Bedankt!
Maar liefst 92 van jullie hebben de enquête voor overheden ingevuld. Een mooi resultaat. Ik ben er blij mee. De enquête voor marktpartijen is trouwens door slechts negen mensen ingevuld. Tja, wat zou dat betekenen? Daar valt volop over te speculeren, maar ik ga er in dit blog verder geen woorden aan vuilmaken. Ik heb immers beloofd om jullie, als beloning voor het invullen van de enquête, alvast wat te onthullen over de resultaten. Jammer genoeg moet ik het een beetje schemerig houden. We zijn namelijk nog bezig met het uitwerken van het rapport. Dat wordt op 17 november gepresenteerd in Eindhoven.
Hier komt tie:
→ Een vraag luidde ‘wat is voor uw organisatie de belangrijkste belemmering bij de overstap naar led?’ Jullie konden kiezen tussen kosten, betrouwbaarheid, lichtkwaliteit en geen belemmering. Tot onze verrassing ziet een flinke meerderheid van jullie geen belemmering.
→ Nog een vraag over led. Bij bijna niemand van de respondenten is 75 tot 100% van de bestaande OVL voorzien van led. Tegelijkertijd is bij een flinke meerderheid 80 tot 100% van de nieuw aan te schaffen verlichting led. De omschakeling van conventioneel naar led gaat dus snel. Tenminste, als er genoeg budget is om die nieuwe verlichting aan te schaffen… Of dat zo is, dat onthult een andere vraag. En daar moeten jullie nog een maandje op wachten.
→ Tot slot nog eentje over het kennisniveau als het gaat om openbare verlichting. Als dagvoorzitter en medeorganisator van kenniscafés ligt mij dat na aan het hart. Je hoort regelmatig klinken ‘de kennis verdwijnt, zeker bij de kleine gemeenten.’ Uit de OVL-monitor 2016 blijkt dat veel van jullie hier anders over denken. Het aantal respondenten dat vindt dat het kennisniveau lager is geworden is… laag! Ook hierover vertel ik op 17 november meer.
In het eindrapport OVL-monitor 2016 staan de antwoorden op alle 44 vragen uit de enquête. Over de organisatie van het werk, het aantal lichtpunten en het budget. Over beheer en eigendom. Over maatschappelijke thema’s en technische ontwikkelingen. Over aanbesteding en over storingen en klachten. De resultaten zijn weergegeven in kleurige grafieken en voorzien van een korte toelichting. Veel beeld dus, en relatief weinig tekst.
Op 17 november presenteer ik het rapport op het Ruimte en Licht Festival in Eindhoven. Dat wordt een inspirerende dag. In mijn volgende blog vertel ik jullie daar meer over.

Daaf de Kok blogt over de OVL-monitor
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Duurzaamheid als bestaansrecht
27 jun om 10:59 uurAls familieorganisatie is Schréder continu bezig met het overdragen naar de nieuwe generatie. Micha de Jong…
Toegankelijkheid door licht
20 jun om 10:29 uurVoor mensen met een visuele beperking vormt de openbare ruimte een dagelijkse uitdaging. Slechtzienden, die nog…
Prominente rol verlichting bij herinrichting Vlaszak en Nieuwe Mark Breda
13 jun om 09:11 uurHet historische groene karakter van de Vlaszak aan de oostkant, en het blauwe karakter van de Nieuwe Mark aan…
Lichtvervuiling: span het paard niet achter de wagen
12 jun om 10:17 uurIn elke editie van Straatbeeld schrijft een expert een column over het desbetreffende thema van het magazine.…
De favoriete plek van: Nico Roelofs
4 jun om 11:25 uurNico Roelofs, ontwerper en adviseur openbare verlichting bij de gemeente Arnhem, heeft een bijzondere band met…
Licht in lagen: over de noodzaak van een stadslichtmeester
2 jun om 08:00 uurTerwijl steden vergroenen en verduurzamen, blijft één aspect onderbelicht: de kwaliteit van licht in de…
Excentrieke lichtmasten met gemeentewapen in Winterswijk
27 mei om 08:00 uurDe Groenloseweg in Winterswijk is opnieuw ingericht en heeft naast fietspaden, nieuwe bomen en plantenvakken…
Nieuw: Lightronics LED2WELL platform
26 mei om 12:05 uurGemeenten en provincies staan voor complexe keuzes op het gebied van de kwaliteit van de leefomgeving en…