Project

Kunstroute verbindt station Zwolle met stadscentrum

Reizigers die vanaf station Zwolle naar het centrum van de Hanzestad willen gaan, worden vanaf eind 2015 begeleid door een kunstroute. Kunstenaars Ram katzir en Hertog Nadler tekenden voor het ontwerp van de route, genaamd Portal.

Sinds kort is de nieuwe reizigerstunnel onder het station van Zwolle geopend. Al in 2013 vroeg de gemeenteraad om in deze tunnel Zwolse accenten aan te brengen en die te combineren met kunst langs de looproute naar de binnenstad. Meer dan honderd reacties kwamen binnen op een uitvraag, het college koos vervolgens voor het ontwerp van Ram Katzir, Chaja Hertog en Nir Nadler.

 

Video-installatie

Portal, het voorstel voor de kunstroute, creëert een magische wereld waarin het alledaagse leven en een denkbeeldige wereld elkaar afwisselen. Reizigers op het station Zwolle zullen ondergedompeld worden in een video-installatie, die volledig gefilmd is in het station zelf. Bezoekers ervaren de video als een panoramische spiegel, die figuren uit het Zwolse verleden, heden en denkbeeldige toekomst toont. De video-installatie zal het reizende publiek betrekken bij de historie van de stad en tegelijkertijd spelen met hun perceptie van ruimte en tijd. De filmopnamen worden een sociaal en regionaal evenement, waarbij de Zwolse bewoners uitgenodigd worden om deel te nemen in het kunstwerk.

 

Blauwe lijn

Een smalle blauwe bronzen lijn zal vanuit het stationsplein naar de binnenstad met de stroom van bezoekers en forenzen mee slingeren. De lijn is in de grond gekerfd, als de levenslijn in een handpalm. Een eerste proefstuk is vorige maand in de Van Nagellstraat aangebracht om te testen hoe het materiaal zich houdt als er overheen gelopen en gereden wordt en hoe het onderhoud uitpakt.  Langs de lijn staan op strategische plaatsen beelden die bezoekers uitnodigen om hun omgeving te beschouwen en zich bewust te worden van de tijd en plaats waarin we nu leven. De beelden bestaan uit een ondergronds perron en een grote bronzen kaart van Zwolle en twee  audioscopen  met de soundtrack van de video-installatie in de tunnel.  De hele route is naar verwachting eind 2015 gereed.

Deel dit artikel