Project

Waterplein met meervoudig ruimtegebruik

De BinnenVergt in Zaltbommel heeft een bijzondere plaats in het hart van de provincie Gelderland. In 2004 werd door Woonlinie een droombeeld geschetst in samenwerking met de bewoners.

“Een vriendelijke woonomgeving voor iedereen, met leefbare straten en pleinen, intieme binnenhofjes en spannende doorkijkjes, waarbij de sfeer van de oude binnenstad als voorbeeld is genomen”. Daar waar openbare functies als parkeren, spelen, wandelen, groen en waterberging met behulp van slimme oplossingen gestapeld zijn. Het waterplein is hier een goed voorbeeld van. Het is geen gewone speelplek, maar een ontmoetingsruimte waar jong en oud elkaar kunnen treffen.

Stapeling van functies

Woonlinie is de afgelopen jaren druk doende geweest met de herinrichting van de buitenruimte. Het waterplein is bijzonder te noemen omdat deze twee functies heeft. Onder het plein ligt namelijk een grote ondergrondse waterbuffer waar 360 m3 water geborgen kan worden. Deze buffer is ervoor om het regenwater van grote buien op te vangen en daarna vertraagd af te voeren in de riolen. Het moet voorkomen dat in de toekomst straten blank komen te staan. In geval van heftige regenbuien, loopt het plein vol met water en kan hier ook nog eens 165 m3 extra water geborgen worden.

Verbeelding

Het uiteindelijke ontwerp van BOERplay voor het plein is een waterspeelplek geworden, met een knipoog naar de oude historie van de stad. De 100 jaar oude beukenboom heeft een heel centrale plek gekregen. Zwerfkeien, houten palen en een traditionele waterpomp zijn onderdelen die je terugvindt op het waterplein. Het zijn geen standaard speeltoestellen, maar de objecten spreken tot de verbeelding. Kinderen worden uitgedaagd zelf creatief te worden in hun spel. Ook het straatmeubilair is afgestemd op het plan. Er zijn bankjes en zitelementen aangebracht, met kleuren die passen bij de omgeving.

Beweegtuin

Het voorbeeld van het waterplein heeft een burgerinitiatief geïnspireerd om een beweegtuin op te zetten. Zo zijn er eind 2016 beweegtoestellen toegevoegd aan het plan. Het resultaat is een bijzondere buitenruimte met meervoudig ruimtegebruik, waar jong en oud kunnen bewegen, verblijven en ontmoeten.

 

Het project is een samenwerking van de gemeente Zaltbommel, Woonlinie en BOER, bekend van BOERplay en BOERurban. Samenwerking is een sleutelwoord gebleken in dit niet alledaagse plan. De speelplek en aangrenzende beweegtuin zijn in mei 2017 officieel geopend.

 

Meer informatie: www.boerplay.com en www.boerurban.com

 


De Beweegtuin.

Deel dit artikel