Nieuws

Raadhuisplein Emmen: water in de hoofdrol

Allure en elan. Dat was de inzet van de gemeente Emmen bij de realisatie van het nieuwe Raadhuisplein. Ruggengraat van het ontwerp: het Sun Deck.

Weids, dat is het eerste woord dat opkomt bij een bezoek aan het nieuwe Raadhuisplein van Emmen. Wie het plein oploopt, wordt verrast door de schaal en de maat van deze nieuwe stedelijke ruimte. Het ontwerpteam van Latz + Partner (Daniela Strasinsky, Tilman Latz, Gerwin Gruber en Kerstin Hoch) had hier de handen vrij om, op een onderlegger van Spaans graniet, alle gevraagde functies breed uit te stallen; een speeltuin met ligweide en skatepark, een natuurvijver en een kanaal, twee kleinere pleinruimtes, één groen en één meer stenig, en een open air plein dat, als het niet gebruikt wordt voor evenementen, kan worden omgetoverd tot watervlakte.
 

Kniediep water

Sinds de officiële opening eind juni, is de nieuwe openbare ruimte door de inwoners van Emmen ronduit omarmd, meldt Maren Süphke, ontwerpster stedelijk gebied en landschap van de gemeente: “Het is bijna de hele dag door druk op het Raadhuisplein. Je vraagt je af waar al deze mensen vroeger naar toe gingen als ze in de stad wilden recreëren in de buitenlucht.”


Vooral het water op het plein wordt intensief 
gebruikt, aldus Süphke, en dan met name het kanaal. In de diagonaal op het plein geplaatste, langgerekte waterpartij met kniediep water badderen kinderen, terwijl hun ouders zonnebaden op de betonnen zoom met zitjes parallel aan het kanaal. Ook het door de Zwitser Erwin Rechsteiner van Bowl Construction ontworpen skatepark is populair – en dan vooral de DJ-tafel aan de kop van het skatepark, waar de jeugd zijn mobieltje inplugt en aan twee digitale draaitafels aan de slag kan met beats en baslijnen.
 

Lees verder in Straatbeeld, thema Water

Download onderstaande pdf voor een teaser van dit artikel. Het volledige artikel leest u in de komende editie van Straatbeeld, thema Water, die op 25 september verschijnt. Word nu lid van ons platform en reserveer een exemplaar.


Als lid kunt u de editie bovendien op 21 september al gratis downloaden in onze bibliotheek, en óók alle eerder verschenen nummers van Straatbeeld.

SB4-Raadhuisplein.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel