Nieuws

Beter stadsklimaat dankzij de boomveer

Op de innovatiebeurs van 4 oktober in Rotterdam hing de bezoekers letterlijk iets nieuws boven het hoofd. Grote meerstammige esdoorns in een speciale constructie: de boomveer. De boomveer is een innovatieve oplossing die het mogelijk maakt op bestaande daken grote bomen te plaatsen met een minimum aan belasting.

De boomveer is ontwikkeld door tuin- en landschapsarchitect Maarten Grasveld, innovator Stef Janssen en directeur Toon Ebben van Boomkwekerij Ebben. Op de innovatiebeurs is het een unieke inzending, de enige met levende materialen. Stef Janssen vertelt: “We laten op de beurs een model zien, niet het prototype met alle techniek. De uiteindelijke boomveer is een innovatieve ophangconstructie die de windbelasting op de boom sterk reduceert en het restant overbrengt op de dakconstructie. Ook kan er gewerkt worden met een minimum aan substraat, waardoor de belasting op het dak sterk afneemt.”

Constructie zonder aarde

De boomveer is een levende klimaatconstructie. Door een boom te combineren met een dynamisch systeem en de belasting op te vangen in de constructie wordt vergroening mogelijk van daken die op de conventionele manier de belasting niet kunnen dragen. “We werken hard aan de vervolmaking van de techniek”, aldus Janssen. “Bij Boomkwekerij Ebben hebben we voor diverse boomtypen een prototype ontworpen, voorzien van meet- en regeltechniek in watertechnologie.” De uitgebreide testen laten zien dat het zeker mogelijk is om een boom te laten groeien in een constructie zonder aarde, wat een volumebesparing oplevert van 60 tot 90 procent. En er groeien geen wortels buiten de constructie, ideaal dus voor gebruik in de openbare ruimte.

Ook op maaiveld

“Eigenlijk is het mijn doel de aarde te redden.” vertelt Janssen lachend. “De boomveer is in ieder geval een klein begin. Kun je je voorstellen hoe een stad eruit komt te zien als we al die daken die nu nog niet vergroend worden, vol kunnen zetten met bomen? Of in ieder geval de randen van de daken, waar de constructie het stevigst is? Dan zal het stadsklimaat een stuk aangenamer worden. En natuurlijk hebben we dan ook de mogelijkheid om bomen te plaatsen op maaiveld, daar waar ondergrondse constructies het nu nog niet mogelijk maken bomen te planten. Zo kunnen we in de toekomst onder meer hitte, fijnstof en CO2 reduceren en de steden betere plaatsen maken om in te leven.” 


Dit artikel komt uit Straatbeeld 05/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.

 

Deel dit artikel