Nieuws

Gelderse bedrijventerreinen worden groener en duurzamer

De provincie Gelderland gaat gemeenten en ondernemers ondersteunen met de aanpak naar toekomstbestendige bedrijventerreinen. Bedrijventerreinen kunnen een stuk duurzamer, gezonder en aantrekkelijker. “Nergens is zoveel ‘duurzame winst’ te behalen”, zo klinkt het.

Stenig en weinig groen, zo zien de meeste bedrijventerreinen eruit in Gelderland. Hitte en piekbuien veroorzaken de nodige overlast. Bovendien verbruiken bedrijventerreinen veel energie. “We helpen om projecten te realiseren en creëren die nodig zijn voor het doorontwikkelen van de Gelderse bedrijventerreinen. We stellen hiervoor tot 2023 in totaal 5,4 miljoen euro beschikbaar”, schrijft de provincie in een verklaring.

De provincie start dit jaar met het ondersteunen van 10 á 20 terreinen waar ondernemers en gemeenten aan de slag willen met toekomstbestendigheid of dat al zijn. Het ondersteunen van projecten wordt gecombineerd met een traject om de benodigde kennis te ontwikkelen, te delen en te leren van elkaar. De provincie stelt wel duidelijke voorwaarden voor de ondersteuning. Van bedrijventerreinen wordt verwacht dat ze hun samenwerking en organisatie structureel goed op orde hebben of werken aan het op orde krijgen daarvan.

Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor de Gelderse economie. Er werken een kwart miljoen mensen, dat is 30 procent van alle banen in Gelderland. Het is daarom van belang dat bedrijventerreinen zo zijn ingericht dat bedrijven er goed kunnen ondernemen, nu en in de toekomst. Daarnaast spelen bedrijventerreinen een belangrijke rol spelen in het behalen van doelstellingen ten aanzien veiligheid, energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Deel dit artikel