Gerichte bestrijding Japanse duizendknoop in Zwolle

donderdag 8 juli 2021
De Japanse duizendknoop is een probleem in veel landen in Europa en helaas ook in Zwolle. Om de plant te bestrijden hebben de gemeente Zwolle en ROVA op basis van proeven een Zwolse aanpak uitgewerkt: handmatig rooien, afgraven en elektromethode blijkt het meest effectief voor Zwolle.

Om de Japanse duizendknoop te bestrijden is de gemeente Zwolle in samenwerking met ROVA in het najaar van 2019 begonnen met proeven om te onderzoeken welke aanpak het beste werkt.

Beste aanpak
Wethouder Monique Schuttenbeld: “De Japanse duizendknoop vermeerdert zich gemakkelijk en verdringt onze inheemse planten. Dit is niet goed voor de biodiversiteit. Bovendien kan de plant door de enorme groeikracht van de wortels grote schade veroorzaken aan bestratingen, wegen, riolering en funderingen van gebouwen. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen natuurlijk. Om op grote schaal de Japanse duizendknoop te bestrijden is voor Zwolle het handmatig rooien in combinatie met afgraven van de Japanse duizendknoop het meest effectief”.

Op sommige locaties, met bijvoorbeeld taluds, is elektromethode beter om in te zetten. Bij deze methode wordt de plant onder stroom gezet met wel 5000 volt, waardoor de plant wordt gekookt en kapot gaat. Op plekken waar bestrijding sneller gewenst is, wordt ingezet op het zeven van de grond of een combinatie van het zeven en verhitten van de grond. Omdat deze methode relatief duur is, wordt dit beperkt ingezet in Zwolle.

Ervaringen uit de proef
Op twaalf locaties hebben de gemeente Zwolle en ROVA verschillende bestrijdingsmethoden toegepast om te onderzoeken welke methode het beste werkt. Uit evaluatie blijkt dat de groeiplaats van Japanse duizendknoop bepalend is voor de te kiezen methode. De plant haalt de groeikracht uit de enorme reserves die opgeslagen liggen in de wortels (wortelknollen). Om de plant te bestrijden is het belangrijk om de wortels weg te nemen of op zijn minst goed te beschadigen. Uit de proeven is gebleken dat een aantal methodes, zoals behandelen met kokend water of het onder water zetten van de plant, minder of niet effectief is om in te zetten in Zwolle. Deze worden daarom niet meer ingezet.

Zelf verwijderen en melden
Wanneer Zwollenaren zelf een Japanse duizendknoop in de tuin hebben adviseert de gemeente om deze uit de tuin met wortel en al te verwijderen en bij het restafval te doen. De plant moet niet bij het gft-afval, want dan kan de plant zich weer via compost in de buitenruimte en tuinen verspreiden. Mocht de plant al lang in de tuin staan en een grote oppervlakte beslaan, is het beter om een expert in te schakelen.

Op dit moment is de Japanse duizendknoop op 232 plekken in de Zwolse openbare ruimte in kaart gebracht. De locaties en tips voor Zwollenaren over de bestrijding zijn te zien op de website www.zwolle.nl/duizendknoop. Bewoners kunnen de plant op andere plekken in de stad melden via de genoemde website of telefonisch via 14038.

 

Meer artikelen met dit thema

Urban Bee Garden: een biodivers bewonersinitiatief

22 sep om 09:32 uur
Vasteplantenkwekerij Griffioen Wassenaar B.V. en bloembollenkweker JUB Holland hebben de ‘Urban Bee Garden’…
Lees verder »

Verfijnd, intelligent en extreem efficiënt

21 sep om 14:58 uurtimer2 min
Met een accucapaciteit van 35kWh tot een flinke 70kWh heeft de Alltrec 8015F een uitzonderlijk uithoudingsvermogen…
Lees verder »

Klimaatadaptieve beplanting met maximaal groenrendement

21 sep om 12:30 uurtimer2 min
Welke planten gebruik ik in een regenbestendige border? Hoe voorkom ik dat burgers over de perken lopen? Hoe…
Lees verder »

Noviteit Cobra takverankeringsmaterialentas

16 sep om 17:01 uurtimer2 min
Sinds 20 jaar is het veel gebruikte dynamisch takverankeringssysteem Cobra beschikbaar. Dit systeem met kunststof…
Lees verder »

Iedere morgen een droge jas

16 sep om 16:13 uurtimer2 min
Drytech droogsystemen zijn de oplossing voor het probleem van natte jassen en schoenen. Met Drytech droogkasten…
Lees verder »

Designproducten met ecologische waarde voor de openbare ruimte

16 sep om 16:07 uurtimer2 min
Buginn – design for nature - ontwikkelt designproducten met ecologische waarde voor de openbare ruimte. Buginn…
Lees verder »

Klimaatbomen

16 sep om 16:04 uurtimer2 min
Klimaatbomen, klimaatbestendige bomen, klimaatrobuuste bomen? Vaak liggen soort en standplaatsinrichting aan de…
Lees verder »

Buitengewone samenwerking ‘BoomkwekerEI’

15 sep om 13:25 uurtimer2 min
Boomkwekerij Udenhout, Fladderfarm mobiel en de zorgpartners Prisma en ASVZ hebben de handen ineengeslagen voor…
Lees verder »