Asser Koopmansplein omgetoverd tot huiskamer

maandag 6 september 2021
timer 3 min
In Assen initieert de gemeente veel projecten om de stad te vernieuwen. Zo is het Koopmansplein getransformeerd van een ongezellig plein naar een bruisende huiskamer met zit-, speel- en waterelementen.

Eric Bloembergen, projectleider gemeente Assen, zegt over de herinrichting van het Koopmansplein: “Het plein was ongezellig en verouderd en wij wilden er graag een bruisende huiskamer van maken. Daarnaast is het vernieuwde Koopmansplein het startschot van de herinrichting van de binnenstad.” De Assenaren hebben het ontwerp voor het vernieuwde Koopmansplein gekozen. “Er zijn in totaal door vier partijen ontwerpen gemaakt. Uiteindelijk hebben de inwoners gekozen voor het ontwerp van OKRA Landschapsarchitecten”, aldus Bloembergen. 

Groene eilanden

Het winnende ontwerp van OKRA geeft het plein vele functies waarbij er aandacht is voor het behoud en het aanvullen van groen in de stad. Op het plein zijn diverse eilanden aangelegd met tuinen met een mix van vaste struiken en planten. Op één van de eilanden is een speeleiland met diverse speeltoestellen geplaatst. Hier is ook een vast podium voor kleinere voorstellingen gerealiseerd. Daarnaast ligt er een horecaterras zodat bezoekers aangenaam kunnen verblijven. Dit kan ook op de vele fraaie zit- en ligbanken aan de andere zijde van het plein. Deze worden afgewisseld met diverse plantenbakken en bomen. Bloembergen merkt nu al dat het plein volop wordt gebruikt. “Hoewel we de laatste civieltechnische puntjes op de i aan het zetten zijn, zie je dat het plein veel wordt gebruikt. Door spelende kinderen en door mensen die gebruik maken van de zitelementen. Het doel was om van het Koopmansplein een huiskamer te maken om te verblijven. Voorlopig is dat zeker het geval.”

Koopmansplein Assen  

Fontein

Op het plein is een riante fontein, die op warme dagen zorgt voor de nodige verkoeling en het is een speelgelegenheid voor de kinderen. “Het leuke is dat ondernemers van omringende winkels handdoeken hebben gedoneerd om te gebruiken na het spelen”, vertelt Bloembergen. “Het bijzondere aan de fontein is dat we daar zelf zaken op kunnen projecteren. Tijdens de opening, begin oktober, gaan we bijvoorbeeld een film projecteren over de geschiedenis van de stad.” Tijdens de aanleg is tevens rekening gehouden met de klimaatverandering. Er is onder het plein een waterberging aangelegd om wateroverlast tijdens piekbuien te voorkomen. Naast de verschillende vaste functies wordt het plein ook gebruikt voor andere doeleinden. In de winter wordt het omgetoverd tot een grote ijsbaan. Hier is in het ontwerp rekening mee gehouden. Daarnaast wordt het plein jaarlijks gebruikt als festivalterrein voor het TT-festival. 

Veel techniek nodig 

Voor de diverse wensen is er veel installatietechniek noodzakelijk om dit functioneel mogelijk te maken. De gemeente Assen heeft tijdens de uitwerking van het ontwerp PUTkast techniek gevraagd om de benodigde techniek voor elektriciteit en drinkwater uit te werken. Hierbij is nauw samengewerkt met het bouwteam en de beheerders.

Voor alle functies en wensen is één integrale installatie uitgewerkt die voldoende maatwerk biedt voor alle wensen. Met deze aanpak worden de investeringen optimaal benut. Deze aanpak heeft geresulteerd in twee zware voedingspunten die voldoende vermogen bieden voor de grotere afnames zoals de ijsbaan en het TT-festival. Hierdoor hoeft er geen gebruik meer te worden gemaakt van diesel aggregaten. Deze punten zijn ondergebracht in STRAATkasten die opgenomen zijn in het ontwerp van de vaste plantenbakken, waardoor de kasten nauwelijks opvallen. Voor de andere voedingspunten, zoals die voor de verkoopwagen, ijskraam, podium en kleinere evenementen, zijn obstakelvrije PUTkasten toegepast. Op het plein zijn op verschillende plekken ondergrondse PUTkasten met een watertappunt aangebracht.
 
Assen Koopmansplein

Online energiebeheer 

De gehele installatie is bovendien slim gemaakt. Met het toepassen van SLIMME kast kunnen alle stroompunten op afstand worden in- en uitgeschakeld en worden de energiekosten per gebruik automatisch in kaart gebracht. Dit voorkomt ongewenst verbruik en zorgt voor eerlijke en transparante verdeling van de kosten. Het is mogelijk om gedegen analyses te doen die zorgen voor een optimaal gebruik van de installaties. Het systeem bewaakt verschillende parameters die afwijkingen vroegtijdig signaleren.  
 
De gemeente Assen heeft vaker naar volle tevredenheid samengewerkt met PUTkast techniek. Bloembergen: “De Brink is een aantal jaren geleden heringericht. Daar hebben we ook gebruik gemaakt van de kasten van PUTkast techniek. Voor de herinrichting op het Koopmansplein konden zij ons het beste adviseren. Bij PUTkast techniek komen ze snel met oplossingen en alternatieven en ze  denken goed mee in de verschillende fases van het project. Wij ervaren de samenwerking altijd als heel prettig.”  
 
PUTkast techniek 
Wormerveer 
075 – 750 22 14 
https://putkasttechniek.nl/  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

16 mei om 11:52 uurtimer3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

10 mei om 00:06 uurtimer3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe hoog staat het water?

2 mei om 17:33 uurtimer3 min
Flowfacts van Aquaflow is ontwikkeld om het Aquaflowsysteem intelligent te maken, maar is generiek toepasbaar in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

2 mei om 17:29 uurtimer4 min
Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen. Met…
Lees verder »

Panoramakijker met gesproken tekst

2 mei om 17:22 uurtimer2 min
Euroscope Benelux is reeds op vele plaatsen aanwezig met panoramakijkers waarmee u al dan niet tegen betaling van…
Lees verder »