Artikel

Verhoogde plantenbakken met zitranden voor Paleiskwartier 's-Hertogenbosch

Aan de westkant van het Centraal Station in ‘s-Hertogenbosch vind je het Paleiskwartier, een hypermoderne wijk die nog volop in ontwikkeling is. Het oog, een open plek midden op het Kanseliersplein, biedt ruimte voor kleine evenementen en om even te zitten. CM3 custom-made engineerde en plaatste in opdracht van KWS Infra de verhoogde plantenbakken met houten zitranden.

In het Paleiskwartier tref je diverse appartementencomplexen, onderwijsinstellingen, het Paleis van Justitie, advocatenkantoren, bedrijven, cafés, restaurants en winkels. BPD Rotterdam ontwierp de inrichting van het KanselierspleinOm de vele bewoners, scholieren, medewerkers en passanten de gelegenheid te bieden om even buiten te lunchen of te rusten, zijn op het plein meerdere zitranden gecreëerd: drie zitgelegenheden van 3 meter en twee van 7,5 meter.  

Bijzondere constructie 

Ruud van Eggelen van CM3 custom-made opperde in het materiaalvoorstel voor de zitranden om Cumaru FSC te gebruikenDeze zeer duurzame houtsoort is afkomstig uit Zuid-Amerika en gaat zeer lang mee. Naast de uitstekende kwaliteit heeft het hout ook een warme en uitnodigende uitstraling, vindt Van EggelenBijzonder aan de ronde constructie is dat er uitbreekhoeken zijn aangebracht. Hierbij inauw samengewerkt met de gemeente ’s-Hertogenbosch. Omdat de nabij gelegen horeca, winkels en bioscoop moeten worden bevoorraad, rijden er vaak grote voertuigen. Mocht er per ongeluk een rand worden geraakt door een bestuurder, dan breekt er slechts een klein gedeelte van de constructie af, legt de ontwerper uit.  

Cortenstalen plantenbakken 

De beplanting in de verhoogde bakken is een mix van bodembedekkers, hoge grassen, bloeiende struiken en bomen. Zodoende ontstaat door de seizoenen heen een verassend en wisselend beeldCM3 custom-made creëerde voor de groenbakken gebogen randen van cortenstaal. Het is voor mij altijd de uitdaging om een brug te slaan tussen esthetiek en techniek, aldus Van Eggelen  

Deel dit artikel