Asser Koopmansplein omgetoverd tot huiskamer

maandag 6 september 2021
timer 3 min
In Assen initieert de gemeente veel projecten om de stad te vernieuwen. Zo is het Koopmansplein getransformeerd van een ongezellig plein naar een bruisende huiskamer met zit-, speel- en waterelementen.

Eric Bloembergen, projectleider gemeente Assen, zegt over de herinrichting van het Koopmansplein: “Het plein was ongezellig en verouderd en wij wilden er graag een bruisende huiskamer van maken. Daarnaast is het vernieuwde Koopmansplein het startschot van de herinrichting van de binnenstad.” De Assenaren hebben het ontwerp voor het vernieuwde Koopmansplein gekozen. “Er zijn in totaal door vier partijen ontwerpen gemaakt. Uiteindelijk hebben de inwoners gekozen voor het ontwerp van OKRA Landschapsarchitecten”, aldus Bloembergen. 

Groene eilanden

Het winnende ontwerp van OKRA geeft het plein vele functies waarbij er aandacht is voor het behoud en het aanvullen van groen in de stad. Op het plein zijn diverse eilanden aangelegd met tuinen met een mix van vaste struiken en planten. Op één van de eilanden is een speeleiland met diverse speeltoestellen geplaatst. Hier is ook een vast podium voor kleinere voorstellingen gerealiseerd. Daarnaast ligt er een horecaterras zodat bezoekers aangenaam kunnen verblijven. Dit kan ook op de vele fraaie zit- en ligbanken aan de andere zijde van het plein. Deze worden afgewisseld met diverse plantenbakken en bomen. Bloembergen merkt nu al dat het plein volop wordt gebruikt. “Hoewel we de laatste civieltechnische puntjes op de i aan het zetten zijn, zie je dat het plein veel wordt gebruikt. Door spelende kinderen en door mensen die gebruik maken van de zitelementen. Het doel was om van het Koopmansplein een huiskamer te maken om te verblijven. Voorlopig is dat zeker het geval.”

Koopmansplein Assen  

Fontein

Op het plein is een riante fontein, die op warme dagen zorgt voor de nodige verkoeling en het is een speelgelegenheid voor de kinderen. “Het leuke is dat ondernemers van omringende winkels handdoeken hebben gedoneerd om te gebruiken na het spelen”, vertelt Bloembergen. “Het bijzondere aan de fontein is dat we daar zelf zaken op kunnen projecteren. Tijdens de opening, begin oktober, gaan we bijvoorbeeld een film projecteren over de geschiedenis van de stad.” Tijdens de aanleg is tevens rekening gehouden met de klimaatverandering. Er is onder het plein een waterberging aangelegd om wateroverlast tijdens piekbuien te voorkomen. Naast de verschillende vaste functies wordt het plein ook gebruikt voor andere doeleinden. In de winter wordt het omgetoverd tot een grote ijsbaan. Hier is in het ontwerp rekening mee gehouden. Daarnaast wordt het plein jaarlijks gebruikt als festivalterrein voor het TT-festival. 

Veel techniek nodig 

Voor de diverse wensen is er veel installatietechniek noodzakelijk om dit functioneel mogelijk te maken. De gemeente Assen heeft tijdens de uitwerking van het ontwerp PUTkast techniek gevraagd om de benodigde techniek voor elektriciteit en drinkwater uit te werken. Hierbij is nauw samengewerkt met het bouwteam en de beheerders.

Voor alle functies en wensen is één integrale installatie uitgewerkt die voldoende maatwerk biedt voor alle wensen. Met deze aanpak worden de investeringen optimaal benut. Deze aanpak heeft geresulteerd in twee zware voedingspunten die voldoende vermogen bieden voor de grotere afnames zoals de ijsbaan en het TT-festival. Hierdoor hoeft er geen gebruik meer te worden gemaakt van diesel aggregaten. Deze punten zijn ondergebracht in STRAATkasten die opgenomen zijn in het ontwerp van de vaste plantenbakken, waardoor de kasten nauwelijks opvallen. Voor de andere voedingspunten, zoals die voor de verkoopwagen, ijskraam, podium en kleinere evenementen, zijn obstakelvrije PUTkasten toegepast. Op het plein zijn op verschillende plekken ondergrondse PUTkasten met een watertappunt aangebracht.
 
Assen Koopmansplein

Online energiebeheer 

De gehele installatie is bovendien slim gemaakt. Met het toepassen van SLIMME kast kunnen alle stroompunten op afstand worden in- en uitgeschakeld en worden de energiekosten per gebruik automatisch in kaart gebracht. Dit voorkomt ongewenst verbruik en zorgt voor eerlijke en transparante verdeling van de kosten. Het is mogelijk om gedegen analyses te doen die zorgen voor een optimaal gebruik van de installaties. Het systeem bewaakt verschillende parameters die afwijkingen vroegtijdig signaleren.  
 
De gemeente Assen heeft vaker naar volle tevredenheid samengewerkt met PUTkast techniek. Bloembergen: “De Brink is een aantal jaren geleden heringericht. Daar hebben we ook gebruik gemaakt van de kasten van PUTkast techniek. Voor de herinrichting op het Koopmansplein konden zij ons het beste adviseren. Bij PUTkast techniek komen ze snel met oplossingen en alternatieven en ze  denken goed mee in de verschillende fases van het project. Wij ervaren de samenwerking altijd als heel prettig.”  
 
PUTkast techniek 
Wormerveer 
075 – 750 22 14 
https://putkasttechniek.nl/  

Meer artikelen met dit thema

Groene speelplekken voor natuurlijk spelen

2 dec om 13:54 uurtimer3 min
Bij het inrichten van groene speelplekken is het van belang om actuele thema’s zoals klimaatadaptatie,…
Lees verder »

Bos en Lommerplein huiskamer van de buurt

1 dec om 15:10 uurtimer3 min
Een transformatie van een kaal plein naar een huiskamer van de buurt. De herontwikkeling van het plein aan de Bos…
Lees verder »

Enorme tijdsbesparing dankzij revolutionaire afwatering

26 nov om 12:28 uurtimer3 min
De herinrichting van het Koopmansplein was een belangrijk project in de herinrichting van de binnenstad van…
Lees verder »

Gemeente Leiden meest speelvriendelijke gemeente

25 nov om 13:29 uurtimer2 min
Tijdens een kleinschalige feestelijke uitreiking is op woensdag 24 november door Prinses Beatrix, samen met de…
Lees verder »

Airtrampoline onmisbaar in speeltuin

23 nov om 13:12 uurtimer2 min
In veel speeltuinen, op vakantieparken en campings zie je de airtrampoline van Ramegon. Het is inmiddels een…
Lees verder »

Parkeerterrein in Maarssen wordt groene verblijfsruimte

18 nov om 12:09 uurtimer2 min
Een parkeerterrein langs het Bisonspoor in Maarssen is veranderd in een groene verblijfsruimte. In samenwerking…
Lees verder »

Tropisch gecertificeerd hardhout voor een duurzame openbare ruimte

17 nov om 14:27 uurtimer5 min
Van den Berg Hardhout is koploper in Nederland als het gaat om duurzaam en gecertificeerd FSC-hout. Het…
Lees verder »

Koopmansplein Assen: huiskamer van de stad

15 nov om 15:13 uurtimer6 min
Het Koopmansplein in Assen heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan. Het is nu een plein met…
Lees verder »