Nieuws

Waterberging als speelaanleiding in openbare ruimte

Hoe creëer je een aantrekkelijk buurtplein dat zowel de leefbaarheid van de wijk bevordert als een veilige speelplek voor kinderen biedt? Simpel: bekijk het ontwerp ook vanuit het klimaat. Dat deden De Urbanisten voor het waterplein in Tiel.

In 2007 startte een grote herstructureringsopgave om de Vogelbuurt in Tiel-Oost te behoeden voor verval. Samen met de woningbouwcoöperaties, het Waterschap Rivierenland en de bewoners is een plan van aanpak gemaakt. Ook de identiteit van de Vogelbuurt is hierin meegenomen. Om de wijk meer van deze tijd te maken was het creëren van een speel- en ontmoetingsruimte een must, maar ook de waterproblematiek moest aangepakt worden.
 

Water als speelaanleiding

Gemeente Tiel richtte zich tot De Urbanisten, die bezig waren met het Benthemplein in RotterdamDe wensen van de gemeente werden door De Urbanisten niet als aparte opgaven gezien, maar juist gecombineerd tot een multifunctionele voorziening die overtollig water gebruikt als aanleiding om te spelen en ontspannen. Het concept spreekt tot de verbeelding: een rode slang die met allerlei speelgelegenheden in vier bassins voor wateropvang door het plein slingert (zie afbeeldingen).
 

Vanwege de waterproblematiek werken de gemeente en het Waterschap Rivierenland samen aan dit project, dat vanwege deze gecombineerde innovatieve oplossing ook wordt gefinancierd door de provincie (Impuls) en de EU (future cities). Door de inzet van de waterbergingsfunctie als speelruimte is er dus meer geld gevonden voor dit project.
 

Financieringsmogelijkheden

“Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: iedereen die op zoek is naar financieringsmogelijkheden voor de inrichting van een plein of park doet er goed aan het ontwerp ook vanuit wateroverlast – of nog breder: het klimaat – te bekijken. Zo is er mogelijk budget beschikbaar om bijzondere dingen te doen, zoals in Tiel het geval is geweest. De echte innovatie hier is dat we op het waterplein de waterberging en de afvoer ervan naar boven hebben gehaald en als speelaanleiding in de openbare ruimte hebben vormgegeven.”
 

Lees verder 

Dit artikel staat in de nieuwste editie van Straatbeeld (verschijnt 25 september). U kunt het artikel nu gratis lezen door onderstaande pdf te downloaden.
 

Het hele nummer lezen? U kunt hem vanaf 21 september downloaden in onze bibliotheek, of u vraagt een los nummer op via klantenservice@acquirepublishing.nl.

Straatbeeld-WaterpleinTiel.pdf
beschikbaar voor iedereen
Download

Deel dit artikel