Nieuws

Bamboo X-treme ontvangt NL-Greenlabel

Lodewijk Hoekstra en landschapsarchitect Nico Wissing hebben NL Greenlabel gelanceerd, het nieuwe duurzaamheidslabel voor de buitenruimte. Het eerste A-label is inmiddels uitgedeeld.

Bamboo X-treme ontvangt NL-Greenlabel

Bron foto: MOSO

NL Greenlabel


Tuinman Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tuinman (Eigen Huis & Tuin),  en landschapsarchitect Nico Wissing zijn de bedenkers en oprichters van het NL Greenlabel. Samen met het ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is het duurzaamheidslabel verder ontwikkeld. Het NL Greenlabel toetst producten en diensten, die in de buitenruimte worden toegepast, integraal op zeven duurzaamheidsindicatoren: herkomst, samenstelling, productiewijze, levensduur, onderhoud, energie en einde levensduur. Deze duurzaamheidsscores worden verwerkt in een duurzaamheidspaspoort. Door extra inspanningen kan een product bovendien bonuspunten verwerven.


Meetbaar verduurzamen


Doel van het label is om de footprint van de inrichting van de buitenruimte te verminderen en meetbaar te verduurzamen. Lodewijk en Nico: “Onze drijfveer is om levende en duurzame buitenruimte te creëren waarin het goed leven is en waarin inrichting en onderhoud vanzelfsprekend op een milieubewuste en verantwoorde wijze worden uitgevoerd. We zijn erg trots dat het NL Greenlabel inmiddels veertig partners heeft, waaronder Philips, Staatsbosbeheer, Treeport, in-lite en MBI. Ook de duurzame vakman kan zich aansluiten als specialist op gebied van levende en duurzame tuinen.”
 


Eerste A-label voor MOSO Bamboo X-treme


MOSO Bamboo X-treme heeft binnen NL Greenlabel als eerste de hoogste milieu-classificering behaald; het A-label. MOSO biedt met Bamboo X-treme een duurzaam alternatief van bamboe voor tropisch hardhout in veeleisende buitentoepassingen zoals vlonderdelen, gevelbekleding en in de waterbouw. “Bamboe wint snel aan bekendheid als duurzaam product. Door de enorme groeisnelheid tot 1 meter per dag is reuzenbamboe al kaprijp na 5 jaar. Veel tropisch hardhout is nauwelijks meer voorradig en pas kaprijp na 100 jaar. Hierdoor is dit nieuwe product een serieus alternatief voor duurzame toepassingen in de tuin. Door de mooie hardhout-look hoeven er ook qua uitstraling geen concessies te worden gedaan”, aldus Lodewijk en Nico.
 

CO2 neutraal tijdens levenscyclus


Pablo van der Lugt, duurzaamheidsmanager bij MOSO International, vertelt: “Door de uitstekende prestaties qua duurzaamheid (klasse 1 volgens EN 350, de hoogste duurzaamheidsklasse) en stabiliteit, is Bamboo X-treme een perfect tropisch hardhoutalternatief. Milieu impact studies van de TU Delft hebben aangetoond dat Bamboo X-treme CO2 neutraal is over de hele levenscyclus.” Inmiddels wordt Bamboo X-treme gebruikt door architecten en opdrachtgevers en toegepast in voorbeeldprojecten ophet gebied van duurzaam bouwen. In het nieuwe gemeentehuis in Hardenberg, het kantoor van Oranjewoud te Heerenveen en op het dakterras van de Bijenkorf in Amsterdam is Bamboo X-treme toegepast.”

Kijk voor meer informatie hier.

 

 

Deel dit artikel