Vakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe partners gevraagd hoe zij terugkijken op de afgelopen 20 jaar Vakbeurs Openbare Ruimte én de openbare ruimte in het algemeen: wat is er zoal gebeurd en wat zijn de dromen voor de toekomst? In deze derde aflevering het woord aan Normec Rei-Lux.
Openbare ruimte zo divers mogelijk inzetten
Wat is volgens u de grootste verandering in de openbare ruimte in de afgelopen 20 jaar?
Door invoering van het Energieakkoord en het Europese Klimaatakkoord is er een proces op gang gekomen waarbij onder andere duurzaamheid, energie(kosten) besparing, CO2-uitstoot vermindering door overheden, sociale partners en maatschappelijke organisaties opeens in een heel ander daglicht is komen te staan. Hiermee is de basis gelegd voor een breed gedragen en toekomstbestendig energie-en klimaatbeleid.
Een heel belangrijk onderdeel van dit Klimaatakkoord is de vermindering van CO2 uitstoot van 49 procent in 2030 ten opzichte van 1990. Veel gemeenten zijn gaan kijken waar ze dat zo snel en goedkoop mogelijk konden realiseren en zijn onder andere hun areaalbestand Openbare Verlichting en energieverbruik tegen het daglicht gaan houden.
Hierdoor is de introductie van ledverlichting binnen de Openbare Ruimte zeer versneld. Dit heeft geleid tot grote investeringen bij gemeenten in Openbare Verlichting. Hierdoor is er een totaal andere denk-en werkwijze ontstaan binnen de wereld van gemeenten en mensen die actief zijn in de Openbare Ruimte.
Wat heeft het de vakbeurs u de afgelopen 20 jaar gebracht? Is er een herinnering die er bovenuit springt?
De vakbeurs heeft ons gebracht dat wij meerdere keren per jaar onze (potentiële nieuwe en bestaande) relaties kunnen ontvangen op ‘neutraal’ terrein (onze stand) en daar gewoon ‘face to face’ kunnen bijpraten over onze gezamenlijke uitdagingen in de openbare ruimte. Daarnaast zijn bijna alle belangrijke spelers in de markt ook aanwezig op deze beurzen, dus ook voor bezoekers is het zeer interessant om langs te komen en up-to-date te blijven over ontwikkelingen in deze branche.
Het meest is ons bijgebleven de beurs na het Corona-tijdperk (alle belemmeringen waren eindelijk opgeheven) en je merkte dat iedereen die actief is in de Openbare Ruimte weer snakte naar menselijk contact en actief naar buiten te mogen gaan. Er hing dat jaar echt een heerlijke vibe op de beursvloer en iedereen straalde weer plezier en energie uit.
Welke verandering kan de openbare ruimte de komende 20 jaar goed gebruiken? Graag aan de hand van drie steekwoorden met telkens een korte toelichting
Kennisdeling: in Nederland is binnen overheden door de jaren heen veel kennis vergaard over beheer van de openbare ruimte. In het kader van duurzaamheid (resources slim gebruiken) zou het heel waardevol als al die kennis die verschillende gemeenten, provincies en RWS individueel hebben opgedaan meer gedeeld zou worden.
Doorontwikkeling assetmanagement: Door de openbare ruimte meer als één geheel te zien en daarvoor een gezamenlijk beheerstrategie te formuleren, worden kosten bespaard en resources slim ingezet.
Diversificatie functionaliteit openbare ruimte: Door een combinatie van bevolkingsgroei, woningtekort en klimaatverandering, zal de openbare optimaal benut moeten worden. Bestaande onderdelen van de openbare ruimte zouden wellicht kunnen ingezet worden voor verschillende functies. Zo zien we bijvoorbeeld dat de overspanningen voor verlichting ook ingezet worden voor beplanting.
Welke rol speelt of zou de Vakbeurs Openbare Ruimte daarin kunnen/moeten spelen?
De rol die de Vakbeurs Openbare Ruimte hier kan en moet spelen is ervoor zorgen dat zij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de wereld van de openbare ruimte en zorgen dat deze ontwikkelingen ook terug te zien zijn qua aanbod standhouders in de toekomst. Daarnaast is gebleken dat het erg gewaardeerd wordt als de organisatie van de vakbeurs ervoor zorgt dat vakbroeders, bijvoorbeeld actief in de Openbare Verlichting (aanbieders LED verlichting, aannemers, adviesbureaus en andere relevante bedrijven), dichtbij elkaar staan in 1 hal. Hierdoor komen meer mensen gericht naar de stands en is het voor zowel standhouder als bezoekers beurs veel aantrekkelijker en heeft de beurs een langer bestaansrecht.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
De favoriete plek van: Peter van Marle en Marco Nijhuis
9 aug om 10:51 uurVoor Peter van Marle en Marco Nijhuis is het geen eenvoudige vraag: de favoriete plek noemen in de openbare…
Goede openbare verlichting zorgt voor sfeer en veiligheid
7 aug om 06:49 uurIn opdracht van de gemeente Haarlem heeft Modernista dit jaar de openbare verlichting in het Haarlemse…
Kleurrijke OVL-monitor biedt boeiende resultaten
6 aug om 08:36 uurHet is alweer de achtste OVL-monitor. Ook dit keer leveren de enquêtes, ingevuld door zowel overheden als…
Zorg als overheid voor een efficiënte én juridisch juiste aanbesteding
5 aug om 08:01 uurDe één is specialist in het aanbestedingsproces. De ander is expert op het gebied van openbare verlichting.…
'De openbare ruimte als huiskamer'
1 aug om 09:49 uurVakbeurs Openbare Ruimte bestaat alweer 20 jaar. Om hier aandacht aan te schenken, hebben we onze trouwe…
Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling
1 aug om 09:47 uurIn september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…
De weg tot efficiënter gemeentelijk onderhoud en beheer van openbare verlichting
1 aug om 09:22 uurNaarmate de gemeentelijke begrotingen steeds krapper worden, de arbeidsmarkt een uitdaging kent en de…
Armatuur Lowlander combineert functionaliteit met sfeerverlichting
23 jul om 08:27 uurDe binnenstad van Groningen bruist 24/7. Dat brengt volop reuring en ook een aantal aandachtspunten met zich…