Verouderd winkelcentrum in Dommelen ondergaat ware metamorfose

woensdag 29 september 2021
timer 4 min
Winkelcentrum De Belleman in Dommelen, gemeente Valkenswaard, heeft op initiatief van de winkeliers een ware metamorfose ondergaan. Het winkelcentrum is een verblijfplaats geworden met verschillende ziteilanden en met veel groen.

De winkeliers en de gemeente Valkenswaard hebben samen opgetrokken om het winkelcentrum nieuw leven in te blazen. Het eerste initiatief kwam vanuit de winkeliers die het winkelgebied steeds meer zagen verouderen. Niet alleen de gebouwen, maar ook de openbare ruimte zijn onder handen genomen. Voor het ontwerp van de openbare ruimte werd Burobol ingeschakeld. “Het winkelcentrum heeft een grote aantrekkingskracht op de omgeving”, begint Roy Wouters van Burobol te vertellen. “Er zijn zo’n tien winkels gevestigd. Aan de rand van het winkelgebied bevindt zich een sporthal die ook dienstdoet als buurthuis waar jongeren samenkomen. Dat stelt specifieke eisen aan de inrichting van de openbare ruimte.”  

Frisse uitstraling

Als eerste stap in de ontwerpfase zat Wouters samen met ondernemers en de gemeente om tafel. “We hebben een analyse gemaakt van het gebied en vervolgens heeft iedereen ideeën aangedragen. Op basis van de input hebben we een voorlopig ontwerp gemaakt, waarbij we bijvoorbeeld ook hebben bepaald waar het straatmeubilair moest worden geplaatst. Het winkelcentrum is van gevel tot gevel opnieuw ingericht. Het gebied was erg naar binnen gericht en het moest een aantrekkelijkere uitstraling krijgen. Als bezoeker moet je echt aangetrokken worden. Dat hebben we vormgegeven met wandelstroken die vanaf de parkeerplaats naar het winkelcentrum lopen. Alle winkels hebben eigen plinten gekregen van betonnen materialen met een natuurstenen afwerking. Tussen de winkels hebben we een vloerkleed ontwikkeld van gebakken klinkers in een opgewekte en warme kleur om een frisse uitstraling te bewerkstelligen.”

grijsen

Chique

Voor het straatmeubilair werd Grijsen park & straatdesign ingeschakeld. Er zijn in het winkelcentrum verschillende ziteilanden geplaatst. “We hebben in het ontwerp bepaald waar de zitelementen moeten komen, waar het groen wordt aangelegd en wat voor meubilair daar het beste bij past. Het straatmeubilair moet niet in de weg staan voor het winkelend publiek. Samen met Patrick Grijsen hebben we uiteindelijk gekozen voor betonnen zitelementen met houten zittingen. De zitelementen zien er uitnodigend en chique uit. De verschillende onderdelen zijn eenvoudig te vervangen of te repareren mocht dat nodig zijn. Dit aspect was voor de opdrachtgever ook belangrijk.”

Severin Vrogten van Grijsen voegt eraan toe. “Het houten zitgedeelte valt als het ware in het beton. De rondingen van het beton lopen gelijk met de zittingen, zo lijkt het één geheel. De zittingen hebben een bolling wat zorgt voor meer zitcomfort. Je zit iets meer naar achteren waardoor je comfortabeler zit. De op maat gemaakte zitelementen zijn modulair opgebouwd, zodat de verschillende onderdelen demontabel zijn. Mocht er een matrasje een kapotte balk hebben dan kun je het gedeelte er eenvoudig vanaf schroeven en repareren. De schroeven zijn aan de onderkant aangebracht en daarom niet zichtbaar. We gebruiken voor de zittingen cumaruhout, een tropische hardhoutsoort uit de hoogste duurzaamheidsklasse. Het hout vervormt niet en het materiaal heeft weinig last van scheuren waardoor het een lange levensduur heeft. Over het algemeen zeggen we dat ons straatmeubilair minimaal twintig jaar moet mee gaan.”

Belleman

Eilanden

Het winkelcentrum heeft één groot ziteiland in het hart van het centrum en één aan de kant van de sporthal. “We hebben met behulp van het meubilair verschillende plekken gecreëerd om te verblijven”, zegt Wouters. “Daarnaast hebben we verschillende kleinere ziteilanden aangebracht in het winkelgebied. Twee met stalen elementen en twee van beton met houten zittingen. We hebben samen met de ondernemers het nodige groen kunnen aanleggen in de ziteilanden. Je kunt nu heerlijk zitten, omringd door groen en onder een parasolvormige boom voor de nodige schaduw en beschutting.” Naast de ziteilanden zijn er in het winkelcentrum ook cortenstalen plantenbakken uit het assortiment van Grijsen geplaatst waarin gebruik wordt gemaakt van vaste planten om het winkelgebied het hele jaar te voorzien van de nodige kleur. “Daarnaast zorgen meerstammige bomen en boomvormige heesters ervoor dat de leefbaarheid van het gebied een boost krijgt. Rondom het complex zijn ook verschillende bomen toegevoegd aan het bestaande groen. Er is daarbij gekeken naar de klimaatbestendigheid van het groen”, aldus Wouters. 

cortenstalen plantenbakken

Ideale samenwerking 

De parkeerplaats bij het winkelgebied leverde wel een uitdaging op. “Piekbuien zorgden soms voor de nodige wateroverlast”, vertelt Wouters. “Er is veel energie gestoken om het water beter te laten infiltreren. Het loopt nu van de bebouwing af naar één punt waar het water in een groenstrook kan lopen. Mocht deze strook vol raken, dan stroomt het water door naar de gemeentelijke afvoer.” Naast de plantenbakken en zitelementen plaatste Grijsen ook fietsbeugels, afzetpalen en afvalbakken. Wouters over de kracht van Grijsen: “Ze kunnen zich goed inleven in de behoefte die wij als bedrijf hebben. Ze denken mee over het hele proces en ze komen met goede voorbeelden, gedachten en detailleringen die passen bij het project. Ze hebben een standaard assortiment straatmeubilair, maar als je een kleine aanpassing wil dan is het bij Grijsen een natuurlijke houding om hiermee aan de slag te gaan. Dat zie je niet bij alle leveranciers. Plekken zoals winkelcentrum De Belleman verdienen net iets meer dan de standaard en dan is Grijsen een ideale samenwerkingspartij”, zo besluit Wouters.  
 
Grijsen park & straatdesign 
Winterswijk 
0543 - 51 69 50 
www.grijsen.nl  

Meer artikelen met dit thema

Vernieuwd stationsgebied visitekaartje voor stad Zwolle

11 okt om 15:50 uurtimer3 min
De herinrichting van het stationsplein in Zwolle is gereed. De ronkende bussen en het vele verkeer rondom het…
Lees verder »

Duurzame verhardingen met cementloze bindmiddelen

4 okt om 09:33 uurtimer3 min
We leven in een tijd waarin steeds hogere eisen aan milieu en duurzaamheid worden gesteld, waardoor je als…
Lees verder »

Zwolle krijgt groene passerelle over het spoor

30 sep om 11:24 uurtimer3 min
De gemeente Zwolle heeft het ontwerp gepresenteerd van de groene passerelle over het spoor. De nieuwe brug biedt…
Lees verder »

Maakt u ook een lijstje?

28 sep om 16:01 uurtimer4 min
Wat zullen jullie genoten hebben van het jaarlijkse bezoek aan de Vakbeurs Openbare Ruimte, na het jaarlijkse…
Lees verder »

Inrichting openbare ruimte thema tijdens Nationaal Voetgangerscongres

24 sep om 15:32 uurtimer3 min
Op 7 oktober organiseert uitgeverij Acquire het Nationaal Voetgangerscongres. Tijdens het congres worden er…
Lees verder »

Betonnen zitelementen voor het AFAS Experience Center

24 sep om 14:26 uurtimer2 min
Het nieuwe duurzame AFAS Experience Center is een ambitieus en hightech nieuwbouwproject van AFAS Software. Het…
Lees verder »

Maatschappelijk bewuste dienstverlener met totaaloplossingen voor de openbare buitenruimte

21 sep om 14:53 uurtimer2 min
VConsyst Outdoor is een nieuw marktteam dat is ontstaan vanuit de overnames van Koninklijke Bammens en Jan Kuipers…
Lees verder »

Nieuw: de laadpaal voor auto én boot

21 sep om 14:47 uurtimer2 min
Seijsener introduceert een gecombineerde laadpaal voor boten en auto’s. De laadpaal wordt uitgerust met…
Lees verder »