Nieuws

Eco Wigwam finalist prijsvraag Groene Gevel

Materia en Cultiwall daagde ontwerpers en architecten uit om een groen landmark te ontwerpen in of rond Amsterdam. Design Lab Bee Public is genomineerd met de Eco Wigwam. Op 6 september 2012 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het evenement ‘Living Walls & Roofs’.

Eco Wigwam finalist prijsvraag Groene Gevel

 

Prijsvraag Amsterdamse Groene Gevel


De prijsvraag uitgeschreven door Materia en Cultiwall stond open voor creatieve professionals. Vijf inzenders mogen hun ontwerp op het evenement Living Walls & Roofs presenteren, het winnende ontwerp wordt gerealiseerd. Daarnaast krijgt de winnaar een driedaagse reis (voor twee personen) naar Parijs waar in ieder geval het domolab van Saint-Gobain bezocht zal worden.

Eco Wigwam


Met de Eco Wigwam wil Bee Public de gemeenschap in aanraking brengen met Outdoor Sustainability. Het groenobject geeft een groen impuls aan de omgeving en het vraagt om interactie met, en zorgzaamheid van, de gemeenschap. De Eco Wigwam is een losstaand groenobject met verschillende vlakken Verticaal Groen. Het hoger geplaatste groen voorziet in een permanente groene toon in de buurt. In de panelen voor ‘Urban Gardening’  kunnen kinderen uit de omgeving of de gemeenschap hun eigen moes/kruidentuintje aanleggen en onderhouden.

Geïntegreerd Bijenhotel


Om de biodiversiteit te verbeteren in de buurt, is in de Eco Wigwam een bijenhotel geïntegreerd. De bij speelt een essentiële rol in het bestuiven en de groei van de planten. Door de verstedelijking kunnen bijen zich steeds moeilijker nestelen.

Zelfvoorzienend qua water en elektriciteit


Het object is geheel zelfvoorzienend. Regenwater wordt opgevangen en opgeslagen. Het wordt gebruikt voor bewatering en is toegankelijk via een waterpunt aan de zijkant. De Eco Wigwam voorziet zichzelf van de benodigde elektriciteit door middel van zonnecellen.


Locatie Eco Wigwam ontwerp


Het ontwerp van de Eco Wigwam is gepositioneerd op de kop van het Java Eiland bij de school 'De Kleine Kapitein'. In deze grijze zeer verstedelijkende omgeving leven veel kinderen. De eentonige omgeving vraagt om een speels element, interactie met de gemeenschap, en vooral een groene toon. Met dit ontwerp wil Bee Public deze locatie een groen impuls geven en de gemeenschap in aanraking brengen met Outdoor Sustainability.

 

 

 

Deel dit artikel