Nieuws

5 tips voor het kiezen van een asset-beheerpakket

Hoe kies je een asset- beheerpakket voor openbare verlichting? De keuze voor nieuwe assetmanagement software is essentieel voor het goed beheren van de openbare verlichting. Bovendien is het wenselijk dat u er jaren mee vooruit kunt. Een gedegen oriëntatie is daarom op zijn plaats.

Een betrouwbaar beheerpakket geeft een juist beeld van alle assets in het verlichtingsareaal. Daarnaast is het de basis voor efficiënt onderhoud en het aansturen van de verlichting. Hoe kiest u het beheerpakket dat bij u past? Wij geven u 5 tips.


1. Denk ook na over de wensen in de toekomst

Wilt u alleen assets beheren of wilt u nu of straks ook het onderhoud online organiseren en misschien de verlichting op afstand aansturen en monitoren? Denk goed na over de toekomst en zorg dat het beheerpakket daarop aansluit.


2. Kies voor flexibiliteit

Open software geeft de mogelijkheid te koppelen met andere IT-systemen die u nu al gebruikt of later wilt aanschaffen. Daarmee bespaart u moeite en kosten. Ook is het handig als de software beschikbaar is op zowel desktop, laptop, Ipad als smartphone.


3. Zorg dat u zelf aan de knoppen zit

Vraag om een beheerpakket waarmee u zelf aan de knoppen zit en niet afhankelijk bent van de provider voor aanpassingen. Waarschijnlijk wilt u eigenhandig nieuwe assetgegevens kunnen invoeren en bestaande assetgegevens kunnen muteren en filteren op soort. Ook het maken van bulkwijzigingen, bijvoorbeeld bij het vervangen van armaturen, is handig en scheelt u tijd.


4. Check het gebruiksgemak

Kies voor beheersoftware waar u eenvoudig mee kunt werken. Handig is het bijvoorbeeld om de assets niet alleen in een tabel maar ook op de kaart te zien, met een kleur voor elk type asset. Zo heeft u in een oogopslag een goed beeld van het areaal. Ook het op de kaart verplaatsen van assets door met de muis te ‘slepen’ en het met een muisklik toevoegen van een lichtmast zijn aanraders.


5. Informeer naar ervaringen van anderen

Er is veel mogelijk. Praat met gemeenten en provincies die dagelijks een beheerpakket voor openbare verlichting gebruiken. Zij vertellen u de ervaringen uit de praktijk en dat vergemakkelijkt het maken van uw keuze.


Meer weten? www.luminext.eu

 

Deel dit artikel