Nieuws

Nieuwe entreepoort met 258 lantaarns voor Albert Cuypmarkt

Sinds kort wordt de kop van de Albert Cuypmarkt in Amsterdam gemarkeerd door een 10 meter hoge entreepoort. De poort is gebouwd op verzoek van de marktkoopmannen en bestaat uit 258 lantaarns, met op iedere lantaarn een afbeelding van de koopwaar van één van de marktkramen.

Gezamenlijke uitstraling

De entreepoort is ontworpen door Reinder Bakker en Hester van Dijk van ruimtelijk ontwerpbureau Overtreders W. Een hele zomer lang struinden zij iedere dag de markt af met een mobiele zonprintstudio om de koopwaar vast te leggen op lichtgevoel papier door middel van cyanotypie. Hierdoor kregen alle producten een gezamenlijke blauw/witte uitstraling.
 

Bekroning van de markt

Aanleiding van het project de wens van de marktkooplui om een duidelijke entree van de markt te realiseren. En dat is gelukt: de poort is 10 meter hoog, 11 meter breed en past daardoor goed in de bestaande gebouwde omgeving. “Door zijn schaal vormt de poort een statige bekroning van de markt, van nature een drukke, vrij rommelige plek met uithangborden, kraampjes, terrassen en meer,” aldus Overtreders W. “De poort is een schaal groter dan de drukte op de grond, en overstijgt deze daarmee. De poort maakt voor bezoekers in één oogopslag de enorme variëteit aan koopwaar op de markt zichtbaar.”

 


De entreepoort is op 20 april feestelijk geopend. De originele cyanotypes gemaakt op de markt zijn los te koop via
www.allesopdemarkt.nl

Deel dit artikel