Nieuws

Planten reageren op beweging in Rotterdam

In Rotterdam is onlangs het Park van Morgen geopend. Het is een park waarin zich een interactieve groenstrook bevindt. In deze groenstrook reageren elektriciteit producerende plantjes op de aanwezigheid van voorbijgangers.

Wanneer mensen passeren, zullen kleine lichtjes gaan twinkelen op de plantenstroom, schrijft gemeente Rotterdam. De interactieve plantenstroom is een initiatief van de gemeente, in samenwerking met Plant-e en Ermi van Oers, en is gevestigd in de Rotterdamse wijk Reyeroord. In deze wijk werd met bewoners gekeken naar de inrichting van de groenstrook, van soorten beplanting tot aan de bankjes.

Het gebeurt al

Levende planten die elektriciteit produceren: het klinkt futuristisch, maar het gebeurt überhaupt al. In alle planten vindt fotosynthese plaats. Zo produceren planten suiker die zij gebruiken voor hun eigen groei. Een deel van deze suikers wordt echter niet door de plant zelf gebruikt en wordt daarom via de wortels uitgescheiden in de bodem. Rondom de wortels leven bacteriën die die suikers afbreken.

Elektronen inzetten als elektriciteit

Tijdens dit proces laten de bacteriën elektronen los als afvalproduct. Plant-e heeft een manier gevonden om de elektronen te oogsten en te gebruiken als elektriciteit. Groene energie krijgt een nieuwe betekenis: tijdens de productie van elektronen wordt CO2 vastgelegd in de plant, ofwel CO2 negatieve elektriciteitsproductie! Deze technologie is toe te passen op elke plek op de wereld waar planten in vochtige grond staan.

Stimulering groengebruik

Met het Park van Morgen willen de gemeente Rotterdam, Plant-e en Ermi van Oers het toepassen van groen in de gebouwde omgeving stimuleren en mensen meer in contact brengen met hun omgeving. De natuur moet een ervaring worden voor passanten, waar inspiratie uit gehaald kan worden. Wethouder Bert Wijbenga: "Investeren in innovatie is belangrijk. Of planten écht bruikbaar zijn als energieleverancier in de toekomst weten we nog niet, maar met dit project maken we vast een begin." De verlichting zal misschien niet altijd werken, benadrukt de wethouder: "De natuur laat zich niet haasten; als de bacteriegroei niet meewerkt of het weer zit tegen, dan werken de lichtjes misschien niet. Ook dat monitoren is deel van deze verkenning.

 

Het Park van Morgen heeft de tijd nodig om te groeien en op te starten. In het voorjaar van 2020 moet het Park van Morgen een mooi, volgroeid sprookjespad zijn.


Deel dit artikel