

Stimuleren en inspireren

Vanmiddag reikt de juryvoorzitter, directeur-generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers, de onderscheiding Fietsstad 2014 uit in het stadhuis van Zwolle.  Zwolle is de vijfde stad die zich fietsstad mag noemen. Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008) en 's Hertogenbosch (2011) mochten de titel eerder dragen. Met de prijs hoopt de Fietsersbond andere gemeenten te stimuleren en te inspireren.

 

Op 20 november organiseert Acquire Publishing in samenwerking met alle belangrijke fietsorganisaties in Nederland  het Nationaal Fietscongres, dit jaar in Zwolle. Om u direct in te schrijven, klikt u hier voor het online aanmeldformulier.

Deel dit artikel