Project

Nieuw licht op de St. Plechelmusbasiliek in Oldenzaal

De Plechelmusbasiliek en het omringende plein in Oldenzaal vormen weer een eenheid waar de Twentse stad trots op kan zijn. Een lichtplan waar de karakteristieke basiliek goed uit de verf komt is één van de belangrijkste onderdelen van de herinrichting.

Van oorsprong leidden alle landwegen rond Oldenzaal naar de St. Plechelmusbasiliek. De kerk was al vanaf de twaalfde eeuw het hart van de stad. In de loop der tijd is deze prominente plek verwaterd, op een gegeven moment was het plein rond de kerk niet veel meer dan een parkeerplaats. Hier moest verandering in komen, vond het gemeentebestuur een paar jaar geleden. Het St. Plechelmusplein moest weer het mooiste plein van Twente worden.


Auto’s verbannen

Bureau B+B Stedebouw en Landschap maakte het ontwerp voor de herinrichting van het plein. De auto’s werden verbannen, zodat er weer een echt stadsplein ontstond. Een bomenrand en een hardstenen muurtje versterken de pleinruimte nu. De basiliek is op een voetstuk gezet door een bijzonder bestratingpatroon, geïnspireerd door de gebrandschilderde ramen van de basiliek. Het patroon bestaat uit grote vakken van gietijzeren strips, opgevuld met een specifiek baksteenmengsel dat past bij de kleur van de Bentheimer zandsteen van de basiliek.


Richtbare armaturen

Atelier LEK maakte een lichtplan waarmee de karakteristieke basiliek goed uit de verf komt. De basisverlichting van het plein bestaat uit lichtmasten met richtbare armaturen. Met grondspots wordt het reliëf en de vorm van de massieve toren benadrukt. Een smeedijzeren hek en het standbeeld van Sint Plechelmus werpen ’s avonds hun schaduwen op de gevel. De ramen van de basiliek kunnen van binnenuit aangelicht worden zodat de heilige taferelen vanaf het plein zichtbaar zijn. 

 

De verlichting geeft het St. Plechelmusplein een sprookjesachtige sfeer. De eeuwenoude basiliek staat weer centraal in Oldenzaal.

 

Inspiratie Award 2016

Dit project van B+B en Atelier LEK dingt mee naar de Inspiratie Award 2016. De winnaars van deze prijs worden bekend gemaakt op het Ruimte en Licht Festival op 17 november in Eindhoven. Ook meedoen? U kunt uw productinnovaties, nieuwe vormen van aanbesteden, innovatieve samenwerkingsvormen en technologische noviteiten insturen tot 20 oktober. Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.

Deel dit artikel