Nieuws

Start bouw landmark in Friesland

In Friesland is het startsein gegeven voor een grondboring terug in de tijd. It Goddeloas Fiersicht is een mystieke plek om het landschap van de Noardelike Fryske Wâlden niet alleen te bekijken maar ook te ervaren.

De landmark is ontworpen door NEXT architects in samenwerking met beeldend kunstenaar Paul Edens, is het één van de drie landmarks in het kader van het project De Centrale As. It Goddeloas Fiersicht is een plek die natuur, geologie, ecologie en geschiedenis op poëtische wijze met elkaar verbindt. De naam spreekt tot de verbeelding: de goddeloze singel. Dit is de naam van het pad dat in 1453 tussen Dokkum en Drachten werd aangelegd als kloosterpad. Volgens oude verhalen, dwalen langs deze goddeloze route geesten rond in dierlijke gedaantes.

Oertijd

In het gebied zwerven keien uit de oertijd, opgegraven tijdens de aanleg van De Centrale As. Ook dit gegeven is gebruikt om een landmark te ontwerpen dat het oude maaiveld uit de ijstijd terugbrengt door een grondboring terug in de tijd te maken.

Beton

Het landmark wordt volledig in beton uitgevoerd en is een huis voor de zwerfkeien die zijn gevonden tijdens de aanleg van De Centrale As. Een trap cirkelt naar 7 meter hoogte en biedt uitzicht over het veranderende landschap van de Noardelike Fryske Wâlden. De oude spookverhalen, het kloosterpad, de landschapselementen en de zwerfkeien maken van It Goddeloas Fiersicht een nieuwe, mystieke ervaring waar heden en verleden samenkomen. Het landmark It Goddeloas Fiersicht is naar verwachting in de zomer 2018 klaar en zal feestelijk worden geopend. 

Deel dit artikel