Nieuws

Witte straten in de strijd tegen de hitte

In de strijd tegen de soms bloedhete dagen in Los Angeles is de stad begonnen met een proefproject waarbij de straten worden voorzien van een witte coating. De witte straten moeten de temperatuur van het asfalt doen dalen.

Het is regelmatig ontzettend heet in Los Angeles. De temperaturen lopen soms op tot boven de 45 graden. Omdat asfalt warmte absorbeert, kan de temperatuur in extreme gevallen oplopen tot bijna 60 graden. Het zogenoemde hitte-eilandeffect treedt op: in dichtbebouwde stadsdelen wordt het aanzienlijk warmer dan op het platteland. Dat komt door veel steen en asfalt en weinig groen.

Witte coating

Om de voorziene temperatuurstijgingen de komende decennia de baas te kunnen, start de lokale overheid in Los Angeles met een proefproject waarbij de straten worden geverfd met een witte coating. Dankzij het witte pegment moet de temperatuur zakken. Volgens metingen kan de temperatuur met 9 graden zakken. Hoewel de gevoelstemperatuur niet meteen zal veranderen, denkt de overheid op termijn 50 miljoen dollar te besparen op kosten om de stad hittebestendig te houden.


Ook in Nederland zijn hittebestendigheid en hittestress steeds meer besproken onderwerpen. Daarover verscheen eerder op Straatbeeld het artikel Waarom Nederland (nog) niet klaar is voor hittestress

Deel dit artikel