Verhoogde plantenbakken met zitranden voor Paleiskwartier ‘s-Hertogenbosch

dinsdag 14 juli 2020
timer 2 min
Aan de westkant van het Centraal Station in ‘s-Hertogenbosch vind je het Paleiskwartier, een hypermoderne wijk die nog volop in ontwikkeling is. Het oog, een open plek midden op het Kanseliersplein, biedt ruimte voor kleine evenementen en om even te zitten. CM3 custom-made engineerde en plaatste in opdracht van KWS Infra de verhoogde plantenbakken met houten zitranden.

In het Paleiskwartier tref je diverse appartementencomplexen, onderwijsinstellingen, het Paleis van Justitie, advocatenkantoren, bedrijven, cafés, restaurants en winkels. BPD Rotterdam ontwierp de inrichting van het KanselierspleinOm de vele bewoners, scholieren, medewerkers en passanten de gelegenheid te bieden om even buiten te lunchen of te rusten, zijn op het plein meerdere zitranden gecreëerd: drie zitgelegenheden van 3 meter en twee van 7,5 meter.  

Bijzondere constructie 

Ruud van Eggelen van CM3 custom-made opperde in het materiaalvoorstel voor de zitranden om Cumaru FSC te gebruikenDeze zeer duurzame houtsoort is afkomstig uit Zuid-Amerika en gaat zeer lang mee. Naast de uitstekende kwaliteit heeft het hout ook een warme en uitnodigende uitstraling, vindt Van EggelenBijzonder aan de ronde constructie is dat er uitbreekhoeken zijn aangebracht. Hierbij inauw samengewerkt met de gemeente ’s-Hertogenbosch. Omdat de nabij gelegen horeca, winkels en bioscoop moeten worden bevoorraad, rijden er vaak grote voertuigen. Mocht er per ongeluk een rand worden geraakt door een bestuurder, dan breekt er slechts een klein gedeelte van de constructie af, legt de ontwerper uit.  

Cortenstalen plantenbakken 

De beplanting in de verhoogde bakken is een mix van bodembedekkers, hoge grassen, bloeiende struiken en bomen. Zodoende ontstaat door de seizoenen heen een verassend en wisselend beeldCM3 custom-made creëerde voor de groenbakken gebogen randen van cortenstaal. Het is voor mij altijd de uitdaging om een brug te slaan tussen esthetiek en techniek, aldus Van Eggelen  

Meer artikelen met dit thema

Speels design voor het Speelhuisplein in Helmond

3 dec om 11:32 uurtimer2 min
Directeur Jochem Otten van het Speelhuis wilde meer leven op het plein voor zijn theater. Hij had zijn plan…
Lees verder »

Bos en Lommerplein huiskamer van de buurt

1 dec om 15:10 uurtimer3 min
Een transformatie van een kaal plein naar een huiskamer van de buurt. De herontwikkeling van het plein aan de Bos…
Lees verder »

Circulaire afvalbakken sieren straten in gemeente Zevenaar

1 dec om 11:52 uurtimer3 min
De gemeente Zevenaar zet in op het gebruik van circulaire afvalbakken. De eerste veertig zijn inmiddels geplaatst…
Lees verder »

Tekort aan openbare toiletten in de natuur

29 nov om 12:02 uur
Er valt in Nederland nog veel winst te behalen op het aantal openbare toiletten. Uit onderzoek van de…
Lees verder »

Sociale zitelementen in de nieuwste woonwijk van Kampen

26 nov om 11:41 uurtimer2 min
Het Stationskwartier is een nieuwbouwwijk die van alle gemakken is voorzien. Er zijn fraaie woningen en…
Lees verder »

Modulair straatmeubilair gemaakt van hergebruikte materialen

22 nov om 08:00 uurtimer4 min
Veen Design ontwerpt en produceert modulair straatmeubilair van hergebruikte materialen. Creatief directeur Ron…
Lees verder »

Parkeerterrein in Maarssen wordt groene verblijfsruimte

18 nov om 12:09 uurtimer2 min
Een parkeerterrein langs het Bisonspoor in Maarssen is veranderd in een groene verblijfsruimte. In samenwerking…
Lees verder »

Tropisch gecertificeerd hardhout voor een duurzame openbare ruimte

17 nov om 14:27 uurtimer5 min
Van den Berg Hardhout is koploper in Nederland als het gaat om duurzaam en gecertificeerd FSC-hout. Het…
Lees verder »