Gerichte bestrijding Japanse duizendknoop in Zwolle
Om de Japanse duizendknoop te bestrijden is de gemeente Zwolle in samenwerking met ROVA in het najaar van 2019 begonnen met proeven om te onderzoeken welke aanpak het beste werkt.
Beste aanpak
Wethouder Monique Schuttenbeld: “De Japanse duizendknoop vermeerdert zich gemakkelijk en verdringt onze inheemse planten. Dit is niet goed voor de biodiversiteit. Bovendien kan de plant door de enorme groeikracht van de wortels grote schade veroorzaken aan bestratingen, wegen, riolering en funderingen van gebouwen. Dit willen we zoveel mogelijk voorkomen natuurlijk. Om op grote schaal de Japanse duizendknoop te bestrijden is voor Zwolle het handmatig rooien in combinatie met afgraven van de Japanse duizendknoop het meest effectief”.
Op sommige locaties, met bijvoorbeeld taluds, is elektromethode beter om in te zetten. Bij deze methode wordt de plant onder stroom gezet met wel 5000 volt, waardoor de plant wordt gekookt en kapot gaat. Op plekken waar bestrijding sneller gewenst is, wordt ingezet op het zeven van de grond of een combinatie van het zeven en verhitten van de grond. Omdat deze methode relatief duur is, wordt dit beperkt ingezet in Zwolle.
Ervaringen uit de proef
Op twaalf locaties hebben de gemeente Zwolle en ROVA verschillende bestrijdingsmethoden toegepast om te onderzoeken welke methode het beste werkt. Uit evaluatie blijkt dat de groeiplaats van Japanse duizendknoop bepalend is voor de te kiezen methode. De plant haalt de groeikracht uit de enorme reserves die opgeslagen liggen in de wortels (wortelknollen). Om de plant te bestrijden is het belangrijk om de wortels weg te nemen of op zijn minst goed te beschadigen. Uit de proeven is gebleken dat een aantal methodes, zoals behandelen met kokend water of het onder water zetten van de plant, minder of niet effectief is om in te zetten in Zwolle. Deze worden daarom niet meer ingezet.
Zelf verwijderen en melden
Wanneer Zwollenaren zelf een Japanse duizendknoop in de tuin hebben adviseert de gemeente om deze uit de tuin met wortel en al te verwijderen en bij het restafval te doen. De plant moet niet bij het gft-afval, want dan kan de plant zich weer via compost in de buitenruimte en tuinen verspreiden. Mocht de plant al lang in de tuin staan en een grote oppervlakte beslaan, is het beter om een expert in te schakelen.
Op dit moment is de Japanse duizendknoop op 232 plekken in de Zwolse openbare ruimte in kaart gebracht. De locaties en tips voor Zwollenaren over de bestrijding zijn te zien op de website www.zwolle.nl/duizendknoop. Bewoners kunnen de plant op andere plekken in de stad melden via de genoemde website of telefonisch via 14038.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
FURNS: jouw partner in maatwerk en advies
1 mei om 09:53 uurBij FURNS geloven we in de kracht van duurzaamheid. De transitie naar een circulaire economie is in volle gang…
Young professional in de openbare ruimte: Trevor Verberne
10 jul om 10:29 uurIn deze aflevering van onze rubriek Young Professional is het de beurt aan Trevor Verberne (31). Trevor is…
Eerste sessies MOVE24 bekend
30 jun om 10:54 uurSpelen, sporten, bewegen en ontmoeten zijn de pijlers van de tweede editie van MOVE24. Dit keer krijgt het…
Succesvolle vierde editie Circulaire Openbare Ruimte Congres
25 jun om 14:28 uurTevredenheid alom op het vierde Circulaire Openbare Ruimte Congres. In Nijmegen verzamelden zich op 19 juni…
Piketpaaltjes slaan op weg naar circulaire lichtmasten in Amsterdam
17 jun om 15:25 uurNaar voren struikelen. Zo omschrijft Hans van Bakel van de gemeente Amsterdam zijn stappen om het areaal van…
Het onderschatte potentieel van schoolpleinen
5 jun om 08:00 uurSchoolpleinen worden vaak alleen gebruikt voor spelende kinderen, maar ze bieden veel meer mogelijkheden. Ze…
Innovatieve verkeersmonitoring met Zebra-Safe
3 jun om 08:00 uurTraffic Care, al zestien jaar actief in het verbeteren van verkeersveiligheid, zet met hun Zebra-Safe…
Samen sterk voor duurzame buitenruimte
20 mei om 13:36 uurGroundLevel en MeierGuss slaan de handen ineen: vanaf nu is GroundLevel de officiële distributeur van de…