Nieuws

Joods monument Philip Frankplein Haarlem

Het Philip Frankplein in Haarlem wordt heringericht en krijgt een herdenkingsmonument voor alle 720 Joodse Haarlemmers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het monument en de herinrichting waren een verzoek van de Joodse gemeenschap in Haarlem.

Joods monument Philip Frankplein


Het Philip Frankplein is vernoemd naar een Haarlemse rabbijn, opperrabijn van Noord-Holland, die in de Tweede Wereldoorlog op 32-jarige leeftijd voor een vuurpeloton in de duinen van Overveen werd geëxecuteerd. In de nabijheid van het plein stond vroeger de oude Synagoge, het hart van vooroorlogs joods Haarlem. Het monument en de nieuwe inrichting komen voort uit een verzoek van de Joodse gemeenschap en zijn tot stand gekomen in participatie met omwonenden, het Teylers Museum, de Philharmonie, het hofje de Bakenesserkamer, de Historische vereniging Haerlem en de stichting Joods Monument Haarlem.

Herdenkingsmuur op transformatorhuis


Aanleiding voor de herinrichting is de bouw van een nieuw transformatorhuis aan de noordzijde van het plein door Alliander. Het monument wordt op initiatief van de Stichting Joods Monument Haarlem aangebracht op een van de muren van een nieuw transformatorhuisje op het pleintje. In het metselwerk worden met natuursteen de contouren van een Joodse Synagoge aangegeven.


Symbolisch graf


De gaten in het metselwerk worden nog gevuld met onder meer acht natuurstenen platen waarop de namen zijn aangebracht van de 710 Haarlemse Joden die naar de vernietigingskampen werden afgevoerd. Maar niet alleen hun namen, ook de geboortedatum en -datum en -plaats van overlijden van deze gedeporteerde Haarlemmers worden vermeld. De Stichting wil de slachtoffers zo een symbolisch graf geven, zodat deze Haarlemse joden niet worden vergeten en nabestaanden de kans en de ruimte krijgen om hen te herdenken. Het gedenkteken is ontworpen door Haarlemmer Patrick van der Vegt.

Het monument moet eind februari klaar zijn, maar de officiële onthulling staat pas voor augustus of september volgend jaar op het programma. Verder krijgt het plein bomen, gevelbeplanting en nieuwe verlichting.

Bron: Joods Haarlem

 

 

 

 

Deel dit artikel