Nieuws

Technasium Top Award in teken van Openbare Verlichting

Het IGOV is komend schooljaar opdrachtgever van de Technasium Top Award. Leerlingen van technasia uit heel Nederland gaan aan de slag met een opdracht die gericht is op openbare verlichting.

De opdracht die het IGOV heeft geformuleerd luidt als volgt:
 

De opdrachtgever wenst een lichtconcept voor de publieke ruimte, dat er voor kan zorgen dat het licht zich aanpast aan de behoefte van wat er op het moment van de dag nodig is. Het lichtconcept draagt er aan bij dat de gebruikers van de publieke ruimte geen lichthinder ervaren, zich fijn en veilig voelen en goed kunnen functioneren.  Het lichtconcept vraagt zowel om een lichtbeeld als een lichtinstrument.


Download de pdf hieronder om de volledige opdracht te lezen.


De deelnemende technasia worden verdeeld over tien regio's. "Iedere regio kent een lokale opdrachtgever", vertelt Filip van der Heijden, directeur van Lichtvormgevers en nauw betrokken bij de TTA. Samen met voorzitter Arthur Klink van het IGOv geeft hij sturing aan het project. "De opdracht zoals wij die hebben geformuleerd wordt gelegd op een lokaal vraagstuk. Vervolgens strijden teams van dezelfde scholen eerst tegen elkaar. De beste teams gaan door naar regiofinales en uiteindelijk zal in het voorjaar bij de landelijke finale de winnaar bekend worden."

 

Met de TTA hoopt Van der Heijden de jeugd kennis te laten maken met verliching in het algemeen en licht in de openbare ruimte in het bijzonder."We willen ze laten zien dat dit vakgebied misschien wel veel interessanter is dan dat het lijkt op het eerste gezicht."


Bèta en techniek

Meer dan 5000 leerlingen zullen meedoen aan de TTA. In oktober vindt in Utrecht de kick-off plaats. Dan zullen lokale opdrachtgevers en docenten kennismaken met elkaar én de opdracht. De deelnemende leerlingen zijn allemaal 12/13 jaar oud. Zes à zeven lesuren per week besteden ze aan de opdracht in het kader van het vak Onderzoek en Ontwerpen. Ze mogen bij dit vak vraagstukken uit de wereld van bèta en techniek naar eigen inzicht oplossen. 
 

Leden van IGOV of IGOV Innovatieplatform kunnen zich aanmelden om als coördinator te fungeren bij de Technasium Top Award. Aanmelden kan op innovatieplatform@igov.nl.

 

In het komende nummer van Stedebouw & Architectuur leest u een uitgebreid artikel over de rol van onderwijs in het vakgebied van openbare verlichting. Dit nummer ontvangen? Word nu lid!

TTASlimmerVerlichten.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel