Nieuws

Inwoners tuinieren in openbaar groen

Inwoners van Moergestel, Oisterwijk en Heukelom mogen zelf het openbaar groen vormgeven en onderhouden. Het project is een vervolg op het 800-Bloemenborder project van vorig jaar en gaat onder de naam ‘De tuinen van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom’.

Inwoners tuinieren in openbaar groen

Echt pionieren


Als vervolg op het 800-Bloemenborder project achter het gemeentekantoor in Oisterwijk, mogen inwoners van Oisterwijk, Heukelom en Moergestel nu zelf het openbaar groen vormgeven en onderhouden. Dit wordt op vijf locaties mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen gemeente Oisterwijk, Stichting Oisterwijk 800 Plus en tuincoach Adry Hoeven. Deze opzet is volgens Adry Hoeven landelijk iets heel bijzonders. “We gaan met zijn allen écht pionieren,” aldus de groenman en bedenker van de 800-Bloemenborder.

Invulling project


De gemeente Oisterwijk heeft geld uitgetrokken om deze nieuwe vorm van groen in de wijk of het dorp vorm te geven. Van de vijf locatiemogelijkheden die dit project biedt, zijn er al drie ingevuld, waarvan twee in Moergestel en een in Oisterwijk. Inwoners kunnen nog twee projecten indienen in Oisterwijk. Heukelom krijgt een eigen invulling van het project.


800-Bloemenborder


Het groenproject is een voortzetting van de 800-Bloemenborder, een van de creatieve onderdelen van de jubileumviering van Oisterwijk vorig jaar. Om de lengte van de border te bepalen werden de voeten van achthonderd inwoners opgemeten. Na een oproep stelden inwoners 3.500 planten beschikbaar. De border is door zestig vrijwilligers onderhouden. “De gemeente heeft de waarde van dit project duidelijk ingezien”, aldus Adry Hoeven. “Het nieuwe project is zowel winst voor de inwoners als voor de gemeente. De inwoners hebben er letterlijk zelf de hand in dat hun omgeving mooi is en leefbaar blijft. De gemeente is verzekerd van verzorgd openbaar groen dat naar de zin is van de inwoners.”


Openbare tuinen


Het project heet ‘De tuinen van Oisterwijk, Moergestel en Heukelom’ meegekregen. Inwoners mogen zelf een stuk openbaar groen aanwijzen. Dat is in drie gevallen al gebeurd. In Oisterwijk gaan bewoners van de Dommel in de wijk Pannenschuur hun plein opnieuw inrichten. Deze wens leefde al geruime tijd en wordt nu gerealiseerd.


‘Jongeren Ontmoeten Ouderen Plaats’


In Moergestel wordt tussen de nieuwe brede school De Vonder en zorgcentrum Stanislaus een JOOP aangelegd. Dat staat voor ‘Jongeren Ontmoeten Ouderen Plaats’. Een tuin die gezamenlijk wordt onderhouden en waarin de kinderen van de school en de ouderen van Stanislaus elkaar kunnen ontmoeten. Het derde project, ook in Moergestel, betreft herinrichting van het openbaar groen langs de Van Rijckevorselllaan. De bewoners willen op eigen verzoek actief meedoen aan het onderhoud en verfraaien van hun wijk.

Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Deel dit artikel