Nieuws

Gemeenten besparen op onderhoud

Zo kopte de voorpagina van De Volkskrant. “Korten op het onderhoud levert gemeenten veel geld op. Burgers merken de gevolgen wel, maar ze klagen er weinig over. Het is nu eenmaal crisis”, concludeert het landelijke dagblad.

Gemeenten besparen op onderhoud


Kwaliteitsniveau verlaagd


Vooral op het onderhoud van groen, het legen van prullenbakken en het vegen van de straat wordt geld bespaard. “Gemeenten verlagen het gewenste niveau zoals dat gedefinieerd is in de Kwaliteitscatalogus van het CROW met een of twee stapjes, vooral buiten de stadscentra”, aldus Harro Verhoeven van CROW. 

A, B of C


Delft bespaart 1,3 miljoen euro door sinds 2011 minder te maaien, zonder dat de tevredenheid van de burger daalt of het aantal klachten stijgt. Zo laat een woordvoerder weten. Breda houdt het historisch stadscentrum op het hoogste niveau (A) maar de beeldkwaliteit van de andere stadsdelen gaan van B naar C. En verving beplanting door onderhoudsarme gazons. Samen goed voor 1,5 miljoen euro bezuinigingen.

Eindhoven handhaaft


Eindhoven is de enige uitzondering in het artikel en kiest er bewust voor om de huidige niveaus te handhaven. “De toegevoegde waarde van groen voor de stad, de openbare ruimte en de invloed op bijvoorbeeld de waarde van het vastgoed staat er ons nu veel beter voor ogen dan in de jaren tachtig’, laat de gemeente weten

Bezuinigen en/of investeren? Actueel thema op Week van de Openbare Ruimte 2013


De waarde van groen en spelen, de financiering van de openbare ruimte, het betrekken van burgers en bedrijven bij inrichting en beheer van de openbare ruimte, aanpassen van beeldkwaliteitsniveaus. Het  zijn stuk voor stuk onderwerpen die besproken worden op de verschillende Themadagen van de Week van de Openbare Ruimte 2013. Waarvan CROW een van de ruim 20 kennispartners is.

Meer informatie over het programma en de sprekers per Themadag: www.wvdor.nl.

Deel dit artikel