Nieuws

Hoe staat het met het megaproject Leidsche Rijn Centrum?

Leidsche Rijn Centrum is één van de grootste woon-winkelprojecten in Nederland. Het centrum, gelegen tussen de A2 en de Grauwaartsingel, moet het tweede stadshart van Utrecht worden met horeca, winkels, maatschappelijke voorzieningen en woningen.

Met de verwachting dat over een aantal jaar zo’n honderdduizend mensen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern wonen, wordt het Leidsche Rijn Centrum uit de grond gestampt. Daarin onder andere woningen, restaurants, cafés en winkels. Na een stroeve aanloopperiode hebben inmiddels grote ketens hun naam verbonden aan het winkelgebied, zoals Jumbo Foodmarkt, H&M, Vero Moda, Hunkemöller en MANGO.

 

De kosten van het nog onvoltooide vinexproject bedragen bijna een half miljard euro. De bouw begon eind 2013 en het is de bedoeling dat het centrum in het derde kwartaal van 2017 helemaal klaar is. Als de laatste hand is gelegd aan het Leidsche Rijn Centrum, dan staat er een complex dat 22.400 m² retail, 5.600 m² foodmarkt, 3.000 m² dienstverlening, 4.000 m² horeca en 3.000 m² behelst.

Appartementen en kantoren

Naast de winkels en voorzieningen omvat het programma een parkeergarage met 1.300 openbare en 670 private parkeerplaatsen, 762 appartementen (waarvan 511 koopappartementen en 251 huurappartementen voor Vesteda) en 10.000 m² kantoren in het hart van het plan.

 


Verder worden vanuit de gemeente Utrecht worden diverse andere functies gerealiseerd, zoals culturele voorzieningen, scholen en een bibliotheek. Bioscoop CineMec is al geopend aan het Berlijnplein, er is een bus- en treinstation gerealiseerd en er zijn plannen voor een hotel. Er is sprake van een forse toename van de woningbouwproductie en ook Leidsche Rijn Centrum Oost en Leeuwesteyn worden binnen afzienbare termijn ontwikkeld.

Serviceboulevard

Onderdeel van het grootschalige woon-winkelgebied is de nog te realiseren serviceboulevard op de Grauwaartsingel. Leidsche Rijn Centrumplan B.V meldt dat inmiddels bijna 70 procent van de aanwezige ruimtes op de serviceboulevard is gevuld. En dat is vlot, aangezien het nog zo’n 13 maanden duurt tot de opening. Zes nieuwe retailers hebben bijgetekend voor de Grauwaartsingel: Beauty Salon, Brainwash, Iwooly, Leidsche Rijn Makelaars, Mr. Giros, en Wav-e.

 

De Grauwaartsingel is de plek waar de online en offline wereld samensmelt: van dienstverlening tot pick-up-points voor online aankopen. Deze Smart City kenmerkt zich door gratis Wi-Fi, ondergrondse bevoorrading en architectonische en technische kwaliteit in de gebouwen.

 

Het centrum is een gezamenlijk ontwerp van AWG Architecten, Prof. Hans Kollhoff Architekten, Geurst en Schulze, Dok Architecten, Cruz y Ortiz arquitectos Sevilla, De Zwarte Hond en RPHS+.

Deel dit artikel