Nieuws

Glooiend stadslandschap voor Arnhem Centraal

De bijzondere topografie van Arnhem vormde de inspiratie voor de glooiende buitenruimte van het totaal vernieuwde station. Zowel de verharding als de natuurstenen banken dragen bij aan een bijzondere sfeer.

Het nieuwe station van Arnhem, op 19 november geopend, vormt samen met het stationsgebied een Gesamtkunstwerk. Het spectaculaire nieuwe statoin gaat naadloos over in de buitenruimte. UNStudio ontwiepr niet alleen de ov-terminal, perrons, kantoortorens en andere voorzieningen, maar maakte ook het masterplan voor het stationsgebied.


Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur in Amsterdam ontwierp in nauwe samenwerking met UNStudio de openbare ruimte rondom het station. 
Verschillende vervoersstromen vloeien in het stationsgebied samen tot een spectaculair en glooiend stedelijk landschap, waar snedes in de ruimte transformeren tot zitelementen, en waar weelderig groen - aangelicht door spots - een bijzondere en uitnodigende sfeer creëert.


"Een van de uitgangspunten die leidend is geweest in het ontwerp is de situatering van het stationsgebied, op de overgang van de Hoge Veluwe naar de Nederrijn," aldus ontwerper en directielid van Bureau B+B, Jeanette Visser. "De hoogteverschillen tot wel twintig meter wilden we in het ontwerp zichtbaar maken. De bijzondere topografie van de plek vormde de basis voor een ontwerp waarin we de openbare ruimte hebben vormgegeven als een continue maaiveld, een dynamisch vloeiende ontvangstruimte van de stad."

 

Lees verder in de decembereditie Straatbeeld 2015

U leest meer over het ontwerp van Arnhem Centraal, met veel aandacht voor de verlichting, het groen en het gebruikte materiaal voor het stationsgebied, in de nieuwste editie van Straatbeeld. Download onderstaande pdf voor het volledige artikel.


Benieuwd naar het hele nummer? U leest hem door hem te downloaden in onze bibliotheek.

Liever een fysiek exemplaar? Bestel het nummer dan na door contact met ons op te nemen via: klantenservice@acquirepublishing.nl

Straatbeeld-2015-ArnhemCentraal.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel