'Innoveer met ons mee en kies voor het meest duurzame kunstgras ter wereld'

woensdag 25 januari 2023
“KSP werkt in 2030 volledig circulair. Alles wat we maken, of het nu onderhoud is, aanleg of renovatie van speelvelden – ons werkterrein - is dan circulair en CO2 neutraal.” Joost Sweep, eigenaar/directeur van KSP in Lelystad: “En het gaat ons lukken ook!”

Sweep wijst op wat de afgelopen jaren reeds is gepresteerd op weg naar 100% circulariteit, met als meest recente stap de introductie van  LimeGreen® ONE-DNA™ kunstgras. KSP krijgt met dit circulaire kunstgras de handen op elkaar  bij opdrachtgevers. Gemeente Lansingerland liet in Berkel en Rodenrijs een eerste trapveldje aanleggen met LimeGreen® ONE-DNA™, een primeur in Nederland. Een tweede veldje in Lansingerland is in de maak. Andere gemeenten staan in de rij. Alphen aan den Rijn gaat ermee aan de slag. En Gemeente Amsterdam en Alkmaar hebben LimeGreen® ONE-DNA™ circulair kunstgras in het vizier. “Wie volgt,” daagt Sweep andere gemeenten uit om met dit kunstgras een flinke stap te zetten op weg naar een circulaire samenleving.  “Innoveer met ons mee en kies voor het meest duurzame kunstgras ter wereld!”

Eén grondstof

In tegenstelling tot andere kunstgrassystemen, opgebouwd uit vezels, backing en coating en gemaakt van verschillende grondstoffen, bestaat ONE-DNA™ kunstgras uit slechts één grondstof. En dat biedt enorme voordelen juist ook als het gaat om circulariteit. Jasper Eppingbroek, Managing Director van LimeGreen® ONE-DNA™ licht toe. “Jarenlang werd kunstgras geproduceerd en samengesteld uit verschillende grondstoffen, zoals PP, PE en Latex of PU. De productie van deze grassen kost veel energie en ze zijn – vanwege de mix van grondstoffen -  moeilijk of zelfs helemaal niet te recyclen. Omdat wij voor de samenstelling van ons kunstgras slechts één type polymeer (PE  polyethyleen) als grondstof gebruiken is ONE-DNA™ kunstgras heel goed te recyclen. Grondstoffen blijven daardoor behouden en zijn inzetbaar voor nieuwe PE toepassingen, bijvoorbeeld als grondstof voor nieuw kunstgras.”

Over de streep trekken

Met deze aanpak wil Eppingbroek ook wat achterblijvende sport- en speelsegmenten over de streep trekken. Hij legt uit:  “Voor de sportmarkt is recycling van traditionele kunstgrassystemen inmiddels goed georganiseerd in Nederland met dank aan bedrijven als GBN AGR en RE-Match. Voor de nationale en internationale landscaping en play markt is dit helaas nog niet het geval. Producten belanden hier bij end-of-life meestal op de plaatselijke stort en worden vervolgens verbrand. LimeGreen ® wil  met het ONE-DNA™ kunstgrasconcept recycling in deze  markt mogelijk maken, en  zo voorkomen dat producten worden verbrand.”

Het spel veranderen

De circulaire aanpak van LimeGreen® kunstgras spreekt ons enorm aan en is exact wat wij bij KSP nastreven, zegt Sweep:  “Gebruikte materialen die end of life zijn in de keten houden en met waardebehoud opnieuw toepassen. Dit minimaliseert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en je vermindert de hoeveelheid afval. Zo veranderen we vanuit KSP het spel en helpen we gemeenten en andere opdrachtgevers op weg van een lineaire naar een circulaire samenleving.”

Onderzoek SGS Intron

Het waardebehoud van LimeGreen® circulaire kunstgras is door SGS Intron objectief vastgesteld. Eppingbroek: “Wij hebben  SGS Intron als onafhankelijk test- en certificeringsinstituut de enkelvoudige polymeer samenstelling van LimeGreen® laten onderzoeken én de afwezigheid van gevaarlijke stoffen (SVHC) te verifiëren. Deze aspecten zijn essentieel om de circulariteit van ons kunstgras te bewijzen. Uit het onderzoek blijkt dat LimeGreen® 100% circulair is. Het kan, zo concludeert SGS Intron, worden hergebruikt in hoogwaardige toepassingen. Het onderzoek bevestigt onze eigen conclusies. Met LimeGreen® heb je kunstgras dat downcycling omzeilt en de weg opent naar volwaardige recycling.”Lagere CO2-voetafdruk

Eppingbroek is trots op de lage CO2-voetafdruk en wijst in dat verband ook op het gunstige energieverbruik in de productie: “De productie van LimeGreen® kunstgras kost aanzienlijk minder energie. Hoe dat kan? Het grootste deel van het productieproces van ons kunstgras verschilt nauwelijks van dat van andere fabrikanten. Maar de winst zit hem in de laatste fase van onze productie, de verankering van de  grasvezels in de mat. Hiervoor is een speciale techniek ontwikkeld die aanzienlijk minder energie vereist in vergelijking met gemixte kunstgrassen.”

Volledig energieneutrale waardeketen

Het gunstige energieprofiel krijgt nog een extra boost doordat LimeGreen® fors investeerde in duurzame energie. “75% van de energie in ons productieproces is afkomstig van zonnepanelen op de fabrieksdaken. En het aandeel duurzame energie gaan we de komende jaren nog verder opschroeven. Onze ambitie is om LimeGreen® in 2025 op 100% duurzame energie te produceren. In fases werken we toe naar een volledig energieneutrale waardeketen. Tot die tijd compenseren we nu al een belangrijk deel van onze uitstoot in een samenwerking met Justdiggit.”

Het proces van waardebehoud en het nastreven van een volledig energieneutrale waardeketen sluiten naadloos aan op de duurzaamheidsdoelstellingen van KSP. Sweep: “Het klimaat verandert en grondstoffen worden schaarser.  Zo doorgaan kan simpelweg niet. Daarom werkt KSP in 2030 volledig circulair. Alles wat we dan maken is herbruikbaar en de wijze waarop we iets aanleggen, onderhouden en renoveren is dan CO2-neutraal. Het transport, de logistiek en installatie-machines moeten dan klimaatneutraal zijn. Zo hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in elektrisch gereedschap en dat zullen we blijven doen.”

Samen spelen

Sweep vervolgt: ”Maar er is nog veel wat opgepakt moet worden. We hebben ambities, we gaan het spel veranderen, we zijn gamechangers. Dat doen we om de voor het klimaat noodzakelijke transitie te bewerkstelligen. Met de focus op circulariteit, minder CO2-uitstoot én minimaal gebruik van grondstoffen.” Sweep vervolgt: “Maar een spel speel je nooit alleen. We kunnen ons doel alleen samen bereiken. Met opdrachtgevers die willen investeren in milieuvriendelijke velden, pleinen en speeltuinen. Met medewerkers die ook sterk geloven in een circulaire aanpak. En met leveranciers, partners en producenten die durven te innoveren. Zoals LimeGreen® met wie we samen hebben gewerkt bij de ontwikkeling van ONE-DNA™ kunstgras dat als geen ander end-of-life -waarde behoudt.”

Primeur in Berkel en Rodenrijs

Sweep bladert door een recente KSP-brochure. “Kijk, hier, de primeur in Berkel en Rodenrijs, het allereerste trapveldje van volledig circulair kunstgras in Nederland.” Een groene vlakte, rechthoekig, omzoomd door een laag hekwerk van boomstammen, een veldje met een natuurlijke uitstraling. “De gemeente wilde het intensief gebruikte speelveld vernieuwen en was op zoek naar een duurzaam alternatief. Ze wilden echt iets vooruitstrevends realiseren. En vooruitstrevend is het geworden.”

Sweep, afsluitend: “Dit project laat heel goed zien dat wij een andere kijk hebben op ons speelveld.  Het streven is om gebruikte materialen die end of life zijn in de keten houden en met waardebehoud opnieuw toepassen. Dit minimaliseert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en vermindert de hoeveelheid afval. Zo helpen we gemeenten en andere opdrachtgevers om de stap te maken van een lineaire naar een circulaire samenleving.”

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt om 10:52 uur
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen, dat is een vak apart 

20 sep om 10:46 uur
  Speelplan staat ook dit jaar weer op de vakbeurs openbare ruimte. Ze horen al jaren bij de vaste groep…
Lees verder »
descriptionArtikel

Friese brug krijgt via Groningen tweede leven in Drenthe

29 mrt om 10:15 uur

Bij het Drentse Klijndijk krijgt een Friese fietsbrug na een Gronings verblijf een tweede leven over de Drentse…

Lees verder »
flash_onNieuws

Belgisch project wint Streetlife Design Competitie

27 mrt om 11:16 uur
Het Belgische team bestaande uit architect Aikaterini Ntavou en landschapsarchitect Laura Peralta won met het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Struikrovers redden planten van de sloop

20 mrt om 09:47 uur
Waar bouwmateriaal vaak al hergebruikt wordt, is dat bij groen anders. Bij nieuwbouw, renovatie of sloop van een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gouda kiest bewust voor gezonde en duurzame mobiliteit

17 mrt om 13:44 uur

In het streven naar een duurzame, groene en beter bereikbare stad, heeft de gemeente Gouda …

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe natuurspeeltuin en vergroend schoolplein geopend in Bredase wijk

16 mrt om 10:12 uur

In de Bredase wijk Doornbos-Linie is op 15 maart een nieuwe natuurspeeltuin geopend. Met het nieuwe vergroende…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdam legt laadpalenpuzzel met inwoners

14 mrt om 13:00 uur
Steeds meer mensen rijden elektrisch, het levert een stillere en schonere stad op. Om die groei bij te benen, zijn…
Lees verder »