Artikel

Voorkom straatgras na droogte schade 

Weersextremen in de zomer worden steeds groter. Het wordt warmer en droger. Dit zorgt voor een droge bodem en slechte groeiomstandigheden voor gras. De gevolgen worden door een droog en koud najaar zelfs versterkt. Toch is er een lichtpuntje.  

Het veelvoorkomend onkruid straatgras (ofwel tuintjesgras/Poaannua), dat in deze tijd van het jaar nog opkomt en kale plekken veroorzaakt in grasvelden, gaat ook dood door de droogte. Straatgras is een vervelend, zwak plantje, een onkruid dat bij lage temperaturen al kiemt en bloeit. Bij droogte schiet het plantje in de stress en gaat het veel zaden aanmaken én verspreiden. Het aantal zaadjes van straatgras loopt al snel op tot in de honderden per plant. Als je er niks tegen doet, en de zaadjes ontwikkelen zich tot planten, wordt de grasmat uiterst kwetsbaar en blijft er op den duur niets van over.

Droogtestress 

Straatgras raakt bij droogte snel in de stress en vormt dan pluimen waarin zich honderden zaadjes bevinden. Zo verzekert het plantje zich van nakomelingen. De zaadjes worden verspreid als de plan doodgaat. De lelijke kale plekken die zo ontstaan zitten ook weer vol met de zaden van straatgras. Als die ontkiemen veroorzaken ze een verdubbeling van onkruidgras in je grasmat.Omdat straatgras zeer lichtgroen van kleur is vallen de lelijke zwakke plekken extra op.

Geen betredingstolerantie 

Door korte, ondiepe wortels heeft straatgras geen betredingstolerantie. Noppen van een voetbalschoen, banden van een machine of een slag met een golfclub zorgen er al voor dat de plantjes uit de grond getrokken worden met kale plekken als gevolg. 
Het plantje heeft een grote hoeveelheid water en meststoffen nodig. Duurzaam grasbeheer is bij straatgras niet mogelijk. 

Najaar, de ultieme kans  

Straatgras heeft concurrentie nodig om ontkieming van de zaadjes tegen te gaan. Een probaat middel is om de kale plekken door te zaaien met het juiste graszaadmengsel. Straatgras kiemt al bij 8 °C. Een standaard graszaadmengsel, zoals Engels raaigras, pas bij 10 °C. Door het innovatieve graszaadmengel SOS te zaaien, een gras dat al bij 4 °C kiemt, blijf je straatgras voor. Met extreem snelle kieming en vestiging, zelfs bij de doorzaai in de winter, krijg je een dichte zode als resultaat. Bij een dichte zode krijgt straatgras ook geen kans.  


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel