Nieuws

Acht CityTrees zuiveren Amsterdamse Valkenburgstraat

In 2018 start de gemeente Amsterdam een proef met acht CityTrees in de Valkenburgstraat. Een CityTree kan net zoveel lucht zuiveren als 275 bomen bij elkaar.

Een CityTree is een boom met panelen van biotechfilters die de luchtkwaliteit meetbaar moeten verbeteren. Hoewel het niet om een primeur gaat, in Parijs en Berlijn staan immers al meerdere CityTrees, is Amsterdam wel de eerste stad met een proefopstelling van acht panelen in één straat. 

Filters van mos

De filters bestaan uit een bepaalde mossoort die fijnstof en CO2 absorbeert, schrijft de gemeente op haar website. Wethouder Litjens denkt dat bij succes van de proef de CityTree ook kan bijdragen aan andere knelpunten in de stad op het gebied van luchtkwaliteit. 

Informatie aflezen van QR-code

De CityTrees krijgen plaats aan beide kanten van de Valkenburgstraat, met een onderlinge afstand van 80 meter. De panelen zijn 4 meter breed en 3 meter hoog. Geïntegreerde Internet of Things-technologie faciliteert real-time omgevingsgegevens zoals temperatuur en statusinformatie. Deze informatie is af te lezen via een QR-code op de CityTree. 

Deel dit artikel